Следвайте ни

След публикация на "Марица": Свалят таксите в студентски общежития

viber icon

Студенти, които поради извънредното положение учат от къщи и не са в общежитията, ще плащат по-ниска такса. Вместо дължимите около 70 лв. на месец, настанените в базата на „Студентски столове и общежития“ ЕАД, ще дължат 40 лева. В Пловдив блоковете, известни като „Чайка“, се ползват от студенти на Аграрния университет, филиала на Техническия, АМТИИ.

Както „Марица“ писа, Студентският съвет в Аграрния университет реагира срещу плащането на пълни такси, докато студентите са си у дома. Оттам изпратиха писмо до „Студентски столове и общежития“ ЕАД с настояване дължимите суми да се опростят или да се намалят наполовина. Отговорът обаче бе, че единствената възможност е да се отложи плащането, без да се начисляват лихви.

Запитан за казуса, пред „ Марица“ министърът на  образованието Красимир Вълчев коментира, че е уместно да се търси решение за частично плащане на наемите – като от таксите се махне частта за режийни разходи и се сведат до сума, която ще позволи да се платят заплатите на персонала. „Никой няма да остане незасегнат от ситуацията и всички трябва да понесат част от тежестта й“, каза министърът. И се зарече да разговаря с ръководството на дружеството какви са възможностите за намаляване на таксите за общежитие.

Ден по късно е издадена заповед на Сергей Миланов, изпълнителен директор на „Студентски столове и общежития“. Тя касае студенти, които от 1 април не обитават общежитието, и ще важи за целия период на извънредното положение. Независимо от съществуващите разходи на дружеството – за охрана, парно, ток, данъци, такси, заплати, наемът се намалява на 40 лева.

Удължава се и срокът за плащане. Сумите за март и април могат да се внесат до 31 май, а за май и юни – до 31 юли. Студентите, които в момента са в базата, дължат пълния наем.

Университетите, които разполага със свои общежития, решават по различен начин въпроса за наемите в условия на дистанционно обучение, показа проверка на „Марица“. В УХТ например със заповед на ректора е въведен облекчен режим. От таксите, които там са от порядъка на 60 лева, вузът намалява 20 лв. за своя сметка. Това важи за всички студенти и докторанти за наемите им за април и май. Отделно сумите се редуцират с още 10 лева, като те ще са за сметка на събраните от домовите съвети средства. Изцяло освободени от плащането на такси са кръгли сираци, многодетни майки, студенти с над 70% намалена работоспособност и младежи, които са били в социални домове.

Към момента не е обсъждано намаляване на таксите в ПУ „Паисий Хилендарски“, каза управителят на общежитията там Светослав Енчев. Той обясни, че половината студенти и в момента са  в четирите блока-близнаци, а всички дължат наем от 80 лева. И подчерта, че средствата са нужни за поддържане на базата в сегашното добро състояние, за да не се получат условия на живот като в „Марица“ и някои блокове на „Чайките“.

Няма решение за частните детски градини

Проблемът с таксите стои с огромна сила и за частните детски градини. В момента децата не ги посещават и на практика не би следвало да дължат пари. В общинските детски градини плащането им бе отменено, защото държавата осигурява заплатите, издръжката е от общината, а в момента няма разходи за издръжка. За частните учебни заведения обаче няма такава подкрепа и при тях дори разходите за заплати са калкулирани в месечните такси. Затова МОН е пратило указание на частните заведения таксите да се намалят. В същото време не може да ги застави, тъй като трябва да се осигури устойчивост на тези детски градини и те да могат да се разплатят с персонала.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Попа

10.04.2020 | 20:07

Не знам за Вас, но добре се справиха националната органозация на студентите, които мерки бяха и намаляне на наемите и по дълъг срок. Не си преписвайте заслугите. Вижте на www.npss.bg

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?