Следвайте ни

На втори тур: 236 неприети деца в Пловдив, трябва да направят компромис с избора на градина

viber icon

236 деца остават неприети в първа група на детските градини в Пловдив на второ класиране, което излезе днес – въпреки  че след него  в системата има 253 свободни места. Те обаче са в детски градини, които не са толкова предпочитани.

Така броят на неустроените малчугани измежду навършващите 3 години намалява с 335 в сравнение с първото класиране, на което извън списъците останаха 571 малчугани. Това се дължи на увеличаването на лимита в групите – от 23 до 30, където има много чакащи. То стана с решение на Общинския съвет, като бяха разкрити и допълнителни групи, където е възможно. 

Анализите сочат, че за да намерят място всички желаещи, ще е необходимо част от децата да кандидатстват за по-отдалечени от местоживеенето им райони и да пробват и в не толкова предпочитано учебно заведение, коментират от общинския отдел „Образование“. За увеличаване на шанса за прием е необходимо родителите да се съобразят с обявените свободни места, съветват оттам. Те могат да подават заявления и в административните райони, различни от местоживеенето им, ако има удобни за тях детски заведения, в които има повече свободни места. Броят на местата определя шансовете за прием, а не само събраните точки.

Във второто класиране участваха общо 2267 деца за яслите и детските градини в Пловдив.

Най-много са за ясла – 1098. При едва 71 обявени места там приетите са 60. Много позиции обаче предстои да се освободят през юли, август и септември, тъй като тригодишните от яслите преминават в първа група на детските градини. 

При тази възрастова група на втори тур за място в  детска градина се бориха 968 деца, при 985 обявени бройки. Приетите са 732, така некласирани към момента остават 236 хлапета от първа възрастова група.

За втора група кандидатите бяха 110, местата – 54. Устроени са 21 деца.

В подготвителни групи желаещите на втори тур бяха общо 91 при свободни 47 бройки в трета и 64 в четвърта група. Приети са общо 39 подготвачета.

За класираните деца е важно родителите да внесат документите за записване в учебното заведение до 14 юни включително. 

Следващото класиране е на 24 юни. Свободните места за него ще бъдат обявени  до 15 юни включително. Заявления се подават онлайн до 22 юни, а на хартия при директорите в учебното заведение по първо желание – до 21 юни.

Постъпването на родените през 2015 и 2016 г. деца през учебната 2021/2022 г. в подготвителни групи е задължително, съгласно нормативните разпоредби, припомнят от общинския отдел „Образование“. Освен групи в детските градини, родителите могат да изберат и подготвителни групи в общинските училища на града. Там функционират както полудневни, така и целодневни групи. Информация за училищата, в които има подготвителни групи за 5- и 6-годишни деца, може да бъде намерена на сайта на общината в раздел „Образование“. Записването е на място в училищата, не е обвързано със системата за прием в детските заведения. В училищата няма и месечна такса.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

30 години демокрация в Пловдив

30 години демокрация в Пловдив

04.06.2021 | 13:37

Как при "гадния" комунизъм имаше достатъчно градини, а сега няма, а и тогава бяхме към 9 млн, сега 7мнл.? Да не е защото ги раздадохте на джипитата за кабинети, за благодарност, като първи седесари? Да не е защото презастроийте Пловдив и го напълнихте със селяни?

Отговори
0 0
Мими

Мими

04.06.2021 | 08:52

Полестно да строим магистрали. За какво ясли и дет. градини? Набутайте децата по 30-35ч. и лелки в тези заведения бързо тях разболеят

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?