Следвайте ни

Наплив в ПУ, удължават срока за документи

viber icon

Пловдивският университет удължава срока за подаване на документи. До решението се стигнало, след като само в последния ден вчера през Спортната зала на вуза минали около 600 човека. 

„Прибрахме ги вътре, за да не са на слънцето в горещия ден. Наложи се да затворим чак след 18 часа, тъй като имаше неуспели да подадат в работното време на центъра“, обясни зам.-ректорът по учебната дейност доц. Мария Стоянова.

Кандидат-студентите, които искат да държат изпит, могат да подадат заявка за това и до края на днешния ден.

За тези, които кандидатстват само с оценките от матури, срокът се удължава до 1 юли включително, но документите ще се подават в Ректората, а не в Спортната зала на бул. „България“.

Както "Марица" писа, този година отпадна приемният изпит по български език, а по английски е олекотен. В почти всички специалности обаче може да се влезе и само с оценка от държавен зрелостен изпит. А само за няколко остава задължителен тест на входа.

Кандидатстудентски изпити ще се проведат присъствено в периода от 28 юни до 1 юли. Изключение е само спе­циал­ността „Ак­тьор­ство за дра­ма­ти­чен те­а­тър“, в която приемът е в три кръга – на 15, 16 и 17 сеп­тем­ври.

За 28 юни са насрочени изпитите по ис­то­рия на Бъл­га­рия, английски език и химия. На следващия ден е проверката на знанията по ма­те­ма­ти­ка, изо­бра­зително из­ку­ство, теология. Изпитите по ин­фор­ма­ти­ка, немски език, испански език, френ­ски език ще са на 30 юни.

Ком­плек­сният из­пит по фи­зи­че­ско въз­пи­та­ние е на 29 и на 30 юни.

Датата за провеждане на теста със събеседване по физика и за изпитите по биология, география на България, музика е 1 юли.

Всички изпити започват в 9 часа. Предходния ден кандидатите трябва да проверят в коя зала са разпределени. Залите и имената на кандидат-студентите ще се публикуват на сайта на университета, както и на информационните табла пред сградата на Ректората и пред Новата сграда на бул. „България“ 236.

В тази кампания висшето училище ще приеме 4188 студенти в ОКС „Бакалавър“. От тях 3343 са по държавна поръчка, а 845 – в платено обучение. Студенти ще се приемат в общо 106 специалности. 

За първи път ПУ ще  обучава  по  „Международна политика и бизнес дипломация“, „Приложна физика за иновативни технологии“, „Автомобилно и индустриално инженерство“ и “Биоинженерство”. В три от обявените специалности обаче обучението ще бъде само във филиалите в Смолян или в Кърджали.

По предварителни данни се запазва високият интерес към обучението по педагогика, психология, някои икономически и компютърни специалности, право.

Все още се чака постановлението на МС с новите специалности, в които следването ще е за сметка на държавата. За ПУ те са в областта на педагогиката и химията.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Гост

Гост

24.06.2021 | 18:26

Влиза неграмотно, излиза същото... Важното е да има пари, че все пищят за заплати!

Отговори
4 1
Тиква

Тиква

24.06.2021 | 14:37

Стъки и той бил завършил политология...майко мила...

Отговори
4 0
оператор на моторен трион -700 лв.

оператор на моторен трион -700 лв.

24.06.2021 | 14:09

ПУ-то, ТУ-то, после всички на ТБ Чернишевски в Градини и паркове!

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?