3906

На среща в СУ „Димитър Матевски“ Ивана Папазова към младите: Животът не е само стрийминг

Тикток нищо не променя, а и сцената, и дърводелната чакат вас да се потрудите, каза актрисата на абитуриентите

Защо има пропадало между поколенията? Какъв може да бъде животът, ако тийнейджърите откъснат поглед от Тикток? И как се успява ​- единствено с усилия, независимо дали си актьор, полицай, дърводелец или бизнесмен с милиони в сметката.   

За това си поговориха в честна до болка дискусия актрисата от Драматичен театър - Пловдив Ивана Папазова и гимназисти  от СУ „Димитър Матевски“. Срещнаха се очи в очи, преди учениците да влязат в театралната зала. По повод патронния си празник училището им подари билети за спектакъл.  Учениците от 6. до 12. клас гледаха постановката „Солунските съзаклятници“, петокласниците посетиха Голямата и Малката базилика, а учениците от начален етап - Природонаучния и Историческия музей.


На статив в Актовата зала на училището домакините подредиха програми за представления на Драматичен театър - Пловдив: „Слава“, „Укротяване на опърничавата“, „Уют“, „Вампир“, „Коприна“. На видео се завъртяха кадри от интервюта с Ивана Папазова.

Учениците първо узнаха, че дядо ѝ е от Гръцка Македония, а родът се преселил от Неврокопско в Хаджидимово ​- малко село до Гоце Делчев. Професията на актьора привлякла Ивана Папазова още като дете. „Навремето, вие сте млади и не знаете, имаше телевизионен театър. Днес всичко е мобилно и технологично, но тогава това беше нещо много модерно​ - разказа тя. - Гледах актьори, които ми харесваха. На мен самата ми харесваше да застана на сцена, да ме близне прожекторът. И да говоря нещо на хора, които ще разберат поне малко от него.“

Не скри и трудното в този път ​- в последния месец преди премиерата на „Ромео и Жулиета“ екипът работил без почивен ден от 10 ч. сутринта до 22 ч. вечерта. Прибирам се, спя и отивам пак ​- това е ежедневието в актьорската професия, което остава невидимо за публиката, разкри Ивана Папазова. И предложи разговор без предварително написани въпроси. Да поговорим за нещо смислено, предизвика тийнейджърите.

Попитаха я как се става актьор, но бързо се оказа, че да се полагат много и последователни усилия лесно отказва младите от който и да е път.

"Днешните поколения нямат критерии. Поканихме Ви, за да видят и други герои освен инфлуенсърите. Ако дойдат на срещата и си откраднат нещо, може би ще се заинтересуват и от това, което е извън телефона“, обясни учителката Цонка Василова.

Ивана Папазова има своя театрална школа и сама вижда - има пропадало между нейното поколение и младите.


„Те са във вихъра на радостта, че нещо е много яко и готино, лесно корят: „Вие как живеете, дъртоци!?“. Когато пред вас застане учител, не си гледайте в телефона. Защото опитът му е по-важен от това, което чувствате в момента“, каза актрисата на гимназистите.

Оказа се, че едва неколцина от тях са ходили на театър в последните 3 години, а и изобщо. Обаче много са гледали в Тикток.

„Истинският актьор трябва много да чете и много да знае. А Тикток е нещо, което нищо не променя“, каза им Ивана Папазова. Попита защо днешните ученици нямат уважение съм преподавателите, защо не им харесва в училище. На всеки, който би отговорил, че е скучно, би отвърнал на свой ред: „Не, така е, защото бързате, искате да сте напред. Но не можеш да постигнеш нещо, ако прескочиш стъпките, които трябва да извървиш към него“.

„Не изпускайте шанса си, че сте млади, можете и бъдещето е пред вас ​-посъветва актрисата. - Знаете ли какво е бъдеще? Преподавателите ви говорят, а вие може би се прозявате и ви е все едно. Да, много е хубаво да можеш с мобилния телефон да се свържеш с някого накрая на света. Но технологиите, социалните мрежи и Тикток показват само едната страна на живота. Животът не е само стрийм. Ще го видите и ще се сетите за своите преподаватели. И може би ще разберете какво сте пропуснали.“

 

В театъра също идват млади хора. Току-що са завършили НАТФИЗ, по на двайсет и няколко години. Кеф им е да закъсняват, а на сцената ги чакат. Все едно дали сте на сцената или в дърводелната - животът чака вас да се потрудите", предупреди Ивана Папазова тазгодишните абитуриенти.

С учителите от СУ „Димитър Матевски“ помислиха заедно над това  защо младите хора са обзети от апатия, защо са готови цял ден да скролват и нищо не може да ангажира вниманието им. „Нещо може да не е толкова интересно, колкото да сеирджийстваш в социалните мрежи. Но в един момент ще осъзнаете, че трябва да яхнете своя собствен живот. И ако нямате мечти, трябва да ги намерите“, обърна се към учениците класната им.

Те пък се поинтересуваха колко печели един актьор.

„Човекът на изкуството преборва ежедневието с нещо по-хубаво ​- отвърна им Ивана Папазова. - Ако ви водят само парите, губите себе си. Обратно ​- ако сте устремени и използвате сетивата си, парите само допълнително ви мотивират. Но ако те са водещата сила, тогава не мислите трезво. Това ви прави лениви, мили мои“, опита са да ги предпази от заблуди Ивана Папазова.

И на всеки, който би избрал другия път, даде кураж с думите: „Нищо не е невъзможно, ако вярвате, че ще се случи“.

„Ако никой до днес не ви е спечелил за изкуството, дано сте разбрали, че човек стига точно там, където иска да бъде - каза на учениците на финала на срещата директорката на СУ "Димитър Матевски" Мариана Златанска. - Няма успял човек, който да не се е трудил. Понякога ме натъжавате, но оставам оптимист един ден да разберете, че опитваме да ви покажем посоки. По кой път ще поемете и колко далече ще стигнете, избирате вие.“ 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?