46

МУ-Пловдив стартира кандидат-студентската си кампания с онлайн среща

И тази година Медицинският университет – Пловдив отвори вратите си за кандидат-студентите, желаещи да се посветят на най-хуманните науки. Срещата се проведе онлайн, а на нея присъстваха над 300 бъдещи лекари, дентални лекари, фармацевти, зъботехници и специалисти по здравни грижи. Всички те зададоха своите въпроси, за да могат да се представят в най-добрата си светлина по време на изпитите.

Ректорът на университета проф. д-р Мариана Мурджева приветства амбициозните млади хора и ги увери, че в МУ-Пловдив ще получат подготовка на най-високо ниво за своето бъдещо развитие. Тя изброи 5 причини за това да изберат именно ръководения от нея вуз. На първо място изтъкна статута на изследователски университет, който МУ-Пловдив получи миналата година. Тази висока оценка за висшето училище го прави едно от 7-те висши учебни заведения в България, развиващи научно-изследователска дейност. На второ място проф. Мурджева увери кандидат-студентите, че, избирайки МУ-Пловдив, те се доверяват на дългогодишния опит и традиции в университета, през който са преминали над 65 хиляди студенти от над 50 държави. Освен това вузът си партнира по програма „Еразъм“ със 125 други учебни заведения, което позволява провеждането на съвместни проекти и обмени между студенти и преподаватели. Сред останалите причини, които да мотивират бъдещите медици, са модерната учебна база и интерактивния симулационен център, с който МУ-Пловдив разполага. Наред с това на студентите се предоставят отлични възможности за спорт и отдих, а академичният дух в университета им помага да сбъднат мечтите си. Не без значение е и

100-процентовата реализация на студентите от МУ-Пловдив на пазара на труда.

Председателите на различните изпитни комисии пък увериха кандидат-студентите, че тяхната цел е да отсеят най-добрите. Именно с такива въвеждащи думи започна проф. д-р Виктория Сарафян, която председателства комисията по биология. Тя обясни, че 8-те тестови задачи оценяват различни качества и компетенции като памет, концентрация, бърза мисъл и ориентация в материала. Затова се обърна с молба към кандидат-студентите да не наизустяват задачите, тъй като на изпита не се дават идентични на примерите в сборниците. 

Важна насока към кандидатите даде председателят на изпитната комисия по химия доц. Стела Димитрова. Тя разясни на бъдещите студенти, че на изпита е напълно достатъчно да обяснят органичните задачи с по 1-2 изречения, като не е необходимо да разписват механизма на реакциите.

Друга подробност от определящо значение се оказа промяната на източниците за подготовка по етика. За такъв тематичен изпит трябва да се подготвят всички, които се интересуват от специалностите медицинска сестра и акушерка, както и за специалностите в Медицински колеж. Затова проф. Биянка Торньова, която председателства комисията по етика, посочи, че с колегите й са подготвили сборник със задачи и указания, който ще бъде достъпен в книжарницата на МУ-Пловдив от средата на следващата седмица. Форматът на изпита остава непроменен. Тя припомни на кандидат-студентите, че университетът организира и подготвителен курс по етика, на който могат да се получат насоки директно от изпитната комисия. Очаква се провеждането му да бъде през април. Целта е дотогава кандидатите да са напреднали по подготовката си и да задават адекватни въпроси.

Конкретна информация за датите на провеждане ще бъде изнесена на сайта на МУ-Пловдив,

Подобен курс се организира и по скулптиране. Проф. Явор Калъчев обясни, че по време на курса се създава обстановка идентична с тази от изпита, а кандидатите ще имат възможност да скулптират 4 зъба, т.е. половината от заложените за изпита. Провеждането на курса се планира за юни.

За всички, които проявяват интерес към специалностите от Факултета по обществено здраве, проф. д-р Мария Семерджиева, председател на комисията по социална медицина, потвърди, че промяна в изпита тази година няма, и окуражи кандидатите при затруднения в избора на конкретна специалност да се обръщат към нея и колегите й.

Освен задълбочената подготовка кандидатите не трябва да забравят, че успешното им представяне зависи и от спазването на инструкциите за изпитите. Това припомни доц. д-р Стоян Новаков, председател на техническата комисия. Затова те трябва да се уверят, че са завършили процеса по регистрацията си за изпитите, след като са получили разпечатка с информация за мястото на провеждане. Доц. Новаков посъветва бъдещите студенти да проверяват внимателно къде са разпределени, тъй като разстоянията между сградите на МУ са големи и евентуално объркване би могло да стане причина за недопускане на кандидата до изпита. Също така при явяването си всички кандидати трябва да носят със себе си лична карта, разпечатка от регистрацията за изпита, както и син химикал, с който да пишат.

Много от студентите се интересуваха колко бройки места са предвидени за държавна поръчка и платено обучение в едни от най-желаните специалности като медицина и дентална медицина. От комисията отговориха, че все още информацията не е окончателна, тъй като бройките са подадени за одобрение от МОН.

Заявени са общо 150 и 100 места, съответно по медицина и дентална медицина,

като те ще бъдат разпределени наполовина между момичета и момчета.

Други от кандидатите пък се интересуваха доколко стриктното възпроизвеждане на текстовете от учебниците е решаващо за хубавите оценки. Проф. Сарафян увери кандидатите, че преразказването и обясненията със свои думи са допустими, стига да не липсват основните понятия, включени във всяка тема.

Вълнуващ се оказа и въпросът за необходимостта от зелен сертификат за допускане до изпитите. Комисията и проф. Мурджева бяха единодушни, че такъв документ може и да се изисква, ако ситуацията го налага.

От университета продължават да отговарят на имейли, получени на адреса на кандидатстудентската кампания, и са категорични, че няма да оставят нито едно запитване без отговор. Призовават кандидат-студентите да следят сайта, за да бъдат информирани за важните срокове в различните етапи на кампанията. Полезен за всички ще бъде издаденият от МУ-Пловдив справочник, който включва и пълна информация за изпитните програми, източниците за подготовка и помагалата. Освен на хартия същият е достъпен и онлайн на сайта на Медицинския университет. За изпитите председателите на комисиите съветват кандидат-студентите да бъдат съсредоточени и спокойни и пожелават успех на всички. На най-добрите от тях предстои да чуят химна на университета наесен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?