Следвайте ни

МОН с три варианта за редуване на онлайн и присъствено обучение до Коледа

viber icon

Три примерни графика за редуване на присъствено с онлайн обучение до Коледа предлага МОН. Според тях учениците трябва да прекарат не повече от 10 последователни учебни дни вкъщи и поне две седмици присъствено в клас. Училищата ще имат възможност да се съобразят с някой от предложените варианти или сами да изработят схема.

Както "Марица" писа, вече неколкократно министър Вълчев подчерта, че не може едни и същи ученици да учат от разстояние в електронна среда и това да продължи до края на календарната година. Вчера той обяви, че след изтичането на ограничителните мерки, наложени от щабовете по места, ще се премине към редуване на паралелките онлайн и присъствено, като за някои ще се търси вариант да са повече време в класните стаи.

Примерните графици на МОН обхващат периода от миналия четвъртък до 23 декември, като  един 7-дневен цикъл е се брои от четвъртък до сряда.

При първия вариант учениците от 5. до 12. клас трябва да прекарат общо 40% в дистанционно обучение и трите дни преди Коледа всички ще се учат в клас.

Най-много в онлайн среда ще учат 6., 11. и 12. клас – общо три седмици. Останалите три ще бъдат на място в класните стаи.

43% от часовете на 9. и 10. клас също ще са в електронна среда от разстояние. Само с две седмици онлайн уроци или 33% общо пък ще бъдат седмокласниците. Осми и пети клас ще имат по една пълна седмица в дистанционно обучение плюс 17 и 18 декември. Така според тази график първата и третата седмица, както и първите два дни от шестата седмица половината децата ще учат от вкъщи, а втората, четвъртата и петата – 38% от тях.

При втория вариант онлайн уроците са 49% от учебното време, а трите дни преди Коледа учениците ще бъдат вкъщи. Според това предложение 5. и 12. клас карат една седмица в клас, след това две седмици дистанционно, последвани от две присъствени плюс 17 и 18 декември. 6. и 11. пък започват с две пълни седмици вкъщи, две присъствени и още две онлайн. Седмокласниците имат две седмици в клас, две вкъщи, 7 учебни дни на място и 3 онлайн. МОН предлага осмите класове да учат онлайн само от 26 ноември до 2 декември и преди Коледа. 9. и 10. клас почват със седмица от вкъщи, от 19 ноември до 2 декември са на място в класните стаи, а след това една седмица отново онлайн. До края на годината според този вариант 9. клас учи на място и между 9 и 16 декември, а десетокласниците само на 17 и 18 декември.

Според третото предложение до 18 ноември в училище ще учат 5., 8., 9. и 10. клас. Следващата  седмица 5., 9. и 10. клас минават дистанционно, а 6. продължава с онлайн уроците. От 26 ноември до 2 декември в класните стаи ще са само 6., 7., 11. и 12. клас. Между 3 и 8 декември онлайн са 7., 8., 11. и 12. клас, а от 9 до 16 са 6., 7., 11. и 12. На 17 и 18 декември в класните стаи ще бъдат само 6., 7., 11. и 12. клас, а до края на годината към тях се присъединяват всички ученици.

Според образователния министър трябва да се следва принцип, при който определени класове да учат повече присъствено. В насоките на МОН е разписано и в каква последователност различните паралелки да преминават към дистанционно обучение. Според тях първи трябва да са паралелките от 9. до 12. клас, в които не се изучава интензивно или разширено чужд език. След това онлайн обучение може да се прилага и за осмокласниците, които не изучават интензивно език и по-голяма част от гимназистите. Предпоследно мярката трябва да се приложи в прогимназия, както и при изучаващите интензивно чужд език в 8. клас и останалите осмокласници. В този списък са включени и 3. и 4. клас. В училища с концентрация на деца и ученици от уязвими групи в 4 и 5 група трябва да минат последно в дистанционно обучение.

В писмото с примерните графици на просветния министър е посочено, че моделите на редуване и частично присъствено обучение на класовете създават трудности по отношение на работата на учителите и обучението на учениците, затова те могат да бъдат съчетани и с допълнителни мерки.

Вълчев дава и различни примери за реорганизация на учебното време: да се даде възможност за хибридно обучение като част от предметите са онлайн в другата смяна или пък се раздават задачи за самоподготовка, ако не могат да се намерят заместващи учители, часовете да се намалят с до 10 минути, практическото обучение да се планирана в оптимален период от учебната година, в последователни дни, за да мине цялата паралелка към онлайн обучение. Сред мерките е носенето на маски при смесване на класовете.

Утре в МОН предстои Отраслов съвет, на който с работодателските организации и синдикатите ще бъде обсъдено дали да стане задължително носенето на маски в час, поне за прогимназиален и гимназиален курс, както и как да стане редуването на онлайн и присъствено обучение. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Вива

Вива

17.11.2020 | 14:00

А дали ще има кой да учи децата ви? Този въпрос също трябва да си зададете!

Отговори
1 0
Родител

Родител

17.11.2020 | 10:32

Вие луди ли сте?! Аз не разбрах нищо... Учителите и учениците да не са маймуни, за родителите както винаги никой не мисли... Ще ходи, няма да ходи... да ги затваряме направо тези училища, че ни пречат... В цяла Европа децата ходят на училище спазвайки всички мерки, т.е. маски и дезинфекция... Не измисляйте поредните глупости, нека децата да си посещават училище нормално. После няма да има кой да ги лекува от всички психически проблеми, които ще получат от тези игри с тях и тяхното образование!

Отговори
0 0
Вива

Вива

17.11.2020 | 13:57

А дали ще има кой да ги учи? Този въпрос също трябва да си зададете!

Отговори
1 0
Лили

Лили

17.11.2020 | 07:22

Голяма обърквация, голямо чудо. Що за глупости. Брех, да му се неначуди човек!

Отговори
0 0
Оффф

Оффф

17.11.2020 | 00:31

Ама кви са тия щуротий и тая изтерия , цял свят децата са на училище ...

Отговори
2 0
Вива

Вива

17.11.2020 | 14:06

Няма такова нещо, че в цял свят децата били на училище. Добре е да не си хлопаме устата напразно. Иска ви се някой и в пандемията да ви отглежда децата присъствено! Но няма да стане! Учителите не са заложници! Не се разхожда те виртуално по света, погледнете съвсем наблизо, в една Гърция! Няма учебен процес! Когато свинете да спазвате мерките, ще има училище!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?