Следвайте ни

На 24 май: С шапка с цвете и мечта за една добра госпожа СНИМКИ / ВИДЕО

viber icon

Когато е 24 май, как да не си сложиш празничната рокля с тюл, сламена шапка с цвете и кръстчето, подарък от кръщенето!?

Така 5-годишната Рали се присъедини съм честванията на празника на Светите братя Кирил и Методий в Пловдив. А там получи от госпожите и знаме с ликовете им.

Още е в предпоследната група на ДГ „Майчина грижа“, а вече знае буквите. Почти може да чете, при това не само любимата си история за Ариел, а и ноти. Рали свири на арфа и цигулка. Мечтата й е да стане на 11 години. Изглежда, че почти наближава да я осъществи, защото през юли ще е вече на 6. Затова  е намислила и следващата  – да бъде известна цигуларка и да свири в оркестър.

Всеки трябва да знае да чете, понеже е важно, но свиренето обичам повече, защото създава мелодия, обясни Рали. С приятелките й Бела, Люси и Йоана обявиха А за кралицата на буквите. А самите те се превърнаха в талисмани на тазгодишното шествие за 24 май. 

За първи път, заради противоепидемичните мерки, то се проведе без ученици в представителни блокове на учебните заведения. Инструкцията бе да участват само директори. Заедно с тях обаче дойдоха и учители, и родители с деца. Издигнаха се транспаранти на училища и дори на НБ „Иван Вазов“.

На 6-годишния Преслав, който наесен ще е ученик, това му е първата манифестация за 24 май. Момчето развя книжен трикольор и остави цвете пред паметника на Кирил и Методий. Вуйна му го доведе, да усети празника. „Очаквам от училището не само знания, а и да възпитава ценности“, обясни Ася Димова. Иска й се българчетата да застанат на първите места в класациите, не само да чете колко са зле с функционалната грамотност. В училище трябва също да има повече спорт и извънкласни дейности, заръча жената. А племенникът й иска да е в един клас с приятелите си от детската градина. А, да, и да имат една добра госпожа.

Шествието за 24 май тръгна с 14 усмивки на мажоретките от СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Зад тях духов оркестър поде „Върви, народе възродени“.

Представители на църковния клир понесоха иконата на Светите братя.

В редицата на официалните лица, този път като зам.-министър на образованието, застана дългогодишната директорка на ОУ „Райна Княгиня“ Мария Гайдарова. Заедно с нея множеството поведоха Знеполски епископ Арсений, ген. Явор Матеев, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов, началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.

Тържествата започнаха рано сутринта с литургия в храма „Св. св. Кирил и Методий“. Точно в 10 часа вратите на църквата се отвориха към пл. „11 май“. Там с венец за паметника вече чакаха единайсетокласниците от Хуманитарната гимназия Венелина Чобанова и Георги Кочов. И двамата са отличници, а Венелина много искала да бъде сред избраните да поднесе цветята от името на училището.

 На осмокласника от Духовната семинария Иван пък се падна честта да държи иконата на Светите братя, докато официалните гости отправят приветствия.

 Честването започна с думи на писателя Георги Господинов – че езикът е онова невидимо лепило  което ни поддържа заедно. И с посланието, че човешкият дух има криле да стига далеч, но и корени – да знае откъде е тръгнал.

„Предавайте традициите, ценностите и вярата на нашите деца – обърна се към гилдията зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова. – Така ще им покажем, че една държава, нашата България, може да се развива чрез книжовност и наука – това е единственият светъл път!“.

„На днешния ден най-много отива да гледаме в бъдещето, да даваме кураж на българския учител, на духовенството и на днешните възрожденци – каза зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. – Да ги подкрепим в предизвикателството на 21. век, когато класната стая има нужда от модернизация, подкрепа и реформа. Когато нашата образователна система се състезава с най-добрите в света, включително и за нашите деца, на помощ са ни технологиите и иновациите. Те са инструментите, които ще направят децата ни по-конкурентни, свободни и независими“. Към учителите Стефан Стоянов се обърна с сумите: „Кураж и смелост на всички вас! Заедно да подкрепяме децата, защото всички вас ви гледат!“.

Този празник се чувства със сърцето, сподели началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. След дългите и тежки дни на изпитания днес е ден на надеждата, тържество на радостта и гордост от положения труд, каза тя. Припомни как миналата пролет учителите трябваше да преминат в съвсем нов формат на учебен процес, без никой да е знаел, че най-трудното престои чак след това. „Някои загубиха живота и близките си. Но се раздадохме. Поклон!“, благодари им Иванка Киркова. Не спести и новите предизвикателства – националните външни оценявания и компенсиране на натрупани пропуски при някои ученици в резултат на обучението от разстояние в електронна среда. 

„Два дни след матурите силите са на изчерпване – призна Киркова. – Трябва ни нова енергия и мотивация. Вярвам, че нашите верни партньори, родителите, ще ни подкрепят. В името на нашите малки герои – нашите ученици, който не можаха този път да са с нас, за да направят празника по-цветен“. Киркова пожела здраве, сила и вяра за това, което предстои.

А празникът все пак стана цветен – с китката от изпълнения на формациите от Центъра за подкрепа на личностното развитие- ОДК-Пловдив и талантите на „Арт войс център“. 150 деца, сред които изпълнители от Хор „Детска китка“, ЕС „Прима“, ФА „Куклици“, ВГ „Бамбини“ и Хора на пловдивските момчета, изпяха заедно „Върви, народе възродени“ – точно когато празничното шествие премина пред стълбите на „Каменица“. 

Над 500 участници в процесията там се сляха с още поне толкова, които бяха дошли за концерта. И въпреки старанието със свит формат на шествието да се избегне струпване на хора, то все пак се случи – без отстояние и маски, с високо вдигнати ръце с мобилни телефони в режим запис.

Младеж дори се качи на кошче за боклук, търсейки по-добра позиция за снимане. 

Шествието на учителската гилдия, духовенството и първенците на града бе пропуснато към пл. „Стефан Стамболов“, а концертът на талантите на Пловдив продължи. Жена дойде подготвена с двуметров национален флаг и го развя като поздрав за малките изпълнители.

Снимки: Наташа Манева

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?