Следвайте ни

На първо класиране в ПУ: Най-висок бал - за психология

viber icon

В специалност „Психология“, задочно обучение, държавна поръчка, е постигнат най-висок минимален бал в тазгодишната приемна кампания в Пловдивския университет – 35.30. Максималният възможен е 36.00. Специалността „Психология“ тази година е с най-голяма конкуренция – за едно място в нея се състезават 15 души.

След като това лято ПУ отмени приемния изпит по български език и на практика останаха да се броят на пръсти специалностите, за които тестът на входа е задължително условие, тази година кандидатите са  с 800 повече - общо 6948. От тях 3801, което прави 55%, участват само оценки от матури.

По тази причина - тъй като не е необходим предишният десетдневен срок за проверка на писмените работи по български език, едва започнало, кандидатстването вече е на път да приключи - днес стана ясно първото класиране. Приетите могат да се запишат от 7 до 9 юли включително.

3147 кандидати се включиха в конкурсните изпити между 28 юни и 1 юли. 

48 са пълните шестици, а 124 е общият брой на оценките в диапазона от 5.50 до 5.90. Отличните резултати са постигнати по математика, информатика, английски език, немски език, химия, теология, тест събеседване по физика, музика.

Оценка „Слаб“ са получили 90 кандидат-студенти. Изпитните работи на 279  са оценени с „Много добър“. Оценка „Добър“ е поставена на 429 души, а „Среден“ са получили 230.

Предстоят из­пи­ти­те за спе­циал­ността „Актьор­ство за дра­ма­ти­чен те­а­тър“, които ще се про­ве­дат в три кръга – на 15, 16 и 17 сеп­тем­ври.

Второ класиране ще бъде обявено на 13 юли, като приетите на този етап ще могат да се запишат в периода между 14 и 16 юли включително.

Ето ТОП 6 на специалноститите, които са посочени от най-много кандидати в ПУ тази година по първо желание:

1. Право - 541 кандидати по първо желание за 110 места

2. Предучилищна и начална училищна педагогика, задочно обучение  - 534 за 50 бройки

3. Софтуерно инженерство - 373 за 90 места

4. Предучилищна и начална училищна педагогика, редовно обучение - 373 за 100 бройки

5. Психология - 286 за 60 места

6. Национална сигурност - 219 за 20 места

Най-често заявяваната специалност в подадените документи тази година е „Маркетинг“, редовно обучение, държавна поръчка. За нея се бориха 1311 души. Следващата специалност по броя на заявяванията – 1177 пъти, е „Бизнес мениджмънт“, редовно обучение, държавна поръчка. На трето място е „Психология“, редовно обучение, държавна поръчка. Тя е заявена от 1070 души. На четвърто място следва „Право“, редовно обучение, държавна поръчка -  посочена е в документите на 1042 кандидат-студенти. „Национална сигурност“, редовно обучение, държавна поръчка, и „Икономика и бизнес“, редовно обучение, държавна поръчка, са заявени съответно 1022 и 1021 пъти.

Три специалности са с най-голяма конкуренция за едно място.По този признак начело е „Психология“ задочно обучение, държавна поръчка - 15 души за едно място 1. По 11 кандидати си съперничат за позиция в  „Предучилищна и начална училищна педагогика“, задочно обучение, държавна поръчка и „Национална сигурност“, редовно обучение, държавна поръчка.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?