3906

На трето класиране в Пловдив: 901 неприети в яслите, 273 без място в първа група

До 1 юли обявяват още свободни места за 3-годишните, след като Общинският съвет гласува разширяване на групите от 25 на 28 хлапета

901 деца остават неприети в детските ясли в Пловдив и на трето класиране, което бе обявено днес. А 273 малчугани все още са без място в първа група на детските градини.

Въпреки в последните години Община Пловдив търси начин да се справи с дефицита с изграждане на нови детски градини и разширяване на капацитета на съществуващи, проблемът за приемането на всички нуждаещи се деца остава, като най-сериозен е в районите „Южен“, „Централен“ и „Северен“.

В третото основно класиране за общинските учебни заведения за предучилищна възраст участваха общо 1754 деца за 804 места. От тях са класирани общо 527 за всички възрастови групи. Извън списъците все още са 1227 малчугани. 

Така към днешна дата вече са устроени 2513  деца, които участваха в класиранията до момента.

Остава обаче сериозен дефицитът в яслените групи. За най-малките местата бяха 394 при армия от 1295 желаещи. Всички вакантни места са попълнени и към момента неприети остават 901 хлапета.

Проблемът се усложнява от това, че малчуганите, които трябва наесен да постъпят в първа група на детската градина, все още са в яслите. Традиционно масово се освобождават места в края на лятото.

Към днешна дата неприети в първа група остават 273 деца при 310 кандидатствали за 204 места, от които само 73 са приети. Пролемът там е с разминаване на желанията на родителите и детските градини с вакантни бройки.

За място във втора група се бориха 75 деца за 121 места. Приети са 29, неприети – 46.

По традиция слабо е движението в подготвителните групи. За трета местата бяха 41 с 46 желаещи, от които са приети 20. За четвърта при 44 места  и 28 подготвачета устроените са 11, неприетите са 17. При 5- и 6-годишните често участващите в класирането в момента посещават детска градина, но искат преместване в друга.

След днешното класиране остават незаети 131 места за първа възрастова група, но броят им ще се увеличи. След като на сесията на Общинския съвет на 11 юни бе прието увеличаване на броя на децата в група от 25 на 28, допълнителните места ще бъдат обявени до 1 юли - за следващото класиране.

Крайният срок за подаване на заявления в детските заведения е до 5 юли, а онлайн в централизираната електронна система - до 8 юли.  Резултатите ще бъдат обявени на 9 юли.

При подаване на заявления родителите е добре да се запознаят с обявените свободни места, като могат да се ориентират и към съседните административни райони. Въпреки по-малкия брой събрани точки за тях, шансовете за прием са големи при наличие на места.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?