Следвайте ни

На старта на тържествата: Бъдещи лекар и криминалист с иконата на Кирил и Методий

Единайсетокласникът от Хуманитарната гимназия Стилиян Пенков трогна с акапелно изпълнение на националния химн

viber icon

Когато единайсетокласникът от Хуманитарната гимназия Стилиян Пенков запее у дома, съседите с удоволствие слушат как звучи басовият му глас в суинг, джаз и рок. Тази сутрин обаче центърът на Пловдив екна от акапелното му изпълнение на националния химн.  С него започнаха тържествата в чест на светите братя Кирил и Методий. 

Стилиян пее вече 9 г. в Естрадно студио „Прима“ в Центъра за подкрепа на личностното развитие-ОДК-Пловдив. На училищното тържество, за което за пореден път пропътува от Хисаря до Пловдив, обаче изпита ново чувство – да усети как бие и вибрира от гласа му гръдта, докато държеше ръка на сърцето си по време на изпълнението си.

 „Това, че съм потребен, ме прави благодарен, човек рядко изпитва това усещане“, каза Стилиян.
Момчето от паралелка с английски бе сред малцината, които имаха тази година честта да участват в тържеството. Заради противоепидемичните мерки, не присъства цялото училище, а само две паралелки деветокласници. 

Бъдещ лекар и бъдещ криминалист понесоха една от светините на Хуманитарната гимназия – иконата на светите братя, изографисана от художничката Мила Мусакова.

Александър от 12. Д клас вече трета година е избран да е сред двамината, които повеждат литийното шествие по случай 11 май с иконата. Отличник е и пропуснал само миналата пролет, когато нямаше тържества заради противоепидемичните мерки и честването беше единствено  онлайн. На абитуриента му остават само  още няколко учебни дни. Тръгва си от класната стая с надежда да стане студент по медицина и щастлив от пътя си до тук. „Това училище ме направи, какъвто съм, даде ми приятели, щастие. Имам много да благодаря“, каза Александър.

Георги Кочов от 11. А има още година, но като Сашо вече е избрал как ще продължи след дипломирането си. Месеците на онлайн обучение не променили нищо чак толкова, освен контактите с връстниците и учителите. Който е съзнателен и концентриран, може да постигне добра подготовка и присъствено, и от разстояние в електронна среда, смятат момчетата, които пренесоха иконата на Св. св. Кирил и Методий до паметната плоча в Стария град - дело на Георги Чапкънов и дарeна от фондация „Св. св. Кирил и Методий“.

Радвам се, че традицията е жива и съм тук на всеки празник, разказа учителка, която е преподавала 10 г. български език и литература в Хуманитарната гимназия. Сага обаче заради новата ситуация я няма онази глъчка.

С букет червени рози на тържеството бе посрещната и дългогодишната директорка Соня Киркова, която миналата година се пенсионира и предаде щафетата на настоящия шеф Емил Начев. 

Блазе на университетите, които ще ви приемат, обърна се тя към гимназистите, които изнесоха кратка празнична програма. 

„Можем да се гордеем и радваме, че сме българи и наследници на традиции, които да останат във времето“, каза пък Емил Начев.

Тази година се навършват 170 г. от първото честване на празника на Кирил и Методий, организирано в Пловдивското епархийско училище от Найден Геров на 11 май 1851 г. Още тогава създателите на глаголицата Св. св. Кирил и Методий стават патрон на школото. От 1997 г. за Хуманитарната гимназия 11 май е празник на връщане към духовното начало и историческите корени.

Утре тържествата в Пловдив продължават с шествие и концерт на талантите от СУ „Св. св. Кирил и Методий“, организирани съвместно с ОИ „Старинен Пловдив“.

Снимки: Франк Воща

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?