71

Над 260 души с различни професии от Пловдивско искат да влязат в клас

Програмата на фондация "Заедно в час", която стартира с фокус върху училища с деца в риск, се отваря към всички учебни заведения

Близо 600 души от Пловдивско са проявили интерес към програмата "Нов път в преподаването", която дава възможност на хора с различни професии да минат специална подготовка и да влязат в училище като преподаватели. В тазгодишната кампания са се регистрирали 585 души, а сериозните кандидатури са 261, казват от фондация "Заедно в час". Така пловдивският регион се нарежда на второ място по брой кандидати с близо 10% от всички подадени заявки. 56% от кандидатите от Пловдивско са с правоспособност да преподават, но до момента не са били учители. Над половината от всички желаещи са възпитаници на Пловдивския университет. 

В цялата страна тази година интерес към програмата са проявили 5787 души, а своите кандидатури са подали 2680. 

Анализът на "Заедно в час" сочи, че в последните 2 г. кандидатите за едно учителско място са се увеличили двойно.

Наплив има дори за малки населени места и трудни училища

с деца от уязвими групи.

Една от причините е последователната политика за ръст на възнагражденията в последните години - от 1 април минималната учителска заплата вече е 1415 лв., което е увеличение със 155 лв., или с 12,3%. Със същия процент се вдигнаха и останалите минимални възнаграждения на педагогическия персонал в средното образование. Главният учител и главен възпитател  вече получават 1516 лв. вместо предишните 1350 лв. 

“Същевременно пандемията и несигурността в много икономически сектори провокираха повече хора, които преди години са завършили педагогически специалности, да се върнат към учителската професия. Тази конкуренция обаче не е изцяло с положителен знак, защото прави още по-трудно за директорите да изберат най-подходящите кандидати, които са най-подготвени за работа в контекста на съвременното образование”, казва Гергана Ефремова, старши специалист “Стратегически партньорства” в “Заедно в час”. Много от директорите споделят, че кандидати, които

формално отговарят на критериите, невинаги имат подходящите нагласи, мотивация и подготовка.

На този етап от тазгодишните кандидати трите етапа на подбор през април вече са преминали 12 учители от Пловдивска област.  За тях се търсят вакантни позиции в училища в Пловдив и областта. Петима са с начална училищна педагогика, двама ще преподават информационни технологии, двама - биология, по един са учителите по химия, английски, български език и литература. Всички държавни и общински училища в областта могат да подават заявки. Участието в програмата ангажира кандидата да работи на позицията поне 2 г.

Междувременно продължава пресяването и подготовката на останалите желаещи. През лятото те преминават обучение, за да влязат наесен в класната стая. Тези, които имат друга професия, записват магистратура в Пловдивския университет на разноски на програмата, за да получат педагогическа правоспособност. 

Именно предварителната прецизна селекция и съвременна педагогическа подготовка, която осигурява “Заедно в час” за учителите в своята програма ”Нов път в преподаването”, са причина все повече директори от цялата страна да се доверяват на организацията и да търсят партньорство, казват от там.

Преди години програмата стартира основно с фокус върху училища с деца от рискови групи и от малки населени места. Сега обаче се отваря към всички учебни заведения, в които ръководството и преподавателският колектив работят за успеха на всички ученици. Съобразена е и с нуждите на училища, които

изпитват дефицит на определени специалисти -

например учители по физика, информационни технологии, чужд език. Програмата е подходяща за училища, които търсят положителна промяна в българското образование, готови са да подкрепят млади и мотивирани колеги и да прилагат иновативни практики.

“Учителите в програмата получават от “Заедно в час” специално разработени обучения, менторска подкрепа, възможности за кариерно развитие, полезни ресурси, професионални контакти и силни приятелства. От 2020 г. в програмата са въведени и специални модули за ефективно преподаване в онлайн среда, които се оценяват високо от директорите на училищата партньори”, казва още Гергана Ефремова.

16 учители на "Заедно в час" вече са при учениците 

В област Пловдив „Заедно в час" работи от своето създаване и първия випуск учители от програмата „Нов път в преподаването" през 2011 г. През тази учебна година в региона преподават 16 учители от програмата в 9 училища в Пловдив, Първомай, Ръжево Конаре, Христо Даново, Караджово, Граф Игнатиево и Дълго поле. Много от възпитаниците на програмата също продължават да преподават в областта. 

През последните години има засилен интерес към програмата, но по-малко от 10% успяват да преминат взискателния подбор. Одобрените имат готовност да работят в училища в малки населени места, в крайни квартали и с уязвими групи, където учениците срещат повече затруднения с усвояването на учебния материал, имат ниска мотивация и са в риск от отпадане.

 

Участниците в програмата залагат на индивидуален подход, наблягат върху мотивацията и прилагат разнообразни форми на обучение в класната стая и извън нея. Новите учители внасят в екипа разнообразен опит и умения, сред които владеене на чужди езици, доброволчество, проектна дейност и справяне с непредвидени ситуации. 

Всички нови учители от "Нов път в преподаването" са част и от Националната програма “Мотивирани учители” на МОН. Участниците в програмата, които нямат педагогическа правоспособност, я придобиват такава в акредитиран български университет и като част от Националната програма “Мотивирани учители” на МОН. Програмата предлага на училищата в страната да привлекат мотивирани и подготвени специалисти от разнообразни професионални области с или без педагогическа квалификация. “Заедно в час” е партньор, съвместно със СБУ, и отговаря за осъществяването на модул 1 и 3 от програмата, които включват обучението, подготовката и подкрепата на новите учители. Чрез назначаването на учител от програма "Нов път в преподаването" училището автоматично става участник и в националната програма. 

Фондация “Заедно в час” вече над 11 г. работи всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждане на добри практики. “Нов път в преподаването” е първата програма на организацията, която привлича, подбира, обучава и подкрепя силно мотивирани и способни хора от различни сфери да стават учители в цялата страна.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?