Следвайте ни

На теста за школски директори: Само един скъсан, 46 на трети тур

viber icon

46 кандидати продължават в третия етап на директорските конкурси за 31 училища в Пловдивска област след втория кръг днес.

До него след подбора по документи, на който отпаднаха четирима, бяха допуснати 51 човека. От тях трима не се явиха на теста.

Така 48 човека търсиха отговор на 50 въпроса върху 41 нормативни акта, касаещи образователната система, като разполагаха с час и половина. Нужно е да са отговорили вярно на поне половината, за да продължат напред. Тази летва не успя да прескочи само един кандидат. Има и една анулирана работа заради некоректно използвани знаци. 

Правилата на изпита бяха като на матура  - с изключени телефони, видеонаблюдение и маска.

Трябва да се познава нормативната база, но в някои въпроси е излишно задълбаването в детайли, коментираха директори – например дали даден въпрос е уреден в решение или в постановление на Министерски съвет. Питаха ги още за учебните планове, децата със специални образователни потребности, обществените поръчки, кариерното развитие, профилираната подготовка, дори задължителни ли са делегираните бюджети за детските градини. И каква форма биха препоръчали на ученик, който иска да завърши за 2 години.

Това, че са съперници за няколко учебни заведения в Пловдив, не попречи на Михаил Казанджиев и Емил Начев да обсъдят на тротоара кои са правилните отговори. 

Казанджиев в последната година и 8 месеца ръководи ПГКИТ „Д-р Иван Богоров“ и сега се бори да стане титуляр там, но участва и в надпреварата за всички други пловдивски средни училища. Минавал е през конкурсите в три кръга и като учител по философия, и като директор. Сега му се стори по-лесно – вероятно заради административния опит, който вече има.

Емил Начев пък след напускането на позицията райкмет на „Източен“ се бореше да обхване и изучи децата в столипиновското СУ „Найден Геров“, а сега поглежда и към други 6 училища, сред които Хуманитарната, СУ „Пейо Яворов“, СУ „Паисий Хилендарски“.

Именно СУ „Паисий Хилендарски“ се оказва най-желаното школо сред кандидатите, след като дълги години бе ръководено от Соли Христов, а след това от Илия Къртев. 15 човека се конкурират сега за него, за Хуманитарната са 11. Оспорвана ще е битката и за Търговската.  Но има и 3 училища в областта, за които не се явил никой.

Ако успее в някое от трите училища, за които е написал концепции, 31-годишният Пламен Стоилов вероятно ще е най-младият директор в областта. В момента преподава философия в СУ „Черноризец Храбър“ и току-що е навъртял задължителния педагогически стаж от 5 г., който се изисква при кандидатстване за шефски пост. Амбициозният учител е и докторант в ПУ „Паисий Хилендарски“ и се е устремил към директорското място не толкова заради бързото кариерно развитие, колкото защото е убеден, че може да ръководи екип. На теста, който тази година се проведе в ПГСАГ „Арх. Камен Петков“, Пламен Стоилов срещна  и бившите си учители - дипломата му за средно образование е тъкмо оттам. Още една изненада имаше за него в изпитния ден – че в теста няма въпроси за облачните технологии, а те все повече ще присъстват в образователната система.

„Трудността беше нормална. Ако си чел“, коментира начална учителка  от ОУ „Алеко Константинов“, която е записала като желани 5 училища в Пловдив и областта. Искам да използвам опита си и да превърна в училищни политики иновациите, които съм прилагала до момента, обясни тя мотивацията си.

Десислава Стаменова пък смята, че ще е полезна с уменията, знанията и амбицията си на ОУ „Драган Манчов“, ако се пребори да го оглави. Учителката, която има зад гърба си и стаж в медиите, сега е там преподавател в начален курс. Допълнителен аргумент е сантиментът й към школото. Това е моето училище, там е учила и дъщеря ми, каза Стаменова.

Предпочита да вярва, че не лобита и застъпничества ще са решаващи при определянето на победителите. Човек трябва да направи, каквото зависи от него, и да гледа позитивно – тази линия на поведение е спазвала винаги Десислава Стаменова и се надява и сега да й помогне.

Трети рунд

От утре до 7 август ще се проведат интервютата от третия тур на директорските конкурси – за всяко школо отделно.

В комисиите участват представители на МОН, РУО и Община Пловдив, както и на Обществения съвет.  Представителката на родителите от жп гимназията в Карлово още не е избрала своя фаворит измежду двамата преподаватели от школото, които се конкурират за шефския пост. Ще решавам според това как се представят на интервюто и какви идеи имат за училището, каза тя.

Снимки: Наташа Манева

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

456792

456792

29.07.2020 | 11:57

Бравус! Тези, които ще бъдат назначени, вече си знаят, а конкурсът се организира , за да се спази буквата на закона. Зависи колко близо стоят до дадена партия и колко са активни в тази партия и още нещо - няма експерт, който да е пожелал да стане директор и да не е станал. Професионализъм ?! - моля ви се, забравете!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?