Следвайте ни

Мрачна прогноза: Епидемията ще увеличи отпадналите от училище

viber icon

За активизиране на екипите по механизма за обхват и ремонт на механизмите в него настояват учители, директори и общински служители в Пловдив. Те се опасяват, че броят на отпадналите ученици ще се увеличи заради коронавируса. Причината е, че кризата и мерките блокираха в голяма степен работата на ангажираните в междуинституционалните екипи, които работят за връщане на отпадналите в клас и задържане на тези, за които има такъв риск.

От една страна, след обявяване на извънредното положение на 13 март и затварянето на учебните заведения спряха обходите на екипите по домовете на децата, които не участват в школските занятия. Махалите кръстосваха единствено медиатори, които да носят учебни материали - и то не навсякъде.

В същото време от март до края на учебната година в условията на извънредно организираното кризисно дистанционно обучение от разстояние в електронна среда не се пишеха отсъствия, тъй като много от децата нямаха устройства и техническа възможност да се включат.

МОН отчете, че делът на необхванатите ученици е 12-13%. По данни на Центъра за междуетнически и културен диалог „Амалипе“, който работи в мрежа с 300 училища с деца от уязвими групи, от март до края на юни броят на приобщените към онлайн уроците деца се е удвоил, но така и не е достигнал обхванатите в присъственото обучение.

Това, че не се вписват отсъствията, върза ръцете на служителите от общинските отдели по образование,

които имат право да налагат административни санкции на семейства, които не пращат децата на училище и по този начин ги лишават от правото на образование.

Че не се отразяват отсъствията, на практика премахна и друг инструмент, който държавата по принцип ползва там, където няма съзнание децата да се пращат в клас - спиране на социалните помощи при натрупани 5 неизвинени за месеца.

Сега синдикатите настояват, ако през следващата учебна година се наложи отново преминаване от присъствена форма към обучение от разстояние в електронна среда, МОН да намери механизъм за вписване на безпричинни отсъствия.

Лично ще поставя въпроса по какъв начин ще се работи по механизма в този контекст на следващото събиране на експертите, които са ангажирани с прилагането му, зарича се началникът на Регионалното управление на образованието в Пловдив Иванка Киркова. В момента се оглежда наново съставът на междуинституционалните екипи, за да стартират наново обходите по домовете. Както „Марица“ писа,

този процес започна първо за 619 завършили 7. клас в областта, които обаче не са подали документи за гимназия.

Това прави приблизително всеки девети, но за част от учениците вече е установено, че са в чужбина. Така делът им може да се окаже близък до обичайния - обикновено на този етап от системата отпадат около една десета от учениците от Пловдивска област.

Надявам се да няма голям ръст на отпадналите, предстои активизиране на работата по отношение и на децата над 5 г., които задължително трябва да ходят в подготвителна група, каза Киркова. Към тях от тази година се прибавят и 4-годишните, за които това също вече важи след промените в Закона за предучилищното и училищното образование, но за тази възрастова група има възможност за отсрочка с гратисен период, който да даде възможност и на общините да осигурят по-голям капацитет на детските градини.

Киркова не скри, че възпрепятстваната работа по време на пандемията се е отразила на план-приема в гимназиите, по-трудно тази година се пълнят и дуалните паралелки. Училищата на практика не можаха да направят кампания, част от тях я изнесоха във виртуалното пространство, но липсата на личния контакт и пример, който мотивира най-много, си казва думата.

Много семейства се върнаха от чужбина заради усложнената ситуация покрай пандемията и е много важно да бъдат намерени на адресите, за да влязат децата им в клас наесен, казва председателят на „Амалипе“ Деян Колев.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?