Следвайте ни

На второ класиране: Приеха само 100 от 729 хлапета в детски ясли и градини

viber icon

Само 100 от 729 кандидатствали деца са приети на второто текущо класиране за тази година в детските градини и ясли. Класираните са по-малко от половината от обявените свободни места - 227.  Причината е разминаване между желанията на родителите и възможностите на най-предпочитаните учебни заведения. 

Най-голям отново е проблемът с приема в яслени групи, за които кандидатстваха 553 хлапета, за първа възрастова група са 126, за втора ​- 31, в трета подготвителна  - 18 деца, и само едно за четвърта подготвителна група.

За да е по-голям шансът за прием, от общинския отдел по образование препоръчват при подаване на заявленията родителите да се запознават с информацията от страницата на системата за прием - dz-priem.plovdiv.bg. Обявените свободни места се публикуват според графика на дейностите за всяко класиране.

Класираните трябва да се запишат до 5 март, като родителите представят документи за ползваните критерии. Не се изискват само по отношение на адресната регистрация - тя се проверява автоматично. 

След 19 март ще стартира кандидатстването за всички деца, родени през 2018 г., които следва да постъпят в първа възрастова група през предстоящата учебна година. Първото основно класиране е на 13 май, като приемът на класираните на него деца ще е от 15 септември. 

Родителите на деца от яслите трябва да използват вече регистрираните си профили. Нужно е само да актуализират данните си и да добавят своите нови заявления по новите правила в сила от тази година. 

Следващото текущо класиране е на 18 март. Свободните места за него ще бъдат обявени до 8 март включително.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?