Следвайте ни

Национален шампион по прескок на НВО в 7. клас

viber icon

Още преди да започне националното външно оценяване по български език и литература и далеч преди да са ясни резултатите, седмокласник бе титулуван като Стоте точки. С такива възгласи го посрещнаха тази сутрин съучениците му преди старта на решаващия изпит.

Отличникът не се притеснява как ще се справи с изпитния формат. Повече го тревожи техническата част – да не обърка нещо при попълването на идентификационната бланка и да се провали заради издънка в секретността на материалите. Ходил на пробен изпит и там нямало такива бланки. Преди истинския тест  обаче чел указанията, учителите и директорката на школото също инструктирали седмокласниците.

Целта на момчето е да бъде прието в немска паралелка в езикова гимназия.

Габрина също разчита да е добре подготвена след цяла година уроци по български език и литература. Майка й е учителка по математика, така че за тази дисциплина разчитала на нейната помощ. От формата на днешния изпит по български език и литература са й най-трудни въпросите, свързани с граматика. 

Габрина се колебае накъде да продължи – с чужди езици, икономическа специалност или изкуства, понеже рисува добре. Ако резултатите й са високи, ще избере Търговската пред Руската и Художествената гимназия.

Любомир Пиронков влезе на изпита спокоен, че ще се справи. Той иска да продължи в ЕГ "Пловдив". Шампион е по прескок в спортната гимнастика от  Купата на България през 2016 г. Спорът обаче ще остане успоредната писта на доброто образование.

Общо 5852-ма седмокласници трябва да се явят в Пловдивско на първото от двете национални външни оценявания за седмокласниците днес, като са ангажирани общо около 2000 квестори в 140 учебни заведения. Всеки полага изпита в своето школо. 

Тази година се изисква много прецизна организация, защото в един ден са НВО в 7. и 10. клас, а средните училища имат и от двата. Изпитът на десетокласниците започна час по-рано – в 8 часа. 

Застъпването не създаде проблеми в СУ „Паисий Хилендарски“. Точно в 7.15 започна пропускането на десетокласниците в двора, където бяха разчертани полета с номерата на изпитните зали, за да се спази отстоянието. В колони с дистанция от метър и половина и с маски на лицето, учениците влязоха в школото и до 7,30 всички бяха заели местата си в класните стаи.

Същото се повтори и със седмокласниците час по-късно, като до 8,30 часа всички вече бяха по местата си.

В други пловдивски училища обаче е имало известно забавяне, като 10 минути преди началото на изпита все още е имало ученици, които не са влезли в сградите.

Очаквайте коментарите на седмокласниците след края на изпита

Снимки: Наташа Манева

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?