49

На старта на учебната година: Училището да е весело и зелено, и Бог да го пази от онлайн обучение!

Училището трябва да е весело и хубаво, постави смело задача на цялата образователна система първокласничката Йоана Димитрова в първия си учебен ден.

Да е по-зелено, да се учи и езикът на глухонемите – за да можем да общуваме с повече хора, да има и малко магия, биха подсказали още на управляващите седмокласничките Габриела, Петя и Наталия. Тази година за тях пък е последната в основното училище и им се иска нататък да имат възможност да правят по-често и крачка извън рамката. А защо не и да има обмен между различни училища, както е в университетите – един срок другаде и после обратно.

Тези, които сега влизат в класните стаи на ОУ „Кочо Честеменски“, и тези, на които им предстои да си тръгнат, заедно пуснаха днес бял гълъб и балони в небето на старта на учебната година – всеки със своите мечти и планове. Благослови ги лично митрополит Николай и на свой ред нарече: „Бог да пази от онлайн обучение!“.

В празничната суматоха Йоана влезе смело с диадема с народен мотив – подарък от леля й, за да е в тон с униформената тениска с шевица на бието. Още не е минал първият учебен час като първокласничка, пък вече има две приятелки – Мика и Деа. Запознали се в предварителен тренинг, който школото провело за работа във виртуалната класна стая – за да са готови и най-малките, ако пандемията пак прехвърли обучението там.

 Йоана вече може да чете – от рано трябва да се готви, че ще става докторка. Само ако можеше да почнат уроците няколко дни по-късно… „Три дни плака защо не можем да идем в Англия на прощаването с кралицата“, усмихва се на детските локални и глобални вълнения майката на първолачето.

Класната Стефка Радева  посрещна всяко от децата в 1. A с прегръдка. Очакват ни 4 невероятни години и ще дам всичките си сили за това, зарече се тя. Вече 36 г. е в професията и продължава да се учи как да бъде добър преподавател. Нужно е себепознание, защото новите деца са други, смята учителката. И заедно с четенето и смятането, намира време деликатно да подхване теми от психологията, хуманността, етиката и морала.

Тъкмо това – знания и много внимание от учителя, иска за своето подготваче Виолета Рудова. Доведе Михаела на откриването на учебната година, докарана със кариран панталон 7/8. И сподели: „Казах й, че ще трябва да е прилежна и ще има много нови запознанства, така започва порастването“. С добри впечатления е от учителите – млади и с подход към децата. А на родителите пожела здрави нерви, докато преминат настоящите подготвачета и първолачета през цялата образователна система.

Тъкмо всички заеха местата си пред импровизираната сцена с еднометрови сини букви и цифри, и на входа настъпи раздвижване. Митрополит Николай влезе в школския двор  в шпалир от четвъртокласници. Спря при всяко дете отделно да го пита за името и за всяко нарече: „Божидар? Божи дар! София? Премъдра да бъдеш!“. „Да радвате родителите и учителите си! Бог да бди над вас!", закрачи между децата владиката. Поспря се при момиче с патерици и заръча: „Ще мине, друг път внимавай!“.

Да поздравят децата и учителите за първия учебен ден в ОУ „Кочо Честеменски“ дойдоха още кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, генерал-майор Явор Матеев, местният лидер на Синдиката на българските учители Петранка Калоферова. 

Щом детски глас поде националния химн, 1. А сложи ръка на сърцето и запя с цяло гърло „Мила родино“. Фанфарен оркестър оповести изнасянето на училищното знаме. Подготвачета и първолачета застанаха най-отпред – даже пред официалните гости, за да попеят и декламират. Екнаха от уредбите „Аз съм българче“ и Вазовата „Молитва“.

Преподавателите да следват своето божествено признание без въздишка, а с лекота. Учениците пък да следват разума, прилежанието, кроткостта и да имат страх Божи, нарече митрополит Николай. И направи уговорка, че този път ще отправи още едно специално благопожелание: „Бог да опази българските ученици от онлайн обучение!“.

 „Най-добре преподавателите осъзнават, че интернет дава информация, но лишава от знание – рече владиката. - Защото информацията не е непременно знание. То е в основата на науката, а науката е слънце...“.

„…Което във душите грей…“, подеха ученици познатия стих от химна на Св. св. Кирил и Методий.

Митрополит Николай дари на ОУ „Кочо Честеменски“ икона на светите братя. И пожела тъкмо те да пазят от злощастие, да са образец за подражание, наставници във вярата, добродетелите и родолюбието.

ОУ „Кочо Честеменски“ е едно от училищата в Пловдив с най-много групи по религия. Владиката благодари на родителите за този избор и ги увери, че децата жадуват за словото на истината, особено в свят на бедствия и злощастия. „С добра съвест ги слагате на скалата на православната вяра. Там бурите, стихиите, водовъртежите няма да ги достигнат. Защото са на най-сигурното място – в прегръдката на Божията благодат“, добави митрополит Николай.

И след като не остана непоръсен със светена вода в двора, от уредбите екна „Детство мое“.

И първият звънец.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Артиста дядо николай

Артиста дядо николай

18.09.2022 | 01:19

Тоя с червения патрахил полудя хептен! Лицемери!никакъв божи служители не е ...та нямаше ли по свясна дреха та ще ми се влачи тоя патрахил и ще му го носят .....

Отговори
1 1
Бог да пази децата на България!

Бог да пази децата на България!

15.09.2022 | 19:07

Да живеят и се учат в мирни времена и в стабилна държава,за което сме отговорни ние.Те са бъдещето ни!Късмет,здраве и успехи на децата!

Отговори
5 0
мхм

мхм

15.09.2022 | 14:55

О, ще има и още как онлайн обучение", спокойно!

Отговори
2 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

15.09.2022 | 14:26

УСПЕХ ДЕЦА УЧЕНИЦИ

Отговори
5 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?