Следвайте ни

На матурата по български език - от Вапцаров до Лейди Ди

Момиче от ромската общност в Калековец преплете в есето си литературата и религията

viber icon

От моторните песни на Никола Вапцаров до усмивката на принцеса Даяна побраха есетата на зрелостниците на матурата по български език и литература тази година. В последната 41. задача дванайсетокласниците трябваше да напишат интерпретативен текст на тема „Човекът и вярата”, а опора в изучаваната литература бе стихотворението „Вяра” на Вапцаров.

Георги Писков, който учи хотелиерство в СУ „Христо Смирненски” в Хисаря, прочете творбата за първи път по време на изпита. „Не обръщам внимание много на авторите, повече гледам запетаите”, обясни момчето. След като подредило препинателните знаци в задачите от тестовата част, все пак направило опит да напише есе. „Добре че дават текста - прочетох на място и импровизирах”, разказа младежът, който държа матурата в пловдивска професионална гимназия.

Връстникът му от същото училище Стоян Лесев излезе в доста по-бодро настроение и първо звънна на преподавателката си: „Всичко е 6! Надявам се и оценката да е толкова!”.

Когато квесторите влезли в изпитната зала със заданието за последния въпрос, Стоян  мярнал на листовете дълъг насечен текст и изтръпнал - „Септември” на Гео Милев… Вътрешно се молел за Багряна. Вапцаров е златната среда, доволен е Стоян. Избрал свободата да не се ограничава с литературния анализ на стихотворението, а да размишлява върху живота. Днешният свят ни натрапва ценности, които могат да обезверят човек, хората не виждат добрите примери и губят надежда и опори, казва зрелостникът.

Ако става въпрос за неговата вяра, в неделя преди матурата я изгубил и започнал да се съмнява, че ще се справи. В деня на изпита целият клас тръгнал в 6 часа сутринта за Пловдив с организиран от училището автобус. „По пътя всеки преговаря и чуваш неща, който не помниш”, описа дванайсетокласникът обстановката, която още повече го ужасила. Но след изпита у него бе избуяла нова вяра - че е успял да заслужи висока оценка и ще го приемат да следва в НАТФИЗ за монтажист. Стоян намира добрите примери в своя живот в семейството и приятелите си. А в есето се постарал да се прояви като оптимист и да направи препратки - от героинята на Толстой Ана Каренина до принцеса Даяна -  заради вярата им в любовта и личното щастие.

За матурата Стоян не е ходил на уроци, но получил огромна подкрепа от двете си учителки по литература - Цветана Пейчинова и Иванка Сакътова. Не мисли за втори изпит по избираем предмет, защото ще му се признае бележката от държавните изпити по теория и практика, както позволява законът. Така на 24 май абитуриентът ще се весели на бала в хотел „Аугуста” в Хисаря. А после продължава да тренира пред огледалото монолози за изпита в НАТФИЗ.

Вярата е дар от Господ, той ни крепи и никога не бива да се предаваме - тази теза застъпи на матурата Стефка Костова от ПГКИТ „Проф. Иван Богоров”. Тя е от ромската общност в Калековец и преди 2 г. приела Исус за свой спасител и станала евангелистка. За момичето вчерашната матура се оказа тежка, но няма да е решаваща, защото няма амбиции за висше образование. Ще работи по специалността си в шивашка фирма. Преди това предстоят емоциите на 2 бала, както е обичаят сред ромите, изучили зрелостник. Първото тържество е подарък от семейството на Стефка - следобед на 24 май пред дома ще разпънат шатри и ще чакат стотина гости. Стефка ще облече синя рокля. Щом напредне времето, ще я смени със златна, за да иде на абитуриентския бал с връстниците си в Тримона.

Да бъдат най-красивите, се зарекоха близначките балерини Ангелина и  Николета от Музикалното училище заедно с Калина, която свири на виола. Трите определиха матурата като лесна, а на 41. задача писали изцяло за Вапцаров и поезията му. Трябва съвсем нищо да не знаеш, за да не се справиш с първия модул, каза Калина. Според нея въпросите в теста са много удачно подбрани, за да измерят знанията на ученици с различно ниво. На Калина сега предстои изпит в Консерватория в Германия. След палците на балерина Николета ще стъпи на пръсти в молекулярната биология, ако я приемат в ПУ, а Ангелина още се колебае дали да продължи с танците или да си даде една година да помисли.

Абитуриентите излязоха доволни от организацията на изпита - нямало излишно напрежение в залите с камери и квестори, които не дават шанс за хитруване. От 4586 зрелостници в Пловдивска област 137 не се явиха на първата матура. Няма анулирани работи и засечени нередности.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?