49

Награда за цялостен принос за Вихра, която "завихря" учители и ученици

14 учители, директори и педагогически специалисти получиха годишните призове на Регионалното управление на образованието

Директорката на ЕГ „Иван Вазов“ Вихра Ерамян получи годишната награда за цялостна професионална дейност – затова, че „завихря“ учители и ученици да бъдат преуспяващи българи. Призовете бяха връчени за девети път от Регионалното управление на образованието – на церемония на Римския стадион.

Огромна е изненадата ми, реагира Вихра Ерамян. И перифразира думите на Георги Господинов, че е много важно да има до вратата някой с теб. Директорката благодари на колегите си от гимназията и за подкрепата на експертите от Регионалното управление на образованието.

Тя е в системата от 1990 г. Била е учител, експерт в регионалното управление, зам.-директор, председател на комисията по образование в Общинския съвет. Като директор на ЕГ „Иван Вазов“ работи за дигитализацията и устойчиво прилагане на модела 1:1. Към днешна дата 7300 възпитаници на гимназията са част от интелектуалния елит на България. Ученици печелят стипендии в престижни университети по цял свят.

Първолачета от паралелката по хореография в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ дадоха начало на церемонията с думите: „Училище любимо, как хубаво си ти…“. Награждаването превърна Римския стадион в открита класна стая, в която всеки може да сподели, да поздрави и да бъде поздравен.

Призовете са за умните, креативните, съобразителните предприемчивите - повече морални, отколкото материални, обявиха организаторите. Не са оценка, а признание за креативност, мотивация, единение в общ път.

Да си учител не е професия, а мисия, която може да променя света, обърна се към гилдията началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова. И като благодари за търпението и вдъхновението, разказа притчата „Сълзите на учителя“. Според нея той е създаден от Бог в шестия ден от сътворението на света. Досущ като другите хора е, зашушукали ангелите. А Господ отвърнал, че е със страхотни характеристики и уникална изработка – ще бъде пример, водач и опора, ще се грижи за децата като родителите им, ще умее хиляди неща, ще разбира и утешава. Ще е вежлив и спокоен, макар че постоянно ще бъде критикуван. Ще дава повече, отколкото получава. А в очите ще има сълза – от радост, когато децата постигнат целта, от съпричастност към вълненията на родителите, от тъга при раздялата.

Четвъртокласникът Илиян Илиев от СУ „Св. Седмочисленици“ каза „Аз съм българче“ и отстъпи сцената на наградените.

В категорията за педагогически специалисти и директори отличени са учителката Валерия Кирчева от ДГ „Ралица“ и директорката на ДГ „Мирослава“ Радка Гъркова.

В раздела за ресурсен учител и педагогически специалист с консултативни функции наградата отиде при Иванка Бечева от СУ „Софроний Врачански“.

Измежду 13 номинирани начални учители призове получиха Ана Бургуджийска от ОУ „Христо Ботев“ в Раковски, Йорданка Георгиева от пловдивското СУ „Черноризец Храбър“ и Вероника Милева от СУ „Св. Константин-Кирил Философ“.

Сред преподавателите в прогимназиален етап наградите са за Ивелина Гачева, която преподава по български език, история и география в ОУ „Христо Смирненски“ в Строево, и колегата й по физическо възпитание в пловдивското СУ „Никола Вапцаров“ – Васил Савов.

В гимназиален етап отличията заслужиха Мария Томова от Математическата гимназия, Величка Калайджийска от Търговската и Мариела Тумбова от СУ „Черноризец Храбър“.

Наградените директори тази година са Ирина Чолакова – на ОУ „Димитър Талев“, Мария Енчева – зам.-директор на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, и Катя Пендова, която ръководи ОУ „Христо Ботев“ в Катуница.

Десетокласниците от ЕГ „Иван Вазов“ Матео и Виктор рецитираха стихове за учителя, а Ана Лимонова от 11. А клас в Математическата гимназия прочете свое есе и заръча на преподавателите да не възпроизвеждат научени фрази, а да показват що е то обич към знанието. Бъдете лудите Вазови герои, добави ученичката. А ансамбъл „Марица“ от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ поздрави с танц „Празник в Тракия“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
21 коментара
Косе Босе

Косе Босе

28.05.2023 | 14:02

Пакува,оставка! Кокорчио призна,че си продукт на договорки! Иди си с добро! Доказано некомпетентна, вкара незаконни практики в образованието, назначи ( срещу какво, по- точно: колко?) ВРИД директори на училища, и сега се опитваш да ги наградиш?! Безсрамница, но не безсребърница!

Отговори
5 4
Отчаян

Отчаян

25.05.2023 | 21:28

"А образователната система се развива все по-далеч и по-далеч от реалните изисквания на живота, така че в бъдеще моята кобила Зорка, ако я запиша в университета, вероятно ще го завърши." ("Земя за прицел", Свобода Бъчварова)

Отговори
14 0
Йовковец

Йовковец

25.05.2023 | 18:47

Бадова в тези бели дрехи кат усмирителни ризи - сигур я тренират за лудницата. Мале, мале, на що е подложено пловдивското образование.

Отговори
7 0
Воловец

Воловец

25.05.2023 | 18:33

Коя болна кратуна пък реши фъфлещата чалгаджийка Вакрилова да държи микрофона? Що не ѝ пуснахте нещо гръцко щеше на попее женичката...

Отговори
11 1
ТАЛЕВ

ТАЛЕВ

25.05.2023 | 16:50

ДОБРЕ,ЧЕ Я ИЗГОНИХА.

Отговори
8 1
Диди 2

Диди 2

25.05.2023 | 16:48

ВЕДНЪЖ ПРЕДАТЕЛ, ВИНАГИ ПРЕДАТЕЛ. Нали....Д???????

Отговори
12 1
РУО ???????

РУО ???????

25.05.2023 | 16:45

СЕКРЕТАРКА НОМИНИРА СВОЯ НАЧАЛНИК

Отговори
17 2
РУО ???????

РУО ???????

25.05.2023 | 16:43

Сред номинираните е В.Р.И.Д. Иванка....ня Княза. НОМИНАЦИЯТА И Е ОТ СЕКРЕТАРКАТА И. Освен, че РУО НЯМА ПРАВО ДА И ДАВА ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС, НЯМА ПРАВО ДА Я ДОПУСНЕ ДО ПРОЦЕДУРА. Наистина в РУО цари хаос и корупция...СЕКРЕТАРКАТА И.....

Отговори
17 4
даскал в Княза

даскал в Княза

29.05.2023 | 10:47

Князът никога не е имал толкова стойностен директор като Василева! аман от глупави коментари тук!

Отговори
3 2
Учител в Княза 2

Учител в Княза 2

29.05.2023 | 11:05

Секретарката Костадинка , да престане да защитава любимата си.

Отговори
1 2
RUO

RUO

25.05.2023 | 16:41

Заглавието на статията би трябвало да е следното: "Бившата деловодителка в РУО ,а сега началник Пакова/без педагогическо образование/,награждава своите протежета-временно изпълняващи длъжността директор !!!" ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТОЗИ СРАМ???

Отговори
18 4
Косе босе

Косе босе

25.05.2023 | 16:48

И в добавка, др. Пакова НИКОГА не е влизала в час като учител, деба маааму.

Отговори
18 0
Диди

Диди

25.05.2023 | 15:45

При тез финансови възможности на Пакова трябва да е всеки ден на разкрасителни процедури. Ама едва ли някой ще се навие да се заеме с нея и да си плюе на репутацията и името. От Пакова нищо не става - ни началник, ни жена... САМО ЗМИЯ, хапеща преди да си отиде безславно!!! Хайде часовникът цъка наобратно.

Отговори
14 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?