Следвайте ни

На изпита в МУ: Лесно е! Като научиш 6 учебника

Облекчението дойде след 100 лв. на час за урок по биология и петдесетачка по химия

viber icon

Лесно беше, отдъхна си Цветелина Шопова на излизане от изпита по биология и химия в Медицинския университет днес.  Тази година нямаше неприятни изненади и кандидат-студентите обясниха, че изпитните тестове по двата предмета повторили форматите на примерните варианти, върху които правили сухи тренировки.

Миналото лято имаше вълнения,  че липсват отворените въпроси, на които младежите трябва да развият част от тема. От вуза тогава обясниха, че няма смяна на формата, а вариацията цели да се бяга от наизустяване, а същите знания да се проверят с друг тип въпроси.

Този път всичко беше по матрицата от сборниците за самоподготовка, разказа Цветелина. Тя е от випуск 2019 на гимназията в Панагюрище и кандидатства фармация. Не й се опрели нито въпросът за белтъците, нито за еволюцията, макар втората тема да е трудничка. Тийнейджърката има усещането, че е успяла и вече чака първо класиране с надежда да види името сред приетите.

Зад това обаче стоят година и половина системни усилия и сериозни харчове за семейството  – 100 лева на час за урок по биология и 50 лева по химия. Заедно с 30 лева пътни до Пловдив, където Цветелина идвала всяка седмица за среща с частните учители, подготовката й коствала

 по 180 лева на всеки 7 дни в календара.

Смогва се с двама работещи родители и едно дете, обясни майката на кандидат-студентката, която дойде да я подкрепи и изчака края на изпитния ден заедно с баба й пред Аудиторния комплекс. Семейството има свой бизнес в сферата на търговията, досега никой не е направил крачка към сериозни науки. Ако я приемат и се дипломира, Цветелина ще е най-ученият човек в рода. А понеже е прихванала и от предприемаческия дух на останалите, мечтата й е да си отвори своя аптека. Може даже да направят общи бизнес с братовчедката, която също  кандидаства в МУ.

Ерай Ахмедова пристигна на изпита от Сливен, но вузът в Пловдив й е резервен вариант, ако не я приемат да учи медицина във Варна. Две години ходила на уроци по химия, а по биология се готвила сама. Всеки от природо-математическа гимназия може да издържи тестовете и без частни учители, убедена е Ерай.  Не отрича, че

професията на доктора е тежка. Но е привлечена от хуманната й мисия.

За Марио Георгиев от столицата изпитът в Медицинския университет в Пловдив е начало на обиколка на България. До 9 юли момчето ще държи форматите за прием и в София, Плевен и Варна. До момента учил в компютърна специалност и, макар заплатите в IT сектора да са сред най-високите, не вижда развитие за себе си в този бранш. Още в гимназията усетил, че повече го влекат химията и биологията, затова кандидатства дентална медицина и формация.

Противно на общото мнение, че химията е по-тежката дисциплина, Марио по-лесно се справя с нея, отколкото с биологията. На теста в Пловдив най-много го затруднила схемата с устройството на гръбначен стълб, по която трябва да направи описание, като назове отделните му части.

Марио оставя на Националната рейтингова система да каже кой от четирите  медицински вуза у нас обучава най-добре. От опит обаче знае, че най-висока е летвата на входа в София. Там все още изпитът е с развиване на 4 въпроса. Понеже под тепетата пък е вече изцяло в тестови формат, се наложило младежът да се готви по различен начин за четирите града. Материята е една и съща, но конспектите са по различни учебници. И Марио преборил общо 6 на различни издателства с материала от 8. до 10. клас.

Според кандидат-студента тестовият формат на изпит е и по-лесен, и показва знания върху по-голям обем от материала.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари (1)

мхм

03.07.2019 | 19:13

По-голямата част от учителките, даващи уроци по химия в Пловдив , са уникално прости и некадърни... Свестните и компетентни преподаватели са 2-ма 3-ма... и не спекулират с цената!

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?