Следвайте ни

На трети тур след 7. клас: Последни свободни бройки в елитните гимназии

viber icon

Последни незаети места в елитните гимназии се завъртат на трето класиране за седмокласниците. В ЕГ „Иван Вазов“ не са попълнени само 2 в паралелка с италиански,  и по 1 с английски и френски език. Във Френската пък  има 3 места с френски и 2 с английски. В Хуманитарната е свободно само едно място – за момиче в паралелка с немски.

В Математическата последен шанс имат едно момче – в паралелка по математика с английски, и едно момиче – за математика с немски.

Само по едно място чака своя бъдещ осмокласник в „Икономическо развитие“ с английски и „Природни науки“ с немски в СУ „Св. Патриарх Евтимий“ в Пловдив. В ПГЕЕ има по една незаета бройка в дуалните паралелки по „Електрообзавеждане на производството“ и „Микропроцесорна техника“. Търговската гимназия завърта на трети тур последни 2 места в специалност „Бизнес администрация“.

По две бройки са останали и в СУ „Черноризец Храбър“ – в „Софтуерни и хардуерни науки“ и в новата дуална паралелка по графичен дизайн. В тази специалност – „Рекламна графика“, има още 3 места и в СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Единични остават също в профилирани паралелки в СУ „Пейо Яворов“ и в СУ Св. Константин-Кирил Философ“, както и в дуалните професионални в ПГВАД „Христо Ботев“,  в ПГАСГ „Арх. КАмен Петков“ и ПГ по битова техника в Пловдив.

С единични все още свободни места са и асеновградските СУ „Св. Княз Борис I“ и СУ „Св. св. Кирил и Методий“, 2 бройки има и в паралелката по природни науки на карловското СУ „Васил Левски“, само 1 място за готвач в СУ „Христо Смирненски“ в Хисаря.

Повече места остават в другите професионални паралелки в областта.

За обявените места имат право да кандидатстват ученици, които не са приети на първи или втори тур; седмокласници, които изобщо не са кандидатствали; ученици, записани при първо и второ класиране, но изтеглили документите си.

Желаещите подават заявления на 26 и 27 юли онлан или в един от определените 22 центъра, като подреждат желанията според предпочитанията си. Важно е, че ако вече приети играят за място на трети тур, губят предишната позиция.

Без кандидати

Поради слаб интерес, липса на записани въобще или постъпили само по двама-трима, някои паралелки са под угроза да бъдат закрити. Такава изглежда към днешна дата ситуацията с „Десенатор на текстил“ и „Моделиер-технолог на облекло“ в асеновградската ПГ" Св. Патриарх Евтимий", в които има съответно по 25 и 23 свободни места почти на финала на кампанията. Предприемаческият профил в кричимското СУ „Петко Р. Славейков“ също не е привлякъл ученици. Единици са избрали „Производство на облекло от текстил“ с изучаване на руски в ПГСС "Васил Левски" в Пръвомай. Зеят 25 места и в предприемачески  профил с английски в пловдивското СУ „Найден Геров“. Нито един все още не се е записал да учи ВиК дуално в ПГТСТ „Гоце Делчев“, въпреки нуждата на бизнеса от такива кадри. Там има десетки свободни места и в другите специалности, с изключение на „Автотранспортна техника“. Нито един не се е записал да изучава и „Осигуряване на продуктова информация“ в СУ „Константин Величков“. Професионална паралелка с разширено изучаване на английски език „Програмно осигуряване“ в СУ „Христо Данов“ е привлякла само няколко желаещи. Пред закриване изглежда и „Конструиране, моделиране и технология на коженогалантерийни изделия“ в ПГКИТ „Д-р Иван Богоров“, където има 25 места. Кои паралелки ще бъдат закрити ще стане ясно след третото класиране на 29 юли.

Снимка от Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Veselina Dramalieva

Veselina Dramalieva

23.07.2021 | 20:51

Незаетите места за елитните училища са оставени за връзкарите с минимален бал. Тази държава никога няма да се оправи.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?