Следвайте ни

Обновяват напълно 7 професионални гимназии през лятната ваканция

viber icon

11 581 000 лв. ще бъдат вложени в ремонта на 9 професионални гимназии в Пловдивска област. След дълго отлагане обаче бригадите влизат само в 7 от тях. В ПГЕЕ и сопотската  ПГ „Владимир Заимов“ процедурите започват от нула - избраният изпълнител отказал да сключи договора.

В 7 професионални гимназии в Пловдивска област до седмици се очаква да стартират отлаганите вече близо 3 години ремонти по ОП „Региони в растеж“. Началото на пълното им обновяване пропада вече няколко пъти заради проблеми с процедурите за избор на изпълнител, които се провеждат от МОН. Периодично фирми наминават да направят поредния оглед и обнадеждават директорите, след което отново се зацикля. Последните уверения бяха, че бригадите ще влязат през март, но тогава пък започна извънредното положение.

Към момента вече са избрани фирми и са сключени договори за 7 гимназии от област Пловдив, коментираха за “Марица“ от Министерството на образованието и науката. Това са Национална търговска гимназия, ПГ по битова техника, ПГАСГ „Арх. Камен Петков“, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, ПГ „Цар Иван Асен II“ в Асеновград, ПГТ „Гоце Делчев“, ПГ по механотехника „Професор Цветан Лазаров“.

Освен тях по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. трябваше да бъдат обновени и ПГ „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот и пловдивската Професионална гимназия по електротехника и електроника. За тях също е имало избран изпълнител, който обаче се е отказал от сключване на договор. Предстои обявяване на нова обществена поръчка за избор на изпълнител за тези две училища, което ще забави с неопределено време ремонтите там.

Общо предвидените средства по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за деветте гимназии от област Пловдив са в размер на 11 581 000 лв. В сумата освен проектиране и изпълнение на строително-монтажни работи влизат и дейности за строителен надзор, доставка на оборудване и обзавеждане и други съпътстващи дейности.

Сагата с ремонтите се точи вече трета година. Междувременно общинските училища, в които процедурите минаха през местната управа - Дървото и ПГХТТ, вече забравиха, че са санирали и модернизирали учебните сгради.

За държавните училища, за които процедурите минават през МОН, първоначално декември 2019 г. бе определен като краен срок за областите Пловдив, Смолян и Кърджали.  Впоследствие той бе отложен - до изтичането на програмата в края на 2020 г., а междувременно миналата година стартираха ремонтите на професионални гимназии в други области - например Русе.

На въпрос на „Марица“ дали има опасност финансирането да не може да се усвои до края на тази година, особено когато за две училища процедурите стартират от нула, от МОН отговориха, че не очакват проблеми. По ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. разходите са допустими за финансиране, ако са направени и разплатени от бенефициента до 31.12.2023 г., уточниха оттам.

Механото строи асансьор за трудно подвижни деца

„Отдавна чакаме старта, но той все се отлага. Много се надявам ремонтите най-после да станат през тази лятна ваканция”, коментира шефката на Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров” - Анета Чилингирова. След като е сключен договор с фирма изпълнител на ремонта в училището, там тече кореспонденция за прецизиране на първоначалния проект. Необходимо е в него да се включи и изграждане на асансьор в контекста на изискванията за достъпна среда в училищата. Механото вече е задвижило процедурите за искане на разрешително от общината. Правят се уточнения и за ремонта на покрива. Очаква се общо около 2 млн. лева да бъдат инвестирани в обновяването на Механото. Разходите включват и саниране на целия учебен корпус, дограма, нови врати, ремонт на физкултурния салон.

За над половин милион лева пък бе разчетът за Автото, където предстои в учебния корпус и във физкултурния салон да се обнови отоплителната инсталация. Ще се направи саниране на сградата и ще се отстрани технологична недомислица, в резултат на която водата не се оттича от покрива през улуците. Предвиден е частичен ремонт на тоалетните. А на покрива трябва да бъдат монтирани соларни панели - така училището ще си произвежда електричеството за работилниците по практика и ще си топли вода, вместо да ползва бойлери, които надуват сметките.

Фирмата за ПГЕЕ избрала други училища

Фирмата, която е била избрана за изпълнител на ремонтите в ПГЕЕ, е кандидатствала и за други училища. Там е спечелила конкурса и е предпочела другите обекти. По тази причина ние започваме пак от нула и не се вижда краят, коментира директорката на ПГЕЕ Стоянка Анастасова. Междувременно се прави актуализиране на техническото задание. Ремонтът трябва да включва саниране и повишаване на енергийната ефективност на сградата, както и конструктивни промени в блок 6 и физкултурния салон, които на практика не са достроени.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Rosalina DE LUCIA

Rosalina DE LUCIA

30.06.2020 | 16:41

Здравейте г-жо и г-н, На този коментар обявявам новите си съобщения. Свидетелствам за получения заем и искам да благодаря на г-жа Виолайн. Имате важен проект за изпълнение, но за съжаление нямате достатъчно пари, за да започнете. Вашият бизнес е фалирал и търсите средства, за да започнете, това съобщение е за вас. Моля, свържете се с тази дама с кредитора на IBSI-BANQUE. Ето неговия имейл адрес: [email protected] Благодаря ти !

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?