Следвайте ни

На училище – в шатра, и с книга, вместо букет СНИМКИ

„Успешна учебна година! И присъствена!“, си пожелаха майките на първолаците в НУ „Христо Ботев“

viber icon

„Успешна учебна година! И присъствена!“  Така майката  на първолак от НУ „Христо Ботев“ Галина Петрова поздрави родителите от 1. В клас в първия учебен ден.

 „Сутринта мама каза да побързаме, за да не закъснеем. И да не забравим маските“, издадоха Николай и кака му Ангела, която е третокласничка в същото школо. Макар, че вече от „старшите“ в училището, тази година тя се вълнува особено – понеже освен в класните стаи, ще се учи и в шатри на двора.

 Още първия ден петте съоръжения бяха разпънати на открито, за да се наслагат в последния момент под навесите столчета и да започне учебният час. Когато позволява времето, занятията ще са на открито там заради противоепидемичните мерки. Ще се ползва и дървената къщичка в двора, която преди години бе изградена от ЕВН.

Първият звънец рано сутринта би само за петте паралелки първолачета. А всички останали класове дойдоха на училище час по-късно – за да няма огромни струпвания и да се разделят, колкото може, потоците от ученици.

Николай пристигна с книга вместо букет за класната. Школото участва в кампанията на Асоциация „Българска книга“, която предложи в първия учебен ден децата да купят томче за училищната библиотека, вместо цвете. Ники избрал „Мога сам да чета“. А макар любимият герой на Ангела да е Дръндьо, тя се спряла на четиво като за първолаци – избрани приказки на Андерсен. 

Надявам се да няма пак преминаване към обучение от разстояние в електронна среда, сподели майка им Галина. Много трудно било миналата година с второкласничката у дома. 

С брат й обаче преживели вълнуващо лято. "Возихме се на банан и открих на плажа нов приятел – най-добрия, нищо, че е на 51 г. Има джет!“, разказа Николай. Още не му се разделя съвсем с ваканцията, но е и готов за буквите, които познава почти до една.

Светла Бакалска е учителка, но дойде в НУ „Христо Ботев“ като майка на Благовест от 1. А клас. Не се притеснява как ще тръгне годината и одобрява решението да се учи в шатри на двора. „Сред природата е най естествената среда за децата, няма да се разсейват“, убедена е тя.  Когато след обяд учителката по български и литература посрещне и своите ученици от ПГКИТ „Д-р Иван Богоров“, ще пожелае и на тях спокойна и успешна година. Да идват редовно на училище. И да си носят маските в общите помещения.

Цялото семейство Ясенови дойде с прозрачни предпазни шлемове в първия учебен ден в НУ „Христо Ботев“. Само Атила бе избрал маска с милитъри десен и побърза първи да поднесе букет на учителката си Петя Ненова, при която е бил в начален курс. Сега вече е деветокласник във Френската, а сестра му  Ния ще е пак нейна ученичка. Баба Александра си поплака от вълнение, че внучката тръгва на училище, помага в гледането й от бебе. И похвали преподавателката, че е най-добрата, защото отворила очите на внука й за книгите. Майката на първолачката – Катерина, пък сподели, че иска училището да научи децата и на взаимоотношения.

Самата начална учителка  Петя Ненова посрещна с усмивка учениците си и веднага ги запозна помежду им. Годината започва с по-малко хлапета в паралелка – 21, вместо 24. Това също е мярка срещу коронавируса. В класната стая ги чакаха и малки подаръчета – балони, моливи и бухалче – символ на знанието и мъдростта.

Като видя арката от цветни балони, оформените от тях слънце и човечета, че и четвъртокласници, които пеят и декламират, още сега в първи клас реши да тръгне и Ема, която е едва на 2 години и половина. И тя препаса чанта – от розов брокат. И изгледа програмата от първа линия през розови слънчеви очила,  дори се включи с танци. Брат й Звездиан е в 1. В и пристигна с томче на Братя Грим под мишница. На входа го посрещнаха надписи: „Здравей, училище любимо!“ и „Иновативни сме! Вдъхновени от книгите!“.

Директорът Иван Пенев пожела здраве на всички, да завършат годината успешно, да няма болни, да спортуват и да се учат. Зарадва се колко усмихнати са първолаците. Те пък спонтанно му отговориха с „Ура!“, след като бяха направили вече „репетиция“ при посрещане на училищното знаме. „Ще научите много тук, и аз съм бил в това училище от 1. до 7. клас. Тук ставате хора. Уважавайте учителите, те ще ви водят по правилния път!“, заръча Пенев. 

Зам.-кметът Георги Титюков, който е и татко в Ботевото училище, добави към наричанията годината  да завърши присъствено, както започна. На учителите пожела търпение, на учениците – да се вслушват в родителите, бабите и дядовците.

Поздрав като управник и баща отправи и райкметът на „Северен“ Стоян Алексиев.

А енориският свещеник от храма „Св. Иван Рилски“ изпя ангелска песен за благословение.

След още няколко училищни песни и поклон от големите към първолаците първият звънец би и те влязоха в класните стаи. Този път заради мерките родителите не могат да ги последват, но учителка ги успокои: „Ще сложим веднага снимки в групата на класа. И вие ще участвате в празника!“ Друга пък накара първолаците да пратят целувка на мама и обеща, че тя ще чака в двора.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?