Следвайте ни

На старта на онлайн обучението: Училищата си раздадоха устройствата, ще заемат и помежду си

viber icon

Училищата раздадоха устройства, като някои опразниха даже кабинетите си по информационни технологии – за да има с какво децата да учат от утре. По силата на заповедта на здравния министър са в режим на онлайн обучение до 21 декември, след което започва удължената от МОН с 2 дни коледна ваканция – до 3 януари.

При второто превключване на цялата система Пловдивска област е с около 2% по-обезпечена с устройства. Това показва анализ, поискан от МОН. В най-голяма степен с техника разполагат учениците от гимназиален курс, където устройства имат почти 98% от учениците. Причината е, че в тийнейджърска възраст вече почти всички имат телефони. Ще използват тях и за видеовръзките с учителите си. Висока е  подсигуреността и в начален етап.

В късния следобед в петък образователният министър Красимир Вълчев е настоял пред началниците на Регионалните управления на образованието икономиите, които имат учебните заведения, да се похарчат за допълнителна техника. Такова писмо изпрати и през пролетта, когато училищата бяха затворени 3 месеца, като тогава настоя със спестените средства да се плаща интернета на семейства в нужда, за да учат децата. Сега изисква и взаимопомощ между учебните заведения – тези, които имат повече устройства, да ги дадат „назаем“ там, където не достигат, а учениците и учителите нямат свои.

Това обаче се посреща със съпротива от гилдията – заради опасенията, че техниката може да се съсипе. Директорите вече имат лош опит от първото предоставяне на училищни таблети и лаптопи на ученици. Много от тях ги върнали повредени, с наранени дисплеи и прекъснати кабели на зарядните. Заради това сега някои няма да раздадат изцяло дори своите устройства, още по-малко са склонни да ги споделят с други училища. Измежду своите ученици ще подпомогнат с техника мотивираните и отговорните.

Новото превключване не ни заварва неподготвени, очаквахме го и вече всички в училище имат профили за видеовръзка в Тиймс в платформата на Майкрософт, казва директорката на ОУ „Ген. Карцов“ в Христо Даново Красимира Димитрова. Там учат 247 деца от подготвителна група до 7. клас, почти всички са ромчета. Школото има около 100 устройства. След като информатикът ги диагностицирал, било взето решение да се раздадат между 60 и 80 от тях.

Купили сме таблети за двете иновативни паралелки, но се колебаем дали да ги дадем на децата – заради състоянието, в което ни върнаха техниката миналия път,

признава Димитрова. През пролетта дарителска акция събра лаптопи за ученици, но 10 от тях били повредени от децата. Сега такава стъпка ще се предприеме, като се вземе предвид ангажираността им с учебния процес и капацитета на родителите – някои не само нямат компютърна грамотност, но и не могат да четат.

В начален курс, дори и да имат устройства, децата не могат да се справят, категорична е директорката. От двете паралелки там само в едната ще се пробва обучение в реално време с живи връзки. Другата ще учи асинхронно.

От утре из махалата с разпечатани работни листове тръгва пак образователният медиатор. Ще му помагат две хигиенистки, назначени през Бюрото по труда, които при затворено училище ще имат ангажимент да разнасят материали на хартия. И тримата са от ромската общност и познават хората, затова се разчита и да ги мотивират. Заради тяхната безопасност няма да сноват от къща на къща в махалата, където вече има случаи на ковид. Веднъж в седмицата ще доставят учебните материали на стратегически места – например до хранителния магазин. Очакванията на директорката са, че основно на хартия ще се работи с малките деца, но поне 80% от големите ще бъдат обхванати в електронна среда.

През пролетта доставчик на интернет осигури безплатно Wi-Fi до обяд, когато се водеха уроците, като прекъсваше връзката, ако не се ползва за образователните платформи. Сега няма да е така, но болшинството от семействата още работят, могат да си позволят месечната такса и е редно да се ангажират с това, казват от ОУ "Ген. Карцов".

„Трудни времена. Всички ще бъдат обгрижени и ще получат достъп до образователни ресурси, но ще трябва пак да доучваме през лятото по програма „Подкрепа за успех“, обобщи Красимира Димитрова.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

подготовка

подготовка

29.11.2020 | 15:50

Училищата имат достатъчно компютри, но гпляма част от тях са остарели и не стават за онлайн преподаване и обучение. На тях не може да се инсталира Office 365 и Teams и не могат да предават поточно аудио и видео.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?