49

Награждават с Шишеяд ученици в конкурс за рециклиране

В средата на февруари стартира надпревара между учебни заведения от цялата страна, организирана от сдружение БГ Бъди активен. Така нар. Месец на рециклирането ще започне на 18 февруари и ще ангажира детски градини и училища ,като помогне на преподавателите да въвлекат децата с важни теми и въпроси свързани с разделното събиране, рециклирането и опазването на природата. Финалът ще бъде на 18-ти март - Световният ден на рециклирането. Организатор на Месец на рециклирането е сдружение BG Бъди активен, а дейностите са част от кампания “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”.

За да станат част от зелените учебни заведения, училищата и детските градини следва да попълнят специална форма за регистрация. В едномесечната тематична надпревара, те ще бъдат поканени да събират пластмасови опаковки /бутилки до 3л/. Всяко училище събрало определено количество чисти и смачкани пластмасови бутилки, върнало ги за рециклиране и отчело това с кантарна бележка, ще може да се бори за титлата “Герой на рециклирането!”. За победителя ще бъде осигурен Шишеяд, който да постави в своя двор и да по този начин да ангажира целогодишно деца и родители с темата за разделно събиране и рециклиране. Всички участващи ще получат сертификат “Герой на рециклирането!

С Ден на рециклирането целим да улесним преподавателите за това да се възпитава у подрастващото поколение положително отношение към опазването на околната среда”, коментира Ласка Ненова от сдружение БГ Бъди активен - “Поставянето на Шишеяд или кошчета за разделно събиране е пример за добра практика във възпитанието на навици за разделно събиране на пластмасови отпадъци и ще даде база за бъдещи дейности, свързани с рециклирането. Призоваваме всяка община да намери начин да осигури възможност на  децата да изхвърлят разделно своите опаковки в училище.”

 

Припомняме, че през 2023-та над 100 учебни заведения се включиха в месец на рециклирането, като организираха  различни еко занимания като почиствания, работилници, активни игри #безотпадъци, модни ревюта и арт дейности от преизползване на  отпадъчни материали и събраха над 5 500 кг пластмасови бутилки, които предадоха за рециклиране.

Освен в училищата и градините, Ден на рециклирането ще се проведе и в десетки населени места в страната, в които местни общински администрации ще организират инициативи посветени намаляването на отпадъците и рециклирането. Към тях е отправена специална отворена покана от сдружение БГ Бъди активен, във връзка с участието им в приятелката надпревара за Еко Отговорна Община на България 2024.  Повече за надпреварата може да намерите тук: https://thespot.bgbeactive.org/useful-campaign-municipalities-2024/ 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?