Следвайте ни

На първо класиране в МУ: 4,7 единици разлика в минималния бал между жени и мъже за медицина

viber icon

4,66 единици е разликата в успеха, който гарантира място на момичетата и момчетата в най-желаната специалност в МУ-Пловдив  – медицина. Последната приета жена на излязлото днес първо класиране е с резултат 32,58, а за момчетата се е оказал достатъчен и бал 27,92.

Огромната разлика се вижда всяка година в списъците с приетите – заради квотите за мъже и жени, повечето кандидатстващи момичета и по-високите им резултати в сравнение с мъжете.

В тази кампания списъка на приетите оглавяват три пълни отличнички с максимален бал 36, които са приети да следват медицина. Това значи, че са с шестици по биология и химия от гимназията, като са изкарали по 6.00 и на модулите по двете дисциплини на приемния изпит, резултатите от които се удвойват в балообразуването. При мъжете най-високият бал в специалността е 35,92.

В същото време списъкът на приетите да учат фармация приключва на едва 24,16 при мъжете – това е само с 16 стотни на минималния бал, възприет от вуза. Първият класиран е с 34,16. При жените приетите са с балове между 35,76 и 29,52.

В специалност „Дентална медицина“ класираните момичета са с резултати от 35,30 до 29,46, а мъжете – от 34,94 до 26,18.

Записването на приетите ще става онлайн до 17 юли, като срокът изтича в 13 часа.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

bg-bg

bg-bg

13.07.2021 | 13:51

Ами явно момичетата учат много по-здраво. Момчетата са трудни в тези години, но отличните оценки не дават гаранция че ще станат добри лекари. Успех на всички и дано да останат в България

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?