Следвайте ни

На еко парти: Деца откриха отново Америка СНИМКИ

viber icon

Тази нощ една госпожа опече планетата Земя от солено тесто.  А на сутринта децата от втора група в ДГ „Маргаритка“ с помощта на учителката си Дима Арабова я оцветиха цялата в синьо и зелено. По много пъти. Окачиха на връв малките кръгчета, добавиха им по едно синьо мънисто – за късмет и както е прието в техния етнос. И ги раздадоха като амулети за щастие на гостите на 45-годишнината на учебното заведение.

Кметът на район „Източен“ Иван Стоянов също получи земното кълбо, а на шефката на образованието в района Стефка Симеонова бе отреден амулет със сърце.

Така с творчески работилници с надслов „Земята е на всички“ ДГ „Маргаритка“ отпразнува еко рожден ден. А за да се спазят противоепидемичните изисквания, родителите гледаха през интернет в излъчване на живо как малчуганите топват с четка в боите, за да оцветят континента Европа, редят от копчета, хартия и дантела пустините на Африка и така – чак до Австралия. Накрая ги окачиха на земното полукълбо – катерушка, заметната със синьо платнище за океан.

След днешния ден Алисия и Парашкева от трета група ще  запомнят, че нашият континент се казва Европа и е със същата буква, с която започва тяхното предположение – Еврика. И макар че днес откриха наново Америка, мечтите на двете деца не стигат чак до нея. Искат да си останат в своя квартал и да станат мами. Хатидже още не е решила дали като тях ще остане домакиня и ще гледа деца или ще работи някоя модерна професия. Обаче й се иска „да порасне едно хубаво момиченце“. В хепънинга днес тя порисува на фолио, опънато между две дървета, заедно с връстника си Абдула. 

В това време първа група измайстори цели пасажи риби и им добави разноцветни „люспи“, топейки пръсти направо в боята. Оказа се, че изпълявали желания и дори, че има къде да ги пуснат  – пясъчникът в съседство бе преобразен специално за случая в море с водни обитатели и книжни лодки.

Химнът на детската градина и танц „Аватар“ по музика от спектакъла на Цирк дю Солей добавиха още настроение.

Подготвачетата, които тази година ще напуснат детската градина, са готови за училище, гарантира учителката им Кръстина Тодорова. При локдауните с колежката й Силвия Петринска работили гъвкаво и през Вайбър. Когато поемеш тези деца в първа група, те не разбират езика, на който им говориш, разказва учителката. Сега обаче знаят буквите, а тя по своя инициатива ги учила не само на български, а и на първите думи на английски. Могат да назоват на чуждия език членовете на семейството, да броят до 5 и да пеят песни. 

На свой ред от тях учителката усвоила немалко турски думи, докато малчуганите се научат да се изразяват на български език. В първа и втора група искат да разкажат как е минал един ден, но не могат. В трета и четвърта вече свободно говорят и това е истинска малка победа за екипа на детската градина, в която за почти всички деца българският език не е майчин. 

Учителките ги учат и на български фолклор, и на празниците и обичаите. Малчуганите от „Столипиново“, на които танцът и веселието са им в кръвта, с радост тропат хоро и ръченица. Винаги са готови за прегръдка. А най-обичана г-жа Тодорова се почувствала, когато се върнала след боледуване и всички наскачали: „Госпожо, къде беше, толкова те чакахме!“

Истинско професионално удовлетворение пък изпитала, когато преди време в първа група постъпило момиченце, което дълго време след това не проговаряло на български. Изведнъж обаче, макар и чак след две години, речта му се отприщила и започнало да се изразява съвсем свободно. „В такива моменти знам, че моята работа има смисъл“, казва учителката.

С колегите й опитват да насочват децата към смесени училища,  за да може и средата да ги дърпа напред. Но често родителите сами ги капсулират, като ги пращат в учебни заведения, където учениците са от малцинствата.

Пенсионирана вече учителка, която бе сред специалните гости на тържеството, си припомни за своя опит от младостта, когато в Шекер махала въвеждали първолаците в стаята, а те се мъчели да излязат през прозореца. През соца имало по-голямо десегрегиране  – родителите работели в заводи с българите, били грамотни, искали по-добро и за децата си. После при демокрацията се затворили в гетата. Затова сега се случва някой да доведе детето си за постъпване в детската градина и да не може да се разбере с учителките, а да води бабата да превежда. Германия обаче направи това, което България не можа с всичките си декади за ромско включване и програми за интеграция – новата генерация млади семейства, които са били на гурбет из Европа, се връщат с нагласата, че да се учи е важно, и с охота пращат децата на градина.

Снимки: Елица Кандева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?