46

МОН започва проверка в Медицинския университет заради спорната задача по химия

Министерството на образованието и науката започва проверка в Медицинския университет в Пловдив, научи "Марица".

Днес по обяд там е получен сигналът от кандидат-студенти, които възразяват срещу посоченото като вярно решение на една от задачите по химия на приемния изпит във висшето училище. Препратен е от Народното събрание, уточниха от пресцентъра на министерството.

Както "Марица" съобщи, след изпита на 1 юли младежи потърсили мнението на химици извън университета и юридически съвет  от адвокат - във връзка със съмненията си доколко е коректен отговорът на зад. 3, който МУ-Пловдив е посочил като верен. При това допитване до специалисти преподавателите по химия също открили несъответствия.

В крайна сметка твърденията са, че до посоченото от МУ-Пловдив решение на задачата не може да се стигне с подготовката по указаната от висшето учебно заведение литература. В сигнала се казва също, че има задания върху материал, който изобщо не е изучаван в часовете по химия в училище, нито е включен в програмата по профилирана подготовка по предмета във втори гимназиален етап.

Според авторите на сигнала, освен че ще ощети много кандидат-студенти при оценяването на изпитните работи,  това повдига въпроса дали не са налице корупционни практики  - с включване на материал, който не е изучаван от всички кандидат-студенти, но част от тях биха могли да бъдат подготвени, ако са били на уроци при определени преподаватели.

Недоволните се заканиха да заведат и съдебен иск  за нанесени неимуществени вреди - стрес и влошено общо психо-емоционално състояние, причинено вследствие на кандидатстудентската кампания. 

Вчера казусът е обсъждан в Медицинския университет. Днес се очаква официална позиция.

Още вчера "Марица" отправи и свои въпроси към ръководството. Отговорите ще бъдат публикувани, когато бъдат предоставени.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
корупция на макс

корупция на макс

08.07.2022 | 05:42

Дано ги стреснат, но едва ли. Иначе случая е точно такъв . Задача от материал който го няма в конспекта. И точно в опледелени школи за частни уроци са решавали подобни задачи седмица преди изпита. Откъде са знаели ? Има ДАНС. Да разследват.

Отговори
2 0
Адекватни уроци.

Адекватни уроци.

07.07.2022 | 16:52

Задачата е коректна, но за да няма недоволни ----> www.urocipohimia.com

Отговори
3 1
Всичко е точно !!!!

Всичко е точно !!!!

07.07.2022 | 16:50

За да няма недоволни, подготовката трябва да е адекватна, а при повечето учителки - не е! Например при Баракова от години успеваемостта е много ниска , под 5% , но я препоръчват разни изкукуригали учителки-нейни колежки, разни приятелки, а последно чух , че една гледачка я е препоръчвала, защото ѝ е правила магии за успех срещу заплащане ( привличане на ученици )!!! ! За да намерите добър учител се иска търсене и много , много разпитване ! ! !

Отговори
3 1
Nnnn

Nnnn

07.07.2022 | 14:35

В изпита всичко си е нормално с изключение на първото уравнения. Ученик КС няма как да отговори еднозначно.

Отговори
4 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?