4232

На изпит в 7. клас с кураж от частните уроци: "Готов съм, ще ги разбия!"

„Готов съм! Ще ги разбия!“ Седмокласникът Николай Стойнов от пловдивското ОУ „Душо Хаджидеков“ влезе без притеснение тази сутрин на националното външно оценяване по български език и литература. Син е на най-добрия в града – Радо Фризьора. Цяла година е ходил на частни уроци. Няма как да не влезе в Националната търговска гимназия.

Общо 5937 ученици от Пловдивска област се явяват днес на първия от двата национални изпита, с които седмокласниците завършват основното си образование, а резултатите са решаващи за приема в  гимназиите.

ОУ „Душо Хаджидеков“ има слава на едно от елитните училища в Пловдив. Но на оградата преди изпита се оказа, че всички 24 деца от 7. Б клас ходят на частни уроци. Нели била спокойна вчера, а днес й се сви сърцето. Най-трудно й е да напише теза. А за преразхаза е спокойна. Изкарва по 32 от 35 точки на него на тренировките при частната учителка.

Не е ли по-добра гаранция за успех да учиш редовно, да усвоиш синтактичния анализ в пети клас, да прочетеш „Под игото“ в шести и да вникнеш в „Немили-недраги“ в седми, отколкото да плащаш по 50 лева за участен урок два пъти в седмицата?

„В училище е шумно. Учителите работят с много деца, а на частните уроци има възможност за индивидуална подготовка“, казва Нели. Любими са й „На прощаване“ и „Неразделни“, по-далечен й се сторил светът в „Една българка“.

„Най-важното е да сме спокойни и да вярваме в себе си. Умни сме и можем“, казва Нели. Толкова са й го повтаряли всички, че се е превърнало в мантра. Освен това не е хубаво да се преписва, добавя Красимира още един щрих от заръките, които седмокласниците получили преди изпитите.

„Готвих се уникално. Всеки ден учих по 5-6 часа. Ще изкарам поне 89 точки и ще вляза в Английската гимназия“, убеден е Теодор Илиев.

А Даниел Юруков се оценява на 75. Трябва да му стигнат за Националната търговска гимназия или ПГАСГ „Арх. Камен Петков“.

И двамата му родители дойдоха да му вдъхват кураж преди изпита по български език и литература днес.  Допълнителните 15 минути към първия модул тази година ще дадат спокойствие на децата, смята майката Диана Юрукова. Синът й е чел всички произведения. А тя е убедена, че макар да е учил системно, без частен учител не може да успее на изпита. „На всички ни стремежът е към по-елитни училища с утвърдени преподаватели“, казва тя. Днес си взела отпуск за важния ден.

Таткото Иван Юруков пък решил да придружи сина си, защото, когато е с него, момчето се държи по-сериозно. Разчита това да му помогне да се концентрира. Колко изпита има в живота, че да не дойда, казва бащата.

И двамата му пожелали спокойствие на тръгване. И все пак казали на Пламен, че нищо не е на всяка цена.

Някога в нашата група като студенти всички работеха, другите само учеха. Успяха работещите, върна се към младежките си години таткото. И се посмя на вица, че в крайна сметка всъщност тройкаджиите успяват да си купят яхти.

Семейството се е реализирало във фармацевтичния бранш, но синът не иска да чуе за тази сфера, сам ще си избере посоката.

Не се ли пренапрягат децата от амбиция, частни уроци и очакването за добро класиране?

„Много“, признава Димитрина Илиева, която е майка на момче. Тя не е убедена, че подготовката в едно добро училище не стига за успешно полагане на изпитите. Но всички около нея записали децата на частни уроци и тя също го сторила – като допълнително подсигуряване в стремежа към по-висок успех.

И усетила как и синът й прави същото. „Мамо, искам да ида на две пробни матури“, й казал. Опитала да го убеди, че само една ще е достатъчна – да усети атмосферата, да си разпредели времето, да преживее теста като суха тренировка. Батко му се справил без пробна матура през 2020 г., тогава не се състояха заради ковид пандемията. Но момчето все пак отишло на двете. Накрая казало: "А, то не било чак толкова страшно..."

Резултатите ще бъдат обявени до 2 юли.

Седмокласниците пишат по вариант 1

На публичен жребий в Министерството на образованието и науката беше изтеглен вариант 1 на изпита на Националното външно оценяване по български език и литература след 7. клас. Вариантът беше изтеглен от журналиста Анна Ангелова от Нова телевизия. 

59 424 седмокласници трябва да се явят днес на оценяването. Изпитът започна в 9 часа. 

Заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова пожела успех и спокойствие на учениците. „Организацията за изпита е направена отдавна. Оценяването ще се проведе в 1665 училища. Първата част на изпита е удължена с 15 минути, така тя става общо 75 минути. Седмокласниците ще са по-спокойни и ще имат повече време да помислят върху отговорите, които дават. Днес е неучебен ден, така че явяващите се имат осигурено спокойствие в училищата“, каза тя. 

Това е и първата година, в която се предоставя възможност на учениците за явяване на изпита на допълнителна дата в случай на болест, смъртен случай в семейството или друга уважителна причина.  „В 7-дневен срок родителите подават заявления със съответните документи в РУО. В рамките на два дни РУО трябва да изпратят информация в МОН. Тогава със заповед на министъра на образованието и науката ще бъде определена дата за изпита до 10 август“, уточни тя. 

Учениците днес работят върху 26 задачи. В първата част са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, 6 – с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от 5., 6. и 7. клас. 

Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците ще създават текст – подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за националното външно оценяване.

 

Оцени новината

Оцени новината
4.8/5 от 4 оценки
4.8/5 от 4 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?