Следвайте ни

На трети тур: 1066 деца остават неприети в ясла, 87 - в първа група в забавачка

За да ползват обезщетение, трябва да отговарят едновременно на 6 условия

viber icon

На 87 се стопиха неприетите в първа група в пловдивските детски градини на трето класиране, след като на първо извън списъците останаха над 500 деца. Така в учебните заведения вече са приети 2500 хлапета, които тази година навършват 3 г., като остават още 254 свободни места.

На трети тур най-много желаещи остават без място в яслена група – 1066. За тази възраст бяха обявени само 152 места при 1217 кандидати. Предстои тепърва да се освободят, след като тригодишните напуснат яслите и преминат в детска градина.

За първа група там се бориха 338 малчугани, като класираните са 251 и 87 остават неприети при заявени общо 505 свободни бройки.

Във втора група при 128 желаещи място са намерили 37, а 91 – не.

25 от 69 са класирани в трета подготвителна, а 25 от 26-мата участници н класирането са устроени в четвърта. 

В класирането участваха общо 1778 деца, от които класираните са едва около една четвърт – 489.

Все още има деца за първа група, които кандидатстват за точно определени детски заведения и не са приети, поради недостиг на места в най-желаните детски градини, отчитат от общинския отдел „Образование“. След настоящото класиране на 24 юни са останали незаети 254 места за първа възрастова група. При подаване на заявления за следващите класирания родителите е добре да се запознаят с обявените свободни места, като могат да се ориентират и към съседните административни райони. Въпреки по-малкия брой събрани точки за тях, шансовете за прием са големи при наличие на места.

Важна за родителите на неприетите деца на възраст над 3 г. е информацията, свързана с прилагане на Наредбата за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места.  За да имат право на обезщетениеето, трябва да отговорят едновременно на 6 условия. Подробно описание на изискванията за прилагане на наредбата и указания за родителите може да бъдат намерени на интернет страницата на община Пловдив в раздел „Образование“.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?