Следвайте ни

Напълниха две ученически чанти с добро в Ден на розовата фланелка

В „Трансформърс” побеждава злото, в живота – аз, и съм от добрите, твърди първолакът Стилиян

viber icon

Две ученически раници бяха напълнени за нула време с добродетели от децата от ОУ „Елин Пелин”. И никак не им натежаха, защото вътре се оказаха все хубави неща, които човек може да постигне с лекота: помощ, уют, приятелство, доброта, толерантност, мир, уважение, творчество, слънце, пролет, обич. Красимира от 3. А клас добави търпимост. С връстниците й имаха задача да изберат думички от предварително подготвени листчета и да ги сложат в „чантите”. С акцията училището отбеляза Деня на розовата фланелка.

 

 

Той се чества всяка година в последната сряда на февруари и като Ден срещу тормоза в училище. Свързан е със случка от 2007 г. в Канада, където момче отишло на училище с розово поло и станало обект на присмех. Като видели, неговите връстници Дейвид и Травис на следващия ден на свой ред се облекли в розово. И занесли тениски в същия цвят за всеки, който иска по този начин да подкрепи обижданото момче и да прикани да се уважават другите, дори когато са различни. „Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса”, казва Травис, който по онова време е на 17 г.

 

 

Своето чудо децата от ОУ „Елин Пелин” опитаха да направят, като изписаха свои 9 дефиниции за приятелството. Към тях 4. А добави текста на песента на Георги Христов „Нямам нужда от много приятели”.  Учениците от 3. В  излязоха с 4 предложения, които да станат правила в отношенията между децата в училище: споделяй чувствата си, говори с другите, обяснявай постъпките, красотата на човека търси в душата му.

 

 

Пред разлюляното море от розови тениски, балони и проекти върху розов картон в голямото междучасие на двора директорката на ОУ „Елин Пелин” Татяна Вангелова си спомни думите на своя приятелка, която също е от „различните” хора. „Дали една градина ще е по-хубава, ако има само едно цвете, или ако има различни, чиито цветове се огряват еднакво от слънцето, но искрят със своя красота”, попита тя децата.

 

 

Цвети от 1. В клас вярва от сърце в надслова на училищния празник  за Деня на розовата фланелка - „Доброто винаги побеждава”. Убедили са я приказките. Е, откакто е пораснала и ходи на училище, се случва да се поскара с някого, но бързо се помиряват. Какво прави, когато някой е лош с нея? „Казвам на мама. А тя казва на всички, че така не е хубаво”, има стратегия момичето. 

Опитът с доброто и злото на Борислав Тодоров от нейния клас е от „Междузвездни войни”. А Стилиян  вече знае, че не всичко е розово даже във филмите  - в „Трансформърс” побеждава злото. На своите 7 години момчето е категорично как е в живота: „Побеждавам аз. И съм от добрите!”. 

 

 

Учениците от 4. А написаха на ръка стотици листчета с послание „Бъди добър” и ги раздадоха в училището. Класната им Надежда Вълчева разказа, че ги учи да следват този път, като правят заедно проекти, включват родителите, говорят си и имат кутийка за добрини. Там  учениците на ръба на тийнейджърските си години пускат листче, когато са помогнали на бабата от квартала да си купи хляб или са предали какво има за домашно на свой съученик, който се е разсеял в час.

Розови балони полетяха в небето по време на школското тържество, което Йоана Костадинова и Жана Георгиева от 6. Б огласиха с  песента „Доброта”. В своята „Песничка за доброто” после 3. А прати злото в гори тилилейски. Първолаците ги нарисуваха с тебешир направо на плочките в двора. А преди звънецът да събере пак всички в клас, „Боряно, Борянке” ги събра в розово хоро.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?