Следвайте ни

На детска градина дистанционно: Учителки четат приказки за лека нощ

Разнасят работни листове от къща на къща в "Столипиново"

viber icon

„Г-жо, лека нощ“, казва всяка вечер момиченце от ДГ „Мирослава“ на своята учителка. Мисли си, че тя отваря по мръкнало книжката, за му прочете приказка преди сън. Всъщност всеки ден учителката изпраща записи на приказки и песнички в дистанционна форма на работа на детските градини, докато са затворени до 4 януари заради пандемията. А майката на хлапето е избрала да му пуска приказките за лека нощ.

Още при обявяването на мерките направихме анкета сред родителите, за да изберем форма на работа в периода, когато детските заведения са затворени, разказва директорката на ДГ „Мирослава“ Радка Гъркова. Предложили и електронни платформи, но малцина са родителите, които приели общуване онлайн. Не искаме да натрапваме на семействата нещо, което ще им е в тежест и няма да е ефективно, обяснява директорката. Затова педагогическият екип възприел друг подход. Учителките пращат записи на приказки и песни, правят и кратки видеа със занимание по Монтесори, а хлапетата изпълняват задачките в домашни условия. Когато има видеовръзки, са основно с майките – за да се дадат насоки, например как да поработят през игра с хлапето за цифрата 2.

В началото в заниманията от разстояние се включили около 30-40% от  семействата. Вече са над половината и все повече родители изказват благодарност, казва Радка Гъркова.

Както „Марица“ писа, промените в Закона за предучилищното образование дадоха възможност за дистанционно обучение и в детските градини, но при определени лимити – онлайн комуникацията да не надвишава 30 минути видеовръзка на ден. След затварянето на детските градини МОН прати и насоки до екипите. Те могат да провеждат занятия дистанционно, като пращат материали и получават обратна връзка. В този случай се водят на работа и получават заплатите си. Друг вариант е да минат на намалено работно време и да правят същото, като и заплащането се редуцира. Трета възможност е да ползват платен или неплатен отпуск. Нея например са избрали в детската градина в Ръжево Конаре.

Допълнително Община Пловдив препоръча всяка група да има дежурен педагог, който да поддържа връзка със семействата и децата.

Учебни заведения с хлапета от малцинствата пък разнасят работни листове по домовете. В ДГ "Щастливо детство" са направили организация родителите да ги получават в учебното заведеиние. Ако не отидат обаче, екипът ги носи по адресите из махалата. Там е особено важно да не се прекъсне контактът с малчуганите – особено тези, на които им предстои да тръгнат на училище, а българският език не им е майчин.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?