49
Следвайте ни

Над 55% от учениците до 4. клас в Пловдивско ще се върнат присъствено с тест

Най-масово е в Пловдив, в Сопот желаещите са само 10%

viber icon

Училищата в Пловдивска област имат готовност да върнат присъствено в клас  55,18% от учениците в начален етап, след като родителите им са дали съгласие децата да бъдат изследвани с щадящ антигенен тест. Паралелките, които  предстои да преминат към присъствено обучение при осигурена безопасна среда са 59,67%.

В областният град процентите са най-високи – 74% от паралелките и 57 на сто от учениците от 1. до 4. клас.

На 100% се връщат паралелките в община Кричим, но там има само едно начално и едно средно училище. Съгласие има за 94% от децата.

Доста ниски обаче са показателите за община Асеновград – там предстои да се върнат в училище само 34% от паралелските и 26% от учениците.

Най-малката активост е в Сопот – едва 10%. Вероятно причината е, че там е най-висока заболеваемостта на общинско ниво – над 1000 на 100 000 и това е видимо в градчето, допуска началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Кръстанова.

100% паралелки обратно в клас

Много училища в Пловдивска област връщат всички паралелки. Сред тях са асеновградското ОУ „Ангел Кънчев“.

Най-много са пловдивските. Основните, в които всички паралелки са минали 50% съгласни родители, са: ОУ „Алеко Константинов“, Арменското училище, ОУ „Петър Берон“, ОУ „Драган Манчов“,  ОУ „Тодор Каблешков“, ОУ „Елин Пелин“, ОУ "Райна Княгиня".

От средните предстои връщане на всички 14 паралелки в СУ „Св. Патриарх Евтимий“, където в клас иска да са 85% от децата.  Масово е също в СУ „Пейо Яворов“, СУ „Братя Миладинови“. В Обединено училище „Йордан Йовков“, където децата са от Арман махала, също се връщат всички паралелки – 4 в начален етап. Съгласие от семействата има за 72% от децата  до 4. клас.

Училища, които ще правят тестове във всички паралелки като филтър за връщане към присъствено обучение, има и в община „Родопи“.

Абсолютно всички деца се връщат само в Буково, но в защитеното школо там учат само 14 ученици.

100% онлайн

Изцяло онлайн ще продължи учебният процес в 34 от общо 153 училища в Пловдивска област. В тях има подадени декларации, но съгласните родители не достигат 50 на сто в нито една паралелка.

В Пловдив такава е ситуацията в кв. „Изгрев“ – за НУ „Кирил Нектариев“ и средните училища „Димчо Дебелянов“, „Пенчо Славейков“ и „Найден Геров“.

Несъгласие на повечето от родителите има също в НУМТИ „Добрин Петков“ и частното „Класик“ под тепетата, които остават изцяло в електронна среда. Така ще учат и в СУ „Иван Вазов“ в Сопот.

В община Асеновград“ изцяло онлайн остават 4 училища, вероятно това смъква общият процент. Това са ОУ „Никола Вапцаров“, СУ „Св. Княз Борис I“ и училищата в Боянци и Златовръх.

Другите учебни заведения, които остават с уроци от разстояние, също са в села от Пловдивска област.

Който е пропуснал или размислил

Вероятно тези първоначални данни ще се променят динамично, защото продължава набирането на декларации. А както „Марица“ писа, връщането срещу тест се отлага, понеже не са доставени тестовете.

Всеки, който иска в последствие да включи детето си в присъствен режим срещу тест, може да подаде декларация два дни, преди ученикът  да се върне в клас, припомни началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Кръстанова.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ми малко

Ми малко

09.11.2021 | 15:23

Са . Кво ревеш .

Отговори
2 0
БРАВО СТОЙЧО - ШАМПИОНЕ

БРАВО СТОЙЧО - ШАМПИОНЕ

09.11.2021 | 15:19

САМО 330 УМРЕЛИ ЗА ДЕН

Отговори
5 1
Ерхан

Ерхан

09.11.2021 | 15:28

Важно е дечицата да се върнат в клас. Недопустимо е чалготеките да работят, а децата да учат онлайн

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?