49

На старта на кампанията в ПУ: Още нямат диплома, а бързат за университета

Още не са получили дипломата си за средно образование, а кандидат-студенти побързаха да подадат документи за прием в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Кампанията стартира днес в Спортната зала на висшето училище на бул. „България“.

Ивайло Манев е сред първите, които вече са входирали желанията си. Иска да учи софтуерно инженерство. Понеже е завършил тази година, все още не е взел дипломата си. Подаде документи със справка от частното училище „Класик“ за успеха си по предметите и документ за резултата от матурите. Има петица по български език и  литература, а по английски – отличен. Надява се тези резултати да стигнат. Сериозната подготовка вече от две години е за приемния изпит по информатика.

"Уверен е в себе си и знае какво иска. Ако не успее сега, догодина пак", спокойно приема всеки изход майка му Людмила Манева, която дойде с него за подкрепа. 

Велислава Колева пък е от Габрово. Завършила миналото лято паралелка с английски и испански в Националната Априловска гимназия в родния си град. И си дала година време, за да се ориентира какво иска. И сега обаче не е съвсем сигурна за посоката, в която да поеме. Затова изреди няколко съвсем различни специалности  – счетоводство, технологии в комуникациите, психология, предучилищна педагогика. Всички й изглеждат интересни и с възможности за добра реализация.

Ще учи задочно, за да работи и да може да се издържа. Разчита сама на себе си през последната година, в която е продавачка в зоомагазин в Пловдив.

Учението ми липсва. Мислех си, че да работиш е по-лесно – пак си 8 часа някъде, но ти плащат. Оказа се, че не е точно така,

сподели Велислава.

Има две петици на матурите и ще разчита на тях, предстои й само изпит за проверка на говорните способности за педагогиката.

Студенти от различни факултети помагат на кандидатите да се ориентират при попълването на  документите, разясняват разликите между различните специалности и възможностите в тях, дават съвети как да се подредят според желанията на кандидата.

Възможно е тази година да има повече желаещи да се явят на приемните изпити, за да имат още един шанс за по-висока оценка след ниските резултати на матурата по български език и литература. Както "Марица" писа, средният успех в страната е 3,93, а в Пловдивска област - 3,95.

Кандидатите, които ще полагат кандидатстудентски изпити, подават документи в Спортната зала на Пловдивския университет от днес до 22 юни 2023 г. (вкл. в съботите и неделите) от 8:30 до 16:30 ч.

За специалности „Автомобилна техника“, „Автомобилни електронни системи“, „Електроснабдяване и електрообзавеждане“, „Машиностроителна техника и технологии“, „Хардуерни и софтуерни системи“ и „Информационно и компютърно инженерство с мениджмънт“ от Физико-технологичния факултет кандидатстудентски документи ще се приемат и в сградата на факултета в Смолян, но без съботите и неделите.

Може да се кандидатства и онлайн в сайта на университета - до 22 юни 2023 г.

В изнесените бюра по градове крайният срок е 21 юни 2023 г. (вкл. в съботите и неделите).

Кандидатите, които ще ползват само оценка от матура, подават документи от днес до 26 юни (вкл. в съботите и неделите) в Спортната зала и от 27 юни до 6 юли в Университетския информационен център в Ректората.

За специалности „Автомобилна техника“, „Автомобилни електронни системи“, „Електроснабдяване и електрообзавеждане“, „Машиностроителна техника и технологии“, „Хардуерни и софтуерни системи“ и „Информационно и компютърно инженерство с мениджмънт“ от Физико-технологичния факултет кандидатстудентски документи ще се приемат и в сградата на факултета в Смолян от 10 юни до 4 юли (без съботите и неделите). Онлайн срокът е от 5 до 22 юни, а в бюрата – до 4 юли.  

Пловдивският университет предлага общо 101 специалности в деветте си факултета плюс още 6 във филиала в Кърджали и 8 в Смолян. Нова специалност тази година е „Зелена химия и екоикономика”.

Няма предварителни приемни изпити. Редовната кампания стартира на 25 юни с кандидатстудентския изпит по български език и ще продължи до 29 юни. По традиция само изпитите по актьорско майсторство са по-късно в три кръга, които тази година са на 13, 14 и 15 септември.

Миналата година Пловдивският университет попълни 97% от местата.

 

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 6 оценки
4.3/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Възмутена

Възмутена

11.06.2023 | 19:32

Как пък не написахте нещо положително?

Отговори
1 0
Малко мозък

Малко мозък

10.06.2023 | 22:28

И щеше да се сетиш, че ако си от Пловдив можеш да стигнеш лесно с автобус, ако си с кола (като повечето),ще има къде да паркираш.

Отговори
0 1
someone

someone

10.06.2023 | 18:17

кой пък брилянтен мозък го измисли подаването на документи да е на края на града в Спортната зала ? Документи винаги си се подаваха в центъра на града, където и беше най-удобно.Следващия път пратете ги на морето направо да си подадат документи.

Отговори
4 3
Глория Нянкова

Глория Нянкова

10.06.2023 | 17:12

Първите подали документи са ония малки бесни македонци от Кючука дето изкараха двойки на матурата по български сега бързат да станат студенти

Отговори
3 3
от улицата ги събират -

от улицата ги събират -

10.06.2023 | 14:46

важното е пари да имат!

Отговори
3 0
Луда работа

Луда работа

10.06.2023 | 13:01

В българските университвети с малки изключения вече приемат просто с лична карта. Подбор от години вече не се прави. Каквото дойде - почти всичко се взима. Броят на местата в университетите е почти равен с броя на завършващите средно. Български безумия!

Отговори
17 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?