Следвайте ни

Началните учители подкрепят присъственото обучение, родители - не

viber icon

Сдружението на българските начални учители подкрепя решението, взето от Министерството на образованието, за присъствено обучение от началото на новата учебна година. Според преподавателската гилдия децата трябва да ходят на училище, вместо да се обучават онлайн в домашна обстановка.

Припомняме, че министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че всяко училище на територията на страната ще избере задължителни мерки за предпазване на персонала и учениците. Маските ще са задължителни на закрити пространства, с изключение на фитнес салоните и класните стаи. Такива са препоръките и от Световната здравна организация, която смята, че деца под 12-годишна възраст трябва да носят маски, ако са в ситуация, в която няма достатъчна дистанция. Каквато е класната стая!

Всичко това доведе родители до конфликт. Масово те не искат да пускат децата си на училище с идеята постоянно да носят маска, защото доказано тя задържа въглеродния диоксид, който издишаме. Те се притесняват, че децата им ще се чувстват не само некомфортно, но може да им стане и зле.

Някои родители изискват да им се даде право на избор дали да изпратят детето си на училище, или то да се обучава дистанционно.

И докато те са раздвоени, то дилема при Сдружението на българските начални учители няма.

Ние подкрепяме решението на Министерство на образованието, взето в диалог със социалните партньори и здравните власти. Смятаме, че за децата в начален етап присъствената форма на обучение е правилната заради ограмотяването и социализирането им.“, коментира за Марица Елена Владимирова – председател на СБНУ.

Началните учители, които работят само със съответния клас, няма нужда да носят маска, за разлика от колегите им, които преминават през различни класове. За вторите се обмисля и вариант, в който да носят предпазни шлемове.

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Димитрова

Димитрова

24.08.2020 | 17:44

Аз съм начален учител и ми е много интересно как така говорят от името на всички педагози в начален етап без проведена анкета на национално ниво? Не е правилно да се изказваш от името на стотици педагози от начален етап, без да си ги питал за мнение преди това.

Отговори
1 1
ХАЙДУТ ГЮРО

ХАЙДУТ ГЮРО

24.08.2020 | 13:40

Кви са тия псрвдоразбирачи от синдиката и как ръсят мнение от името на учителите. Има още няколко синдиката, едва ли всички са на едно мнение.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?