46
Следвайте ни

МОН разкри огромни злоупотреби с фиктивни ученически лагери

Дават на прокурор търговското дружество "Ученически отдих и спорт" - не може да докаже почти 293 000 нощувки за 8 млн. лева, а си увеличавало заплатите на база положителен финансов резултат

viber icon

Министърът на образованието и науката  проф. Николай Денков сезира днес прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция за злоупотреба в особено големи размери. Става дума за документна измама с фиктивни почивки на ученици, организирани от търговското дружество "Ученически отдих и спорт" ЕАД.

Няма нито документи, нито регистрации за почти 8 млн. лв., платени от Министерството на образованието и науката (МОН) за почивки на ученици в базите на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД (УОС) за период от 2 години,

обяви проф. Денков преди минути в официално изявление. Ръководството на търговското дружество, чийто принципал е министърът на образованието и науката, не може да докаже почти 293 000 нощувки, които твърди, че е осъществило, и за които е получило средства от МОН. 

Това е установила поредица от проверки на звеното за вътрешен одит на МОН, проведени през последните 4 месеца. 

От МОН изрично подчертават, че злоупотребите, установени в "Ученически отдих и спорт" ЕАД, нямат нищо общо с Националната програма "Отново заедно". В случая става дума за фиктивни почивки на ученици, които се субсидират от бюджета на МОН, докато НП "Отново заедно" се заплаща изцяло от държавния бюджет от перото за туризма.

„Ученически отдих и спорт“ ЕАД е регистрирано през януари 2005 г. със 165 държавни имота. Справка, предоставена от изпълнителния директор на дружеството, показва, че към момента в неговия капитал влизат 145 почивни бази. Според договор между МОН и УОС, влязъл в сила на 2 юли 2019 г., и последвал анекс от юни 2020 г., до  1 юли 2022 г. дружеството е длъжно да осигури отдих на поне 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази. Не е ясно кои са базите, тъй като към договора не е приложен списък.

МОН субсидира по 30,46 лв. на ученик на ден, а децата доплащат по-малки суми – 18 лв. за пълен пансион, 12 лв. за полупансион и 6 лв. за нощувка със закуска. 

От 2 юли 2019 г. до 30 юни 2021 г. УОС е поискал и получил от МОН плащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лв. При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца. А в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по Закона за туризма задължително се регистрират всички туристи, вкл. учениците, за периода от юли 2019 до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки на деца в бази на УОС. За тях МОН би трябвало да преведе само 186 293,36 лв.

След първия одит на МОН в УОС през август т.г. ръководството на дружеството признава за „погрешно отчетени настанявания“ с 37 009 нощувки, които били записани като осъществени, а всъщност били „прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди“. За това твърдение обаче няма никакви документи. Не е ясно кои клиенти и в кои офиси на дружеството са поискали заявките им да бъдат прехвърлени в друг период.  

Заради споменатата „грешка“ в резервационната система УОС възстановил на МОН 1 млн. лв. Остава неясно къде са останалите 7 924 201,26 лв., каза министър Денков.

 Изненадващи проверки на МОН в 18 почивни бази на УОС през това лято установиха

хиляди фиктивни нощувки в изцяло неизползваеми бази, за които дружеството е поискало и получило пари от МОН.

Такава е например ПБ „Фиш фиш“ – комплекс "Албена", която не е работила нито през 2020 г., нито през 2021 г. Според УОС само през юни и юли т.г. там са „почивали“ 535 ученици и са „реализирани“ 5351 нощувки. През последния летен сезон ПБ „Кранево - Русе“ също не е приемала туристи. Но за юни и юли т.г. в резервационната система на дружеството обаче са записани 4226 нощувки на 522 ученици. Подобен е случаят с ПБ „Балчик СПТУ - Шумен“ – гр. Балчик, за която УОС е декларирало 5628 нощувки на 771 ученици за същите два месеца. 

Тези бройки са включени в ежемесечните справки на УОС за броя осъществени нощувки за ученици, които МОН субсидира. В тях обаче няма никакви данни за настаняваните деца като име и дата на раждане. Такава информация е трябвало да бъде представяна на МОН на годишна база. Това не се е случило, тъй като с анекса от юни 2020 г. търговското дружество е било освободено от задължението да представя такива годишни отчети.  То обаче е длъжно да ги даде при поискване по време на проверки, уточни министър Денков.        

В същото време фиктивните резултати на УОС са послужили като аргумент за повишаване на заплатите на ръководството. Според справка за първите три месеца на 2020 г., която съдържа фиктивните данни,

изпълнителният директор на дружеството е получавал брутно възнаграждение от 17 минимални заплати (10 370 лв.) месечно. На 16 юли т.г. с решение на директорския съвет възнагражденията са увеличени с още 1,5 минимални заплати (975 лв.) „на основание формиран през второ тримесечие на 2021 г. положителен финансов резултат спрямо първо тримесечие на годината“. 

В резултат на извършените проверки експертите от звеното за вътрешен одит на МОН са установили факти и доказателства за документна измама от страна на ръководството на УОС. Ето защо министърът на образованието и науката ще подаде още днес сигнал до главния прокурор и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери, допуснати в търговското дружество.

На въпрос кои конкретно са отговорните лица за злоупотребата, министър Денков отвърна, че има договора и анекса, но лицата не са важни. "Има Съвет на директорите, който се състои от 4 човека. Има изпълнителен директор. Всеки трябва да си понесе отговорността, която обаче трябва да бъде установена по съответния ред", заяви министърът. 

Той обясни, че когато екипът му влязъл в министерството, имало сигнали. Притеснителна била и липсата на списъка на бази, който трябва да е задължителна част от договора, за да може да се проследява какво се случва. По тази причина започнала обстойна проверка.

Истината е, че това, което видяхме, надхвърли и най-голямото въображение, което можехме да вложим,

каза образователният министър. Серията проверки е приключила миналата седмица.

На въпрос дали замесените ще бъдат отстранени, проф. Денков обясни: "След като видяхме, че има проблем, задвижихме процедура по назначаване на нови хора, които не са обвързани с това дружество. Тази процедура все още не е приключила, но аз съм избрал двама човека, които да попълнят състава. Те трябва да бъдат вписани в Търговския регистър. Това още не се е случило. Съгласно устава на дружеството трябва да има минимум трима човека, които да състваляват ръководството. Трябва да има нови хора, за да си отиде някой".

Преди 2019 г. не е правена проверка. Тя е по конкретен договор, сключен през декември 2018 г. Той е започнал на 2 юли 2019 г. и е с 3-годишен срок. Тоест, това е договорът, който тече в момента. "Според мен е естествено да се отиде по-назад във времето, но това трябва да го свършат институции, които имат разследващи функции, ние нямаме такава - добави министърът на образованието. -  Друг въпрос е какво да е бъдещето на това дружество. Ние го обсъждаме. Със сигурност новото ръководство трябва да представи програма за развитие, която да бъде реалистична, защото е очевидно, че от 2005 г. досега това дружество има сериозни проблеми и те не са решени".

Министър Денков уточни, че родителите не са част от случилия се процес. Замесени са обаче хора от базите, които са били на терен, и централното ръководство. Разследващите органи трябва да установят кой какво точно е правил, като фокусът е върху четиримата човека от ръководството, които са подписали договора, по който са установени нарушенията.

"Какво е станало с получените неправомерно от МОН средства, не мога да кажа - каза още министър Денков. - Трябва да се установи от други органи. Това, което мога да кажа, е, че в сметките на дружеството към момента има около 550 000 лева. Тоест, тези пари в момента не са налични там".

Процедурата за лагерите е да се сключи договор с конкретната база. Проф. Денков обясни, че договорът между МОН и търговското дружество работи така:  " Когато те кажат, че ще има например 10 деца, те се записват в тяхната регистрационна система, което е електронна. Ако тези деца се появят, те трябва да заплатят тези 6, 12 или 18 лв., с които се доказва, че се регистрира нощувката.  За нас това е индикация, че нощувката е реализирана. Точно това се е случвало през месеците. Но успоредно с това те трябва да правят детайлните списъци, които при проверка да покажат. Но досега ние не сме видели този регистър. Не сме видели документи и фактури. Отделно не сме видели регистър с рождените дати и другите данни на децата, макар че го изискамхе по няколко различни начини. Последният начин за проверка е какво е вписано в  Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), но данните там са едва за малко над 6000 нощувки".

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Атила

Атила

19.10.2021 | 11:40

Питайте Радев и неговото правителство къде са парите!

Отговори
1 0
Кака Радка

Кака Радка

18.10.2021 | 15:34

Ами този министър беше заместник на Министъра на ГЕРБ. Къде спа 7 години?

Отговори
7 0
ГЪДЮ

ГЪДЮ

18.10.2021 | 15:28

СЪС СТРОЕВА КРАЧКА,С РЪЦЕТЕ НА ГЪРБА,ЗАКОПЧАНИ С БЕЛЕЗНИЦИ,В КОЛОНА ПО ДВАМА,НЕ-ПО ТРИМА,ЧЕ ЩЕ Е ПО--КЪСА КОЛОНАТА, КЪМ АРЕСТА ОТ ДИРЕКТОРА ДО ПОСЛЕДНИЯ В ТАЗИ ФИРМА.НАГЛИ ТИПОВЕ!!! ПРИ ТОВА БЪРЗО ДА СТАНЕ ТОВА И БЪРЗО РАЗСЛЕДВАНЕ,НЕ ЗА 5 ГОДИНИ,А ЗА 5 СЕДМИЦИ,НАЛИ ТАКА???!!! А ДА ВИДИМ... ГЕШЕВ...

Отговори
2 3
такова име беше управлението.Крадене,краденеи пак крадене

такова име беше управлението.Крадене,краденеи пак крадене

18.10.2021 | 12:33

Какво се чудите? Управление по ГЕПИРАСТКИ.Тая булка навремето я назначи шмента стоянова.

Отговори
5 4
Изи

Изи

18.10.2021 | 12:32

Вместо да мислят как да преминат онлайн всички училища, те ни отвличат вниманието от най-съществените неща.

Отговори
8 6
До Тотал Щета

До Тотал Щета

18.10.2021 | 12:01

Ти си тотал Щета и то герберска

Отговори
6 5
Тотал Щета

Тотал Щета

18.10.2021 | 14:02

Ето по кое си личи поддръжника на прецедента - сипе обиди и вдига юмрук, но не е готов да помисли градивно и да погледне по-далеч от носа си. Нито съм гербаджия, нито някога ще стана, но заради такива като Радев и ония дето продължават промяната, колкото и да не ми се иска се налага да гласувам за по-малкото зло. Защото алтернативата е тотално ограбване на държавата, което вече започна по време на тъй нареченото служебно правителство и краткия живот на парламента. Цялата борба беше не за решаване на проблемите около пандемията и задаващата се криза, а за актуализацията на бюджета, която ако забелязвате всъщност не беше нищо повече от легализирането на една кражба с чудовищни мащаби в полза на партиите на подмяната и Радев. Сега ходят по телевизиите и обясняват, че няма какво да направят заради Борисов и ГЕРБ, а всъщност държат парите на народа заложени в бюджета от предния парламент. И хвърлят прах в очите на хората с изненадващи разкрития точно преди изборите. Защо за 6 месеца работа точно сега се сетиха за тия разкрития? Сега когато цяла България навлиза в тъмночервена зона, когато училищата очевидно имат коренно различни проблеми и министерството на образованието трябва да хвърли всички сили в тази насока те оставят на общините да взимат решенията и да носят самостоятелна отговорност(когато всъщност отговорност трябва да поемат здравното и министерството на образованието) за да могат през това време да се съсредоточат върху предизборната кампания. Жалко, тъжно, нагло и всичко това на наш гръб и на този на децата ни.

Отговори
5 2
007

007

18.10.2021 | 11:54

Всички замесени и облажили в редичка и право в затвора ! Ама неерде ????? Сещате се , че отклонените(откраднатите) пари ще бъдат върнати и поделени под масата между големите риби(министри) и всичко пито платено !!Просто държавата ни е тип бананова, т.е. за кокошка няма прошка , а за откраднати народни пари няма виновни и отговорни ... Чесността на българина е огромен мит , щом Царя излезе завършен мошеник , какво да очакваме от т. нар. '' Управляващи'' ....

Отговори
9 2
Тотее

Тотее

18.10.2021 | 10:57

10 370 лева заплата а ако знаете с какви боклуци ни хранят децата никога няма да ги пуснете в столовата. Защо се учудваме доктор е държавна болница с милиони дългове взима 150 хиляди на месец и като дойде одит вкупом в парламента водачи на две листи за всеки случай. Какво дирят в парламента е въпросът.

Отговори
16 2
Тотал щета

Тотал щета

18.10.2021 | 10:39

Вместо да умувате над начини да обучавате децата ни ефективно и безопасно по време на пандемия вие хвърляте прах в очите на хората и отклонявате вниманието им с теми, които трябва да са свързани с редовното управление на парламента. Вие не сте никакви министри, а пионки организиращи кампания на Радев и Петков за изборите. Толкова е очевидно, та чак е нагло.

Отговори
12 15

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?