Музей на етносите скрепи приятелството в гимназията по транспорт и строителство

Кафе на толерантността събра около софра с турски курабии, еврейски хапки с хумус, нашенска баница и арменски бадемови сладки

Ученици извадиха от бабините ракли български народни носии, турски, арменски и ромски традиционни облекла и предмети от бита. Професионалната гимназия по транспорт и строителна техника "Гоце Делчев" ги подреди в училищна музейна сбирка на етносите.

Откри  я навръх Международния ден на толерантността днес и покани на обща софра ученици, учители и гости от различни етнически общности. Към тях се присъединиха Алекс Леви от еврейската общност и турският вицеконсул под тепетата Айше Саваш.

Това е нашият начин да покажем, че училището ни е сплотено и уважаваме всекиго, независимо от какъв произход е, каза директорката Бойка Борисова. Заедно с образователния медиатор Фатме Арслан довели докрай идеята за училищен музей, в който да присъства със своето всеки от шарената училищна общност. В нея има ученици от турски произход от Устина, Асеновград, Кричим, тийнейджъри от турската и ромската общност в пловдивските етномахали, евреи, арменчета, а вече и две украинчета.

Първа още преди много години няколко български носии, дарени от ученици, скътала бившата вече учителка по български език и литература Дора Станкова.

Сега към тях са добавени и облекла на други етноси, а учителят по история Станимир Бахлов и настоящата преподавателка по литература Пенка Величкова оформили сбирката. Подредили и възстановка на битов кът за хранене от Родопите с бебешка люлка, кобилица и чанове.

Домакините стъкмиха и шарена трапеза със специалитети от кухнята на етносите. Учителят по история Лазар Атмаджов блесна с кулинарните си заложби като лично забърка еврейски кекс с череши и куркума от културата на своята общност. Турски курабийки и сиропирани сладкиши допълниха изобилието на масата заедно с еврейски хапки с хумус, нашенска питка и баница със сирене, арменски бадемови сладки и соленки. Учениците от различни етноси почерпиха гостите с кафе на толерантността. Освен, че са пъстри по етнически произход, отново имат и момичета в иначе "мъжкото" професионално училище - две девойки учат спедиция и логистика.

Когато се случи да възникнат проблеми, не е свързано с етноса, разказа медиаторът Фатме Арслан. Възмъжаващите вече момчета я търсят като близък човек  - и за семейни проблеми, и за училищни неудачи. Понякога се приготвя да решава сериозен казус, а чува отсреща: "Искам просто да си поговорим".

От училището се зарекоха да превърнат честването в традиция и получиха покана заедно с евреите да посрещнат празника на светлината Ханука.

Още от категорията

Двама министри откриха нов учебен корпус в Медицински университет – Пловдив

Вижте по кои езици стартират курсове в ПУ "Паисий Хилендарски"

Назаем от японските майки или бенто бокс по нашенски: Обядът в кутия - като Спондж Боб

Откриват нова модерна сграда на Медицински университет-Пловдив

Акордеонът като глобус и буквар: Да учиш с музика и Дади

Ново признание за Симулационния тренировъчен център на МУ-Пловдив

Инициативата „Четем - разгръщаме светове“ пристига в Пловдив

Digital4Plovdiv събира най-добрите дигитални експерти за осми пореден път

Една страст, много възможности и качествени кадри

Тъжна вест! Почина любим на студентите преподавател в ПУ в Пловдив

7 амбициозни студенти получават национална стипендия от Холдинг КЦМ 2000

Двама министри в АМТИИ за откриването на учебната година

Option
Option
Option
Option
Option
Option
Option
Option
Option
Option
Option
Option