Следвайте ни

На трети тур: 54 първолачета все още не са приети в пловдивските училища

Всеки момент се чака да бъде обявена процедура за изпълнител на новата сграда на ОУ "Княз Александър I", предстои проектиране и на ново здание за ОУ "Драган Манчов"

viber icon

55 първолачета намериха място на трето класиране в Пловдив, а чакащи прием все още остават 54 хлапета от всички 109, които участваха в този тур.

„Кампанията премина успешно. Въпреки че тази година децата са с 5% повече от предходната, има достатъчно места“, коментира зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов.  Той подчерта, че електронната система за прием работи безпроблемно и спестява много време както на родителите, така и на администрацията. 

Тази година имаше известен ропот срещу нея от родители, които бяха написали само едно желано училище и децата им не бяха приети в него. Те търсиха възможност за среща със зам.-кмета и даже направиха протестна петиция. Амбициите на протестиращите родители бяха за ОУ "Драган Манчов", където обаче в последните години позицията на Община Пловдив е твърда да не се разкриват допълнителни паралелки заради съжителството с Математическата.

Към момента семействата вече са се преориентирали и там остават неприети само две от кандидатствалите първолачета. От некласираните няколко са в "Южен". Пълни са паралелките в СУ "Св. Патриарх Евтимий" и ОУ "Екзарх Антим I", все още има места в ОУ "Княз Александър I".

На този етап вече има спокойствие и в критичните точки - ще има по една паралелка в СУ "Климент Охридски" и в ОУ "Гео Милев". В техните райони в последните години бяха останали малко деца, но заради пандемията има върнали се от чужбина.

Обявените свободни места в трето класиране бяха 311 и въпреки големия им брой, за некласираните деца желанията не съвпаднаха с възможностите на училищата. За класираните 55 деца предстои записване в училището, в което са приети. Техните родители следва да представят необходимите документи за удостоверяване на ползваните критерии в срок до 15 юли включително.

Родителите на неприетите следва да подадат документи на място в училищата, където има свободни места. С броя на останалите свободни места ще могат да се запознаят от данните в електронната система за прием, където училищата ще публикуват актуална информация след 16 юли, когато е срокът за отразяване на записаните след трето класиране ученици. Очаква се намаляване в предварително определените с училищния план-прием паралелки, което ще ограничи наличните свободни места.

При записване на всички класирани на третото класиране общият брой на записаните деца ще стане 3041.

По думите на Стефан Стоянов основен приоритет на Община Пловдив за началния етап остава целодневното обучение и  откриването на нови места. Предстои да започне строителството на новата сграда на  ОУ „Княз Александър I“, за която има осигурено финансиране от държавата и Общината, като се очаква всеки момент да  се обяви процедура за избор на изпълнител. 

По-късно през тази година ще започне и проектирането на нова сграда на ОУ „Драган Манчов“. В момента двете основни училища делят сгради съответно с Хуманитарната и Математическата гимназии. Както "Марица" писа, ОУ "Драган Манчов" беше второто школо,  за което Община Пловдив кандидатства за финансиране по националната програма за строеж и разширяване на детски градини и училища. Намерението бе да се строи сграда на отреден за целта терен край мол "Пловдив". "След бурната първоначална съпротива нагласите полека се обръщат в подкрепа на проекта, макар че още не е осигурено финансиране. Ще пуснем конкурс за проектиране, като същевременно се надяваме на одобрение за финансиране на следващите етапи от програмата", каза Стефан Стоянов.

Той подчерта, че в следващите години ще е нужно отреждане и на още терени за образование заради нужните на системата от разширяване на инфраструктурата.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?