49

Над 460 свободни места в гимназиите след трети тур

Над 460 свободни места дават възможност на седмокласници да продължат обучението си в гимназия, ако не са  участвали в класиранията досега или не са приети никъде. Местата след края на редовната приемна кампания са обявени в сайта на Регионалното управление на образованието.

След трети тур поради липса на интерес то закри 5 паралелки в областта. Сред тях е „Обществени науки“ в СУ „Христо Ботев“ в Лъки, а в калоферското СУ „Хр. Ботев“ - две половинки, обединени в една паралелка по специалностите „Моделиер-технолог на облекло“ и „Приложен програмист“. Няма да се формират още „Елобзавеждане на транспортна техника“ в ПГ „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“ в Карлово и „Електротехника и енергетика“ в ПГ по селско стопанство в Белозем. Няма достатъчно желаещи и за новата специалност по професия „Пътен строител“ в ПГ по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“ в Пловдив, макар че търсенето на такива кадри на пазара на труда е голямо.

В останалите, където има свободни места, продължава попълването на паралелките - до пълния им капацитет от 26 ученици.

Единични незаети бройки са останали и в някои от най-елитните гимназии в Пловдив: за едно момиче с немски в Хуманитарната, по едно момче с испански и френски в ЕГ „Иван Вазов“, двама ученици за френска паралелка във ФЕГ „Антоан дьо Сент Екзюпери“. Още един осмокласник с испански може да приеме СУ „Св. Патриарх Евтимий“.

Професионални гимназии също попълват последни останали вакантни бройки - по една за интериорен дизайн в ПГВАД „Христо Ботев“, по туризъм в ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“, по компютърна техника и технологии в БГ по битова техника. По едно място има също в паралелките по геодезия и по строителство и архитектура в ПГСАГ „Арх. Камен Петков“.

ПГО „Ана Май“ може да приеме още 14 ученици, които искат да учат дизайн, и още 4, за които тази професия ще е съчетана с разширено изучаване на английски. Има също 4 места за бъдещи козметици и 14 за тези, които искат да учат новата специалност - маникюрство. ПГКИТ „Проф. д-р Иван Богоров“ е обявило 17 места.

Кандидатите подават заявление до директора заедно с оригиналите документи. Критериите за класиране са според начина на балообразуване за дадения профил или специалност от професия. Запазват се квотите за момчета и момичета - тоест свободно място от момче не може да бъде попълнено с момиче. Училищната комисия изготвя протокол с формираните балове, който се представя в РУО с окончателните списъци на записаните.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Бероний

Бероний

06.08.2022 | 14:04

Защо го ручахме тия Жанета, толкова зор на децата а сега томбола с джипка да се запише някой ученик. Има нещо гнило в Дания. Реформа не е да дигаш заплати на учители настъпващи в клас.

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?