Следвайте ни

На НВО в 7. и 10. клас: Проверяват тестовете от вкъщи

viber icon

В условията на пандемия тази година проверителите на изпитните материали от националните външни оценявания вероятно ще могат да проверяват и оценяват и от къщи, без да е нужно непременно да са в проверителния център, например Спортното училище в Пловдив.

Новата възможност се споменава в първоначалните указания на МОН за организацията и информационната сигурност, които вече са пратени на директорите.

Електронната обработка на писмените работи пак ще се извършва от техническа комисия в Учебния център на МОН. Работите на всеки седмокласник ще се сканират.

Оценяването на задачите с отворен отговор и на свитъците пак ще е чрез електронна система - именно това ще позволи и работа от къщи. До 7 дни преди старта всеки оценител трябва да е инсталирал и активирал софтуерен токън. Това важи независимо откъде ще работи с устройството си.

Сигурността е гарантирана, дори в режим хоум офис, защото

от влизането в системата проверителят е под постоянен контрол.

Отчита се колко писмени работи е проверил на ден, като има сигнализация, ако изостава и не работи достатъчно активно. И обратно - ако напредва твърде бързо, системата отново реагира заради евентуално претупване. Отчита и момента, в който първият проверител подава дадена работа към втория. Всяка се проверява задължително от двама, като при голяма разлика между оценките чете и арбитър. Изпитните комплекти съдържат баркодове на всяка страница, които са уникални и поредни. 

Освен че устройствата на проверителите са проследими, те имат възможност и за чат в обща група, например на проверителите от Пловдив.

Там могат да питат и отговарят, като разговорите също се записват

Началникът на РУО определя оценителските центрове и назначава училищни екипи за подкрепа на процеса.

Засега МОН не се отказва от провеждане на национално външно оценяване в 7. и 10. клас в условията на пандемия, като има готовност да реагира при промяна на обстановката.

На този етап се предвижда външното оценяване за завършващите основно образование и първи гимназиален етап да е на едни и същи дати, но с различен начален час. На 11 юни ще е по български език, а на 14 юни ​- по математика. 15 юни е датата за изпита по чужд език, който е по желание. Кандидат-гимназистите ще започнат да решават тестовете в 9 часа, а десетокласниците - с час по-рано.

Днес изтича срокът за определяне на  регионалните комисии, а за училищните е 8 февруари.

Подаването на заявления за явяване на изпита по чужд език и за оценяване на дигиталните компетентности е от 15 до 19 февруари.

Изпитите ще се проведат при строго спазване на мерките - дистанция поне 1,5 м между учениците в изпитните зали, прозрачен плик с името за електронните устройства и личните вещи. Не се допуска размяна и ползване на едни и същи вещи, струпване по коридорите и в двора. Ще се влиза с маски, след дезинфекция на ръцете и мерене на температурата. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?