Следвайте ни

Награждават 140 участници в състезанието „Грамотни ли сме?”

viber icon

140 от най-добрите ученици в състезанието „Грамотни ли сме?” са наградени  на церемония в Център за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс -Пловдив.

Учениците от VII клас получиха учебното помагало „11 примерни теста по БЕЛ за външно оценяване и кандидатстване след 7. клас“ - част ІІ. За десетокласниците организаторите бяха приготвили „10 тренировъчни теста по БЕЛ за 10. клас“. А учениците от 11. и 12. клас наградиха с „Матура без проблеми: 20 теста по актуализирания вариант за държавен зрелостен изпит по БЕЛ“.

Есенният етап от кампанията се проведе през октомври от отдел „Образование“ на Община Пловдив, съвместно с ЦПЛР - ОДК. Инициативата е в съответствие с „Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността 2014 - 2020 година“ на МОН.

Целта на кампанията е да се провери нивото на грамотност на участниците, свързана с компетентностите, които трябва да са придобили в обучението си по български език до съответния етап. Тестовете за двете възрастови категории (VІІ клас и Х-ХІІ клас) са съобразени с образователната степен на учениците, като включват задачи, които са зададени от МОН като примерни варианти от тестовите модули по български език за НВО в VІІ и Х клас и ДЗИ в ХІІ клас.

Разнообразните типове задачи от отворен и затворен тип провокираха участниците да покажат до какво ниво са овладели правописната, граматичната, пунктуационната и лексикалната норма в съвременния български книжовен език.

В кампанията „Грамотни ли сме?“ взеха участие общо 991 ученици, съответно от VII клас - 509 ученици от заявени 612 участници и от Х-ХІІ клас - 482 ученици от заявени 754 участници от 33 общински, държавни и частни училища.

Гимназистите вече знаят своите резултати в точки. По традиция „Марица” публикува тестовете заедно с отговорите - възможност да видят в кои области са се справили добре и какво имат да доучват.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?