49

Награждават учителите с най-успешните практики в класната стая

Най-успешните преподавателски практики от български класни стаи за тази учебна година ще бъдат отличени по време на двудневния образователен форум “Добрите практики на фокус”. Претендентите от Пловдивска област са 24.

Мащабното събитие ще се проведе тази събота и неделя (29 и 30 април) в Хотел "Рамада" в София. Форумът събира близо 500 учители, директори и образователни експерти от цялата страна за обмяна на опит, вдъхновение, практически работилници и търсене на нови подходи за ангажиране на учениците през 21. век. 

Награждаването на отличените практики е финал на конкурса “Добрите практики на фокус”, който събра над 240 предложения от учители в цялата страна. Цел на инициативата е да събере, опише и популяризира добри примери от работата на учителите в страната, които са ефективни, устойчиви и подобряват благосъстоянието на децата, насърчават младежкото участие и подкрепят академичния напредък на учениците. Отличените практики са прегледани и оценени от експертно жури, което определи победителите тази година. Специална награда на публиката ще получат и практики, получили най-много гласове в публично гласуване, което се проведе на сайта prepodavame.bg.

Организатори на конкурса и финалното събитие “Добрите практики на фокус” са фондация “Заедно в час” и образователния сайт prepodavame.bg. 

“Процесът по събиране и описване на образователни практики ни показа, че учителите в страната имат нужда да споделят своите добри практики, но също и да виждат какво правят колегите им на други места в страната, които се сблъскват със сходни предизвикателства. Всички практики, които събрахме и описахме, са доказателство, че в българските училища се правят много смислени, иновативни и вдъхновяващи неща. Вярвам, че събитието “Добрите практики на фокус” ще позволи на педагозите да се вдъхновят още повече и да си тръгнат с нови идеи, които да приложат в практиката си”, споделя Борислава Данева, старши специалист “Общностно развитие” във фондация “Заедно в час”. 

В програмата на събитието, освен награждаването на отличените добри практики, са предвидени още практически работилници, подготвени от учители от София, Варна, Стаза Загора, Кнежа, с. Бохот, с. Румянцево.

Специален гост  е д-р Рима Шор - преподавател в педагогическия колеж Банк Стрийт, Ню Йорк. Тя ще вдъхнови  с лекция “Овластяване на учителите”, посветена на силата и въздействието на учителската работа. През двата дни тя ще проведе и две практически работилници, свързани с полезни стратегии за подобряване благополучието и напредъка на учениците и как учители и директори да адаптират и приложат ефективно добри практики от други училища за своя контекст и нужди.

В първия ден на събитието ще има още панелна дискусия за това как се постига качеството на образованието, с участието на представители на Националния инспекторат по образование, Световната банка, образователни експерти и представители на училищата.

Втория ден  участниците ще  посетят и специални сесии, подготвени от различни образователни организации като Microsoft Dream Space, “Образование без раници”, “Образование без граници”, “Арте Урбана Колектив”, Технократи и др. В програмата на форума има и богато образователно изложение с над 30 гост-изложители, което продължава и през двата дни.

 

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 3 оценки
3.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Даскалов

Даскалов

28.04.2023 | 11:26

Асеновградския охлюв ще бъде ли награден за добри практики за сексуалното просвещение на ученичките шестокласнички?

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?