49

На 8 декември, 1980 г.: Убийството на Джон Ленън помрачи празника

И до днес, като чуя 8 декември, първото нещо, за което се сещам, е убийството на Джон Ленън и едва след това - че става въпрос за студентския празник. Беше първата ми година в София и още първата седмица попаднах в барчето на Тони (не че беше негово, но той беше барманът и пускаше само хубава музика - разбирайте рок). Заведението си имаше собствена атмосфера, можеше цяла вечер да седиш на кафе и кола, да си четеш книга и никой да не те гледа накриво. В него много бързо се завързваха приятелства, най-вече заради музиката, помещението не беше голямо и се сядаше където има свободен стол. Тони винаги поздравяваше всеки и усещането беше като че ли си в "Бар „Наздраве“. Бяхме две групички, между които съществуваше хладна поносимост заради това, че едните си падахме и по "Бийтълс", а по-възрастни рокаджии (на около 30-35 години) ни гледа​ха отвисоко, защото не смятахме, че момчетата от Ливърпул правят „лигава музика“. Понасяха ни обаче, защото виждаха, че се кефим на "Лед Зепелин", "Рейнбоу", "Кис", "Пърпъл", "Назарет", "Ролинг Стоунс"...

Та на 8 декември 1980-а тъкмо се приготвях за дискотека, когато чух по радиото, че Джон Ленън е убит. Започнах неистово да търся монета от 2 ст., за да се обадя от най-близката телефонна кабина на някой от другите, и в този момент влезе хазяйката. Намръщена, като истинска наемодателка на стая в центъра на София, ми каза с осъдителен тон, че по телефона ме търси някакъв мъж. Право да звънят на г-жа Миче имаха само родителите ми веднъж в седмицата или по спешност, а аз трябваше да ходя до пощата, ако исках да ги чуя. Взимам слушалката и чувам гласа на Тони: „Убиха Джон Ленън. Който иска, да идва при мен“, и затвори. Дискотеката автоматично отпадна. Когато всички, на които Тони беше успял да се обади, се събрахме,  барманът обяви, че тази вечер ще се слушат само песни на Джон Ленън и „Бийтълс“. Така че, ако някой има нещо против, да си ходи, докато е време, заяви учтиво Тонката, но с тон, който не търпеше възражение. Никой не си тръгна. Даже "старите" рокаджии вдигнаха чашите си към нас и казаха: “Бог да го прости Джон. Яко копеле беше“. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Така е

Така е

08.12.2023 | 19:10

Американските империалисти убиха Джон ленън на 08.12.1980 г.

Отговори
0 0
8 ДЕКЕМВРИ си остава

8 ДЕКЕМВРИ си остава

08.12.2023 | 11:42

Студентски празник . Който иска може и да почете този . Ако го харесва .

Отговори
2 1
За повечето

За повечето

08.12.2023 | 11:41

Хора това си остава СУДЕНТСКИ ПРАЗНИК. Не всички харесват битълс и тяхната музика. Щом има Джагър в едно интервю каза ,че ги смята за поп група не за рок . Само като ги видиш костюми къси коси и зализани перчеми. По късно сле разпадането Джон става хипи с дълга коса , и то под влиянието на Йоко даже тая е загубила две деца заради наркотиците . Тя е ви овна за разпадането на групата и, той да изостави женаьи и детето си .

Отговори
2 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?