46

Награда за изключителен принос в образованието за Маргарита Бозова

Рефренът на Франк Синатра „Напълни сърцето ми с песен и ме остави да пея завинаги…“  прозвуча в памет на Маргарита Бозова. Директорката на ОУ „Яне Сандански“, която след 35 г. в системата на образованието ще бъде запомнена като необикновен професионалист и добър човек, бе удостоена със специална награда за изключителен принос. 

Решението за отличието бе взето много преди да я загубим, обясни началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова. Настоящият директор на училището Антония Цокова прие наградата, за да я предаде на семейството на Маргарита Бозова. 

Повече от 80 учители и директори станаха на крака и запазиха минута мълчание на деветата церемония за връчване на годишните награди на РУО-Пловдив – за да си спомни всеки колежката и приятелката, както ще остане в сърцето му. В нейна памет осмокласникът от НУМТИ „Добрин Петков“ Георги Иванов изпълни песента на Франк Синатра „Fly me to the Moon“.

Преди да връчи призовете на тазгодишните носители на наградата на РУО, Антоанета Пакова припомни, че  са учредени през 2014 г., за да се върне доверието в българския учител и уважението към него.

И разказа притча за момче, на което било заръчано да отиде и да продаде часовник. На много места опитало, но отвсякъде му давали твърде малко  и се върнало обезсърчено у дома. Когато отишло в музея обаче, оттам били готови да платят неочаквано голяма сума. „Исках да ти покажа, че трябва да отидеш на правилното място, за да получиш правилната оценка - казал тогава бащата на сина си. – Който знае стойността ти, те оценява".

Вие сте намерили това място в своите класни стаи, насърчи учителите и директорите Антоанета Пакова.

Всеки от номинираните във всички категории отговори в кратко видео на въпроса кои са ненаучените уроци за него.

Светлана Мирчева от ДГ „Дружба“ е победителят в раздела за учители в детска градина – онези мили госпожи, на които децата първо подават ръка, когато пуснат мамината. Които притежават всички суперсили, могат от играта да направят работа и всяка работа да превърнат в игра. Които заедно с вълшебните Уинкс и смелите Пес патрул превеждат от малкия в големия свят. И освен това винаги в чантата си имат спрей срещу чудовища и други страхове (дори и да е всъщност най-обикновен дезодорант).

Борислава Вичева, която ръководи ДГ „Кремена“, е носителят на наградата за директор на детска градина.

А Димитър Георгиев от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование получи признание измежду ресурсните учители, които всеки ден преодоляват границите на природата и човешките предразсъдъци. 

Седмина претенденти се съревноваваха в категорията за учителите, които първи започват „изпити по никое време“, но и дават „неочаквана ваканция“, които могат да накарат и Буратино да заобича буквара, а Пипи да научи „уморението“. Само трима са носителите на приза, но номинацията на всички е вече награда. Плакета на РУО, грамота и парична премия тази година получиха началните учители Даниела Милева  от ОУ „Елин Пелин“, Мариела Недялкова от СУ „Св. Патриарх Евтимий“ и Диана Иванова от ОУ „Кочо Честеменски“.

Диана Иванова остана със своите третокласници на лагер в Банско, вместо да присъства на награждаването. Там обаче децата я удостоиха със своя награда –  шампионска купа, изработена от PVC бутилки и облепена с букви с техниката папие маше.

Измежду прогимназиалните учители, които повеждат пътешествията към науките и кръстосват между паралелите и меридианите на света, в който децата неусетно стават тийнейджъри, бяха наградени Мая Здравкова от ОУ „Васил Левски“ в Караджово, Елена Грозданова от  пловдивското ОУ „Елин Пелин“ и Калина Стоенчева от ОУ „Граф Игнатиев“.

 

Призьорите сред гимназиалните учители  са Стефан Георгиев – по плуване в СУ „Васил Левски“, Марияна Христозкова – старши учител по теоретично обучение в ПГЕЕ и Боян Алексиев – учител хореограф в СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Най-оспорвана бе битката между онези, които едновременно провеждат национални външни оценявания, подписват дипломи и всеки септември - по 150 заповеди, само за да започне една учебна година. А освен това успяват да вдъхновяват екипите си, да откриват най-доброто за децата и да заразяват последователи. Измежду десетимата номинирани директори на училища бяха отличени д-р Катерина Василева – на ОУ „Екзарх Антим I“, Валентина Стоенчева – на СУ „Св. Патриарх Евтимий“, и Стоянка Анастасова – на ПГ по електротехника и електроника.

Директорката на Спортното училище Ружка Генова получи специална награда от началника на РУО – за високите спортни постижения на възпитаниците на учебното заведение. 

„Награда! Така ти се пада“, пошегува се със своя приз пък шефът на СУ „Св. Софроний Врачански“ Пенко Рисков, който пое организационната тежест за приемане и раздаване на антигенните тестове в периода, когато се извършваше изследване на учениците в класните стаи като условие за присъствено обучение.

Рисков си спомни случка от казармата, когато с наборите не могли на три пъти да поразят цел. Командирът се ядосал и ги вдигнал посред нощ да тичат за наказание. Друг от висшестоящите обаче го смъмрил да ги пуска да лягат – че утре пак ще му трябват.

От шегите за несвойствените задачи и свърхнатоварването в системата на образованието бе направена крачка и към още едни награди – най-високите отличия на МОН „Неофит Рилски“.

Антоанета Пакова връчи грамотите с подписа на министър акад. Николай Денков на тазгодишните носители от Пловдивска област.  Това са: Валeнтина Стоенчева – директор СУ „Св. Патриарх Евтимий“, Таня Драганова - директор  ОУ "Христо Смирненски" - Стамболийски, Гергана Георгиева - директор на ПГ по битова техника, Борис Петров – старши учител в ЕГ „Пловдив“, Даниела Попова – старши учител в СУ „Св. Патриарх Евтимий“, Нели Минкова – старши учител в ПГЕЕ, Мария Петрова – старши учител в НУ „Хр. Ботев“, Сание Имрамджик – старши учител в ОУ „Петко Каравелов“ – Асеновград, Галина Дингилева – учител в ОУ „Райна Княгиня“, Теодора Трайкова – старши учител в ДГ „Десислава“, Анна Чернаева – старши учител в ДГ „Щастливо детство“, ДГ „1 юни“ – Раковски, Иван Тимонов – старши учител в СУ „Братя Миладинови“, Албена Фиданска – старши учител в СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Пловдив, Светла Герджикова – старши учител в ДГ „Буратино“, Иван Пехливанов – учител теоретично обучение в НТГ, Нели Гешева – старши учител в ОУ „Райна Княгиня“, Илко Василев – зам.-директор  на ЕГ „Иван Вазов“, Венелин Чернашки – главен учител в ОУ „Христо Ботев“ – Раковски, Наталия Куценко – старши учител в ОУ „Васил Левски – с. Караджово, Иван Димов – старши учител в ОУ „Хр. Смирненски“ – Хисаря.

Още емоция на церемонията добавиха изпълненията на квартет от НУМТИ „Добрин Петков“: Любен Банев – пиано, Ева Сей Макгонегъл –цигулка, Мишел Хачитян – цигулка и Белослава Атанасова – виола. Талантите са от класа на Детелина Маринкева.

Светъл финал на награждаването сложи новият хит на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“: …Назаем го взе и ето – светът никога не е твой. Назаем е от детето – утре там да сияе то...“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Киро

Киро

09.06.2022 | 22:10

Руо - пловдив не допринася за нищо в развитието на училищата , а само за назначаване на партийни калинки за директори! Срам и позор!

Отговори
10 1
Жана

Жана

09.06.2022 | 22:09

Руо пловдив - връзкарски сбъркани лелки и чички! Оставка!

Отговори
11 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?