71

Началната учителка Даниела Милева: Не плашете детето с тръгването на училище!

Нека знае, че учителят е негов приятел, а родителите да имат повече доверие в преподавателите, съветва тя

Да бъде герой на очерк не я ласкае, а я кара да се чувства малко неудобно. „Моето място е в класната стая“, любезно опитва да отклони предложението Даниела Милева. Не са й по мярка нито суетата, нито тщеславието, нито стремежът към публично признание. А че нейният свят са децата и познанието, разбрала още като момиче, става ясно, когато все пак приема разговор с известни условности.

Беше моето детско желание, връща се в спомена началната учителка от пловдивското ОУ „Елин Пелин“. Тя е сред трите преподавателки от 1. до 4. клас, които получиха годишната награда на Регионалното управление на образованието за своята работа и принос в системата. А на този 15 септември отново ще посрещне първолачетата в класната стая.

Пътят й към професията започнал още от пъстрия свят на детската градина. Очаровала я учителката там - как изглежда, как се отнася към децата. Още тогава поискала да е като нея. В гимназията на хоризонта застанали още няколко възможности, но в крайна сметка Даниела Милева избрала преподавателското поприще. Завършила институт за учителски кадри, а после бакалавърска и магистърска степен в ПУ „Паисий Хилендарски“. Влязла в класната стая за първи път на 1 септември 1999 г. Днес има втора степен професионална квалификация, все същото желание за работа и много опит от различни ситуации с учениците си.

Как стига до детето, когато подава стреснато букета в първия учебен ден?

„Важно е от първия ден да се прояви строгост, за да има респект и ред. Децата да осъзнаят, че правилата са за всички. От друга страна още от първи клас се опитвам не само да обясня материала на учениците, но и  да ги приемам като равни“, обяснява учителката. Държи те да могат да споделят с нея, да търсят съвет, да не се страхуват как ще реагира.

Учителят не е плашило и не бива детето да бъде плашено с него,

категорична е преподавателката.

В същото време работата й е изпитание за добротата - защото децата обичат да изпробват докъде са границите, а за някои тези експерименти продължават чак до 4. клас. Така дисциплината се оказва едно от най-сериозните предизвикателства. Но само когато я има, обстановката е благоприятна за работа, децата внимават, съсредоточени са, усвояват и задават въпроси, разказва учителката.

От друга страна е работата с родителите - защото всички ученици идват от семейства с различни модели на възпитание. Иска ми се родителите да вярват повече в институцията училище и да се отнасят с уважение към преподавателите, казва Даниела Милева. Убедена е ,че всеки трябва да прави това, за което е  подготвен. Затова апелира за повече доверие към уменията на гилдията.

„Всеки ден за мен е борба - признава Даниела Милева. - Влизам с някаква идея в училище, знам какво ми предстои и за мен е битка да успея да предам на децата това, което ще ги направи по-знаещи и можещи от днес и вчера“.

В начален етап се поставят основите. А оценката е само отражение на моментно състояние, по-важно е да се изгради умението за учене и как да се подхожда в различни ситуации, вярва началната учителка.

Не отстъпва от няколко неща. Първото е децата да пишат без грешки. Не ги оставям, докато не се убедя, че правилото от учебника е усвоено и практически, признава Даниела Милева. Това обаче не стига. Важно е в живота си да са добри и достойни хора, да намерят своя път и това, с което искат да се занимават, добавя тя.

Най-голямата трудност в работата й е свързана с многообразието. „Всяко дете е различно и трябва да се отнесеш към него като към единствено, но и да създадеш колектив, в който всички са равни, толерантни, изслушват се и се подкрепят“, описва учителката.

Два съвета към първолаците и техните родители

Не плашете децата, че в училище всичко става много трудно и сериозно, съветва Даниела Милева родителите на първолачетата. Някои деца влизат в клас наплашени. Според учителката у дома трябва да се създаде положителна нагласа към училището. Децата да знаят, че в очите на учителя ще видят приятел и съмишленик. Да знаят, че той ще направи най-доброто за тях, добавя Даниела Милева.

На своите първолаци пък първо казва, че училището е място да се учи, но има и много забавление. А за работата си добавя: „Всеки ден е битка да спечелиш детето, да го накараш да научи нещо ново, да порасне“. „Не на бой, а на акъл“, цитират понякога учителката си действително порасналите й възпитаници.

Класът й е част от семейството

Когато не е в училище, Даниела Милева обича да е със семейството си и с хора, които обича. Има дъщеря на 28 години и две внучки в чужбина. По-малкият й син е на 20 г. и в момента изживява студентските си години.

Винаги се случва така, че цялото семейство познава класа, дори да не го е виждал. Не се научих да не пренасям работата вкъщи, признава учителката. Често у дома продължава да е ангажирана с преживяванията около децата. Моят Еди-кой-си…, често я чуват да казва близките. И тези Еди-кои-си са съвсем като част от фамилията.

Най-голямата награда - да видиш децата помъдрели

Родителите на четвъртокласниците, които Даниела Милева изпрати в прогимназията тази година, я номинирали за годишната награда на Регионалното управление на образованието. Отличието приемам като знак за тяхното уважение и благодарност, казва тя. Но също и че истинско удовлетворение й носи усещането, че си е свършила добре работата за деня. Разбира го по успеха на децата и написаното в тетрадките за проверка, по високите резултати на националните външни оценявания и когато печелят състезания.

Още по-щастлива е, когато се случи да ги отрие помъдрели. „Може да не е мой личен успех, но е знак, че порастват в общуването с родителите и с мен“, казва учителката. Понякога неволно ги чува как си говорят в междучасието и си дават съвети като големи хора. Тогава се усмихва в себе си.

"Наградата е материален израз на това, което съм направила. Знак, че съм на прав път. Но най-истинската е в усмихнатите детски очи", споделя Даниела Милева. И когато родител я прегърне на раздяла: „Бяхте втора майка за мен и детето ми“.

Още съвети за родители и полезна информация преди старта на учебната година - в специалното приложение "Уча с Марица"

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?