На изпита по математика: Промоции измъчиха десетокласниците

Обикновено тийнейджърите се радват на намаления – винаги може да се купи нещо модно и изгодно със спестяванията от джобните.

Този път обаче промоциите истински ги измъчиха на националното външно оценяване по математика в 10. клас.

МОН спази традицията да дава условия, свързани с реалния живот. Така в най-сложната задача учениците трябваше да търсят решение на проблема на търговец, чиято стока залежала. За да я продаде, той решил да намали цените. Трябваше да вземат предвид всички обстоятелства и даденото съотношение между записаното на етикетите.

Не сме добри по математика, но може би изкарахме четворки, дадоха си сметка на излизане Мария и Поли. Те са от профилирана хуманитарна паралелка и са по-силни по български език и литература. Вече са провери как са се справили на първото национално външно оценяване, след като МОН оповести изпитните варианти и верните отовори,  и очакват високи резултати, макар да бяха изненадани от много малко литература и много въпроси по български и за четене с разбиране.  За изпита по математика едната ходила на частни уроци, другата - не.

До десета задача бяха лесни, но нататък стана сложно, разказаха момичетата. Освен задачата за търговеца, другата трудна била за река. По чертеж и като прилагат знанията за триъгълници и правоъгълници, трябвало да изчислят параметри на речното корито.

Онлайн обучението ни дръпна много назад, споделиха на излизане и ученици от паралелка по софтуерни и хардуерни технологии. Момичета обясниха, че в клас са по-съсредоточени и разбират по-добре. У дома пред екрана се разсейвали повече, а и часовете им в този режим бяха по 30 вместо по 40 минути. Така след предаването на новия материал времето не стигало точно за практическите упражнения, които са толкова важни в точните науки.

Останахме си само със стреса, защото на нас резултатите от тези изпити не ни трябват, казаха още десетокласничките. Тази година за първи път се полагат национални външни оценявания, тъй като по новия закон в края на 10. клас се завършва първа гимназиална степен. Миналогодишният випуск трябваше да бъде подложен първи на новите национални изпити, но тогава те бяха отменени заради пандемията. При положение, че тогава учиха онлайн само 2-3 месеца, а сега бяхме почти през цялата учебна година, негодуват десетокласнички от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Пловдив. Не могат да погледнат на националното външно оценяване дори като на тренировка за матурата в 12. клас, защото форматът им се струва по-близък до изпитите в 7. клас.

Резултатите са важни за тези, които няма да учат повече - на тях ще им бъдат вписани в документа за завършена първа гимназиална степен с тежестта на матура. От значение са и за завършващите обединените училища, които искат да продължат в гимназия и с тях ще се конкурират за местата от допълнителния прием там. В цялата Пловдивска област обаче теци ученици нямат и 100.

Тази година общо 4905 седмокласници завършват 10. клас в Пловдивско. Те държат НВО в своите училища - 74 в областта. 

На предишния изпит по български език и литература 449 десетокласници не се явиха, макар че бе изискано изпита присъствено да положат и тези, които имат разрешение за обучение от разстояние в електронна среда.

Снимки: Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?