46

МУ-Пловдив в топ 3 по заплати на преподавателите

 ВАЛЕРИЯ ГЕРГАНОВА

От КНСБ настояват държавата да отдели спешно 53 млн. лева в помощ на висшето образование. Обмисля се нова методика за акредитация на университетите с ясни наукометрични показатели

МУ-Пловдив беше домакин на работна среща между представители на Националния браншов синдикат “Висше образование и наука” към КНСБ и ректорите на пловдивските университети. Делегацията от КНСБ бе водена от проф. д-р инж. Лиляна Вълчева.

Във фокуса на срещата бяха въпросите с финансирането на висшите учебни заведения, увеличението на заплатите на асистенти и главни асистенти, както и липсата на регламентирани процедури за съвместни образователни програми за докторанти и студенти. Обсъдиха се и новите наукометрични показатели и атестацията на университетите.

Професор Лиляна Вълчева от НБС “ВОН”-КНСБ настоя, че университети в страната трябва да получат държавна помощ в размер на 57 млн. лв. 

Двадесет милиона от тези средства е трябвало да бъдат предоставени на 1 април по законопроект на ИТН, но това не се е случило. Парите са били предвидени за увеличаване на работните заплати, така че да няма толкова големи неравенства между университетите.   

В България има висши училища със средна брутна заплата над 3000 лв. и такива с под 1400 лв. по данни от декември 2021-ва. 

МУ-Пловдив, МУ-София и МУ-Варна са на първите позиции по заплащане, следвани от ПУ “Паисий Хилендарски”. Най-ниската средна заплата е 1356 лв. във Висшето училище по телекомуникации и пощи. 

Другите искания на НБС “ВОН”-КНСБ са за предоставяне на средства по комплексна оценка за качество на университетите в размер на 30 млн. лв. Освен това са нужни и 7 млн. лв. за увеличение на студентските и докторантските стипендии. Целта е те да достигнат минимум 1000 лв. на човек. 

Заедно с актуализирането на стипендиите трябва да се актуализира и минималната работна заплата. Според Вълчева сега е моментът да се работи с директивата на ЕС за постигане на минимална заплата, която да бъде 50% от средната работна заплата за страната. Това би било равно на 950 лв. 

В същото време асистентските заплати да бъдат повишени с 15%, така че да достигат 1500 лв.

Друг основен проблем, засегнат на срещата, беше, че в закона все още не са регламентирани ясни процедури за съвместните образователни програми за студенти и докторанти. Ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева напомни,  че това е сериозна пречка за проекта по направление модернизация на висши училища и че са нужни съвместни действия от страна на МОН, “ВОН”-КНСБ, Парламентарната комисия по  висше образование и НАОА. 

По думите на Вълчева, всички висши училища са подкрепили в декларация исканията на синдиката. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Пловдивчанин

Пловдивчанин

02.07.2022 | 18:00

Данните относно заплатите /посочени в статията/, доста се разминават с действителността!В много ВУ са по-високи!

Отговори
1 1
Канна

Канна

29.06.2022 | 13:52

Като събират безумни такси за обучение , да си вдигат сами заплатите ! Какво чакат на държавата??? Аман от доячи !!!

Отговори
3 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?