3906

МОН променя правилата: Ученически екскурзии - само до забележителности

Подготвят примерни маршрути, които да станат задължителни за пътуванията

Ученически екскурзии ще могат да се организират само ако по времето на пътуването се посетят няколко обекта, свързани с историята, археологията, културата или природните науки. Тази промяна се подготвя в Наредбата за ученическите пътувания, обяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков във Варна.

Към момента МОН е разработило примерни образователни маршрути из цялата страна, които се използват по някои от националните програми, по които училищата получават финансиране. Сега се планира те да бъдат задължителни за всички пътувания, които училищата организират, за да се съчетават те с повишаване на познанията на децата в различни области, да се запознават и да преживяват България по различен начин, да придобиват впечатления на място за процесите в природата, но и за факти от културно-историческото ни наследство.

Придобиването на знания чрез преживяване доказано дава много добри резултати. Затова искаме да насърчим училищата да посещават знакови обекти, свързани с нашата история и култура,

каза министър Цоков. По думите му и сега много училища включват такива обекти в организираните си пътувания. “Провеждат се десетки изнесени открити уроци и по този начин насърчаваме връзката между културните и научни обекти с образователната система”, обясни проф. Галин Цоков.

МОН и Институтът по океанология ще си партнират в разработване и популяризиране на национална програма за морска грамотност. Това бе договорено по време на среща на министър Галин Цоков с изпълнителния директор проф. Атанас Палазов. Научната организация подготвя различни инициативи, свързани и с Десетилетието на ООН за науката за океана за устойчиво развитие.

От Института задълбочават връзките си с училищата и организират редица срещи и открити уроци в региона. “Заедно трябва да си партнираме, за да създадем възможност това да се случва в цялата страна, защото знанието за моретата и океаните е в основата на устойчивото развитие”, подчерта проф. Цоков.

Оцени новината

Оцени новината
3.2/5 от 80 оценки
3.2/5 от 80 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?