Следвайте ни

На шествието за Кирил и Методий: 4. Б номинира класната за министър на образованието СНИМКИ

Освен признанието на децата, Таня Стайкова получи и Златната значка на СУ "Св. св. Кирил и Методий" на честванията на 11 май в Пловдив

viber icon

Кирил и Методий са измислили буквите, за да могат днес Асен и Радослав от 4. Б да четат любимата си книга „Алиса в страната на чудесата“.  Но след Светите братя  най-ученият човек в днешно време е класната им Таня Стайкова. Хем знае много, хем държи на дисциплината. „Съветва ни да учим, не само да си почиваме, да сме активни и да искаме от себе си още и още“, обясняват момчетата. Направо става за министър на образованието! Защо се чудят цял месец политиците кой да управлява държавата, като има готови кадри?!

Ето, например,  г-жа Радостина Сейменска е подходяща за премиер, защото винаги е загрижена за всички. Ивелина Георгиева пък прави най-хубавите партита, когато някой има рожден ден, и може да поеме туризма, разсъждават хлапетата. 

Макс от 2. Б клас е научил добре таблицата за умножение и могат да му се поверят финансите. А Божидар умее да сгъва самолети с техниката оригами по най-малко 5 начина и всичките летят. Като нищо ще се справи и с транспорта, че и с армията – хем ще спестим пари от покупката на американски самолети. 

Децата от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ със сигурност биха предложили свои номинации и за другите ресори в кабинета. Обаче, ако някой се интересува, да се обади утре. Защото днес учениците, родителите и целият екип на школото са  на патронния празник на училището и тържествата за 170 г. от първото честване на празника на Светите братя.

Честванията  започнаха пред общината с танца „Буенек“ на най-малките в школото, което единствено в града обучава по професия „Танцьор“. За Хриси и Сияна от 1. Б стъпките на хорото и ръченицата са по-лесни от ученето, обаче заедно с тях вече са усвоили и всички букви. Асен и Радослав от 4. Б пък тропнаха с връстниците си Северняшки танц.

Най-малките танцьори и мажоретките на училището поведоха традиционното шествие по Главната улица, най-отпред бе и иконата на Светите братя. Към училищната общност се присъедини и шефът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев.  Честванията тази година се организират заедно от училището и управлението на Стария град.

На днешния ден през 1851 г. по инициатива на Найден Геров за първи път в Пловдив е отбелязан празникът на Светите братя Крил и Методий – на 11 май, когато църквата почита паметта им.  От 1856 г. по предложение на Йоаким Груев това става постоянна практика, присъединяват се Цариград, Шумен, Лом.

 СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ОИ „Старинен Пловдив“ положиха цветя пред паметната плоча на Светите братя в Стария град, за да почетат паметта на създателите на писмеността, която днес ползват 170 млн. хора по света.

Нели Георгиева доведе сина си първолак, защото вярва, че на децата трябва да се дава добър пример и у тях да се възпитава уважение. Сутринта казала на Павел от 1. Б, че на този ден празнува не само неговото училище, а и всички българи. Нели също е завършила СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и иска от училището, което и да е то, да трупа знания, но и ценности в децата, да изгражда отношения и да подкрепя, когато някой има затруднение.

Това разбиране споделя и „номинираната“ за просветен министър учителка Таня Стайкова. Но  на предложението на децата реагира: „Ама как министър, аз мисля да се пенсионирам!“. В днешния ден тя получи двойно признание - училището й присъди Златната значка на СУ "Св. св. Кирил и Методий". Измежду младите преподаватели пък я заслужи Веселина Делчева.

 Тържествата продължиха на Римския стадион с празничен концерт „Български корени“ на учениците от хореографските паралелки на СУ „Св. св. Кирил и Методий“. 

„Общински институт „Старинен Пловдив“ има основна задача да опазва културното наследство и паметта за емблематични събития“, обърна се към децата и гостите шефът му Богомил Грозев. И благодари на всички, че участват в честванията в тези сложни времена. Те пък се упражниха и в шахматно подреждане на възглавниците на Римския стадион, за да спази публиката противоепидемичните мерки за  отстояние.

Снимки: Франк Воща

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?