Следвайте ни

На старта в Пловдив от днес: Ваксинират и преболедували учители СНИМКИ

В първата група в ДКЦ-1 се явиха 8 от 12-те желаещи по списък

viber icon

И учители, които вече са се срещали с ковид и имат антитела, си сложиха ваксина срещу вируса. Мария Добрева е секретарка на СУ „Любен Каравелов“ и в деня преди старта на ваксинацията на педагозите в Пловдив получила изследванията си от тест за антитела. Всички учители в школото си го направили със синдикални средства по решение на учебното заведение, заедно с пълна кръвна картина от рутинните изследвания на Службата по трудова медицина.

Така, с бланката в ръка, в която срещу антитела срещу ковид пише 75, и с кръвните показатели, Мария Добрева дойде тази сутрин в ДКЦ-1 да попита нужна ли е ваксина, след като заявила, че иска имунизация, преди да знае за антителата.

Нямам идея кога съм преболедувала, изобщо не съм усетила,

разказа тя. Въпреки това желае ваксина и й бе поставена.

Бодрата дружина от няколко учителки и непедагогически специалисти от СУ „Любен Каравелов“ се яви акуратно в ДКЦ-1  20 минути по-рано от уречения час. Оказа се съвсем навреме, защото там тъкмо пристигнаха  ваксините на „Pfizer-BioNTech“, които в 9 часа медицинският екип на поликлиниката взел от РЗИ.

По предварителен план трябваше в рамките на час да бъдат ваксинирани 12 човека – с два флакона, от всеки от които излизат по 6 дози. От 11-те служители на СУ „Любен Каравелов“ обаче дойдоха само 8. А преподавател от Духовната семинария, който попълва дванайсеторката, се обадил, че се ваксинирал другаде.

Денница Батаклиева е музикант и преподава в СУ „Любен Каравелов“ по теоретични дисциплини. „Искам да съм спокойна с учениците, да не се притеснявам да общувам с тях и постоянно да стоя надалече. Да запазя и своето, и тяхното здраве“, обясни тя. Нейният тест не показал наличие на антитела – значи не се е срещала с ковид, но много приятели се заразили,

болестта преболедувал синът й в Англия, заболели даже цели близки семейства, както и ученици.

Като взела решението за ваксината, Денница Батаклиева се консултирала с личния си лекар, който я насърчил да се имунизира без страх, той също го сторил. Единственото притеснение на преподавателката било коя ваксина ще й сложат. Щях да откажа „Астра Зенека“, пред нея бих предпочела даже руската, обясни Батаклиева. Ако действието е с определен срок, е готова да си постави ваксина отново след време, както се налага с противогрипните.

Нужно е да изградим защита срещу ковид, защото сме с децата постоянно,

казва учителката. В момента е в режим присъствени занятия с 8. и  12. клас, след като те се върнаха в училище за две седмици.

Донка Шаркова  е от администрацията, на позиция касиер-домакин, но  това не я изолира, напротив – постоянно идват ученици за стипендии, контактува с родители, даже с баби, както и с колегите. Затова и тя решила да се имунизира.

Колежка обаче се записала сред кандидатите и дойде за инжекция инкогнито, без да казва у дома, защото семейството й е против ваксините. 

След като подписаха информирано съгласие, на всяка от учителките бе измерено кръвното налягане, температурата и кислорода в кръвта.

Д-р Радостина Каназирска, която по специалност е невролог, сне здравния статус и установи дали някой в момента не е болен.

С леката ръка на детска медсестра Надежда Петкова постави инжекцията с думите „Честито!“.  И предупреди, че вечерта може да има леко схващане на мястото на убождането, което е нормално.

Колежката й Юлияна Чомакова помагаше за администравната част. Ваксинираните се отбелязват в списъка, след което имената им ще бъдат вкарани и в електроннния регистър.

Педагозите, които бяха имунизирани днес, трябва да се явят за втората доза на 4 март.

В цялото СУ „Любен Каравелов“ от около 50 човека пожелали ваксина само 11. Някои не искат, защото вече проболедуваха, ракзаха директорката Славка Щерева, която също е с антитела след изкаран коронавирус. Други са предпазливи и предпочитат да изчакат.

Всички обаче се подложили на масовото изследване с антигенните тестове. Днес и утре ще бъдат обобщени и отговорите на родителите от анкетите дали са съгласни децата също да бъдат изследвани с бързи тестове за ковид.

Медсестри и лекари дежурят по график в имунизационния кабинет

След обяд в ДКЦ-1 по списък трябва да се явят още 12 човека от училища в района. За координацията стриктно следи главната сестра Екатерина Кънчева.

Имунизациите ще се извършват от медсестрите от манипулационната на ротационен принцип по един час сутрин и след обяд, обясни д-р Евелина Славчева, управител на диагностично-консултативния център.  В тези часови отрязъци манипулационната ще работи като имунизационен кабинет. Направен е и график лекарите от ДКЦ-1 да дават дежурства в него.

 Техническо лице от поликлиниката контактува с общинския отдел по здравеопазване. Списъкът с хората за ваксиниране е в кабинета, където се води и тетрадка с данните. С хората от листата се осъществява контакт, за да се уговори кога могат да дойдат според заетостта им в училище, за да се изготвят графиците ден по ден.

Готови сме да помогнем много бързо да се извърши имунизацията, защото е важна,

обобщи д-р Славчева. 

Четирите дози, които тази сутрин останаха неизползвани, ще бъдат инжектирани на медици от ДКЦ-то, за да бъдат оползотворени. До момента от екипа, който наброява около 80 човека, имунизация са си направили  20-ина. Някои желаещи не успели, защото към момента на старта на първата фаза  били болни или личните им лекари посъветвали да изчакат заради обострени придружаващи заболявания. До момента ковид е поразил около 25% от медиците в ДКЦ-то, въпреки всички противоепидемични мерки. 

Главната сестра е създала алгоритъма за спазването им според инструкциите на здравните власти. На входа има филтър дали се носии маска и правилно ли е поставена, хората се насочват към дезинфектанта отсреща. Такива препарати, течен сапун и топла вода има във всички санитарни помещения, а в кабинетите са осигурени и бактерицидни лампи. Прави се дезинфекция по коридорите и ръкохватките в кабинетите. Следи се за дистанцията, като за спазването й подсказва маркировка на пода. А потокът е ограничен, като се дават консултации и по телефона. Персоналът разполага със защитни облекла, маски и шлемове.

От началото на пандемията е организиран по нов начин и достъпът до манипулационната - с отделен вход, като са поставени допълнителни прегради, за да се отделят потоците.

Д-р Славчева увери, че е създадена организация, докато манипулационната работи като имунизационен кабинет, да не се връщат други пациенти. Има втора манипулационна на третия етаж.

30% от учителите в Пловдив искат да се ваксинират

Над 30% от учителите от училищата в Пловдив са заявили желание да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, сочат данните на дирекция „Здравеопазване“ на Община Пловдив. В това число са и служители от непедагогическия персонал. Кампанията се осъществява по график от днес  в ДКЦ-тата, МБАЛ „Свети Мина“ и „Свети Пантелеймон“, УМБАЛ „Пловдив“ и „Медлайн клиник“. Ще протече в следващите две седмици, през които учителите ще продължават да се записват.

Имунизацията на педагозите започна в Пловдивска област първо в общините Кричим, Перущица, Стамболийски и Хисар, а от вчера - в Раковски и Първомай. Заедно с Плодив днес е началото и в другите общини.

По данни на РЗИ, сред педагогическия и непедагогически персонал в областта желаещите  са 3126 души, от които 1093 са от висшите училища. Властите твърдят, че кандидатите  ще се увеличават, като според синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ делът им вече стига 43%. При повторното засичане на списъците в някои училища обаче има и обратна тенденция – първоначално заявили желание сега да се отказват. 

Снимки: Атанас Кънев

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Минути за реклама

Минути за реклама

10.02.2021 | 17:06

Откога учителите разбират от ваксини? Би предпочела руска.....всички са еднакви в едно,не са панацея, не пазят от вирус. Още ли има заблудени? Въртят се пари,много пари.

Отговори
0 3
Стига

Стига

10.02.2021 | 13:33

Добре бе,до кога ще ни занимавате с тези ваксини? Кой, кога..... А стига вече! Има от къде да се търси информация, ако някой се интересува.

Отговори
10 5
ТОВА Е ГЕНОЦИД И ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

ТОВА Е ГЕНОЦИД И ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

10.02.2021 | 13:18

Геноцид и престъпленид е тая масова ваксинация

Отговори
11 7
Нали

Нали

10.02.2021 | 14:01

Никой не ти бие шамари да ходиш да се ваксинираш!

Отговори
6 3
ПАЦИЕНТ

ПАЦИЕНТ

10.02.2021 | 13:12

Както винаги в последните години ,организацията в това ДКЦ 1 е безупречна. Просто съм изненадан от промяната в кабинетите ,тоалетните. Дерзайте!

Отговори
7 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?