2374

МОН оспорва връщането на Иванка Киркова като шеф на образованието в Пловдив

Министърът на образованието и науката оспорва решението на Административния съд в Пловдив, с което магистратите отмениха неговата заповед за дисциплинарно уволнение на началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Вчера е постъпила касационна жалба срещу решението, каза пред "Марица" говорителят на Административния съд под тепетата Миглена Найденова.

Процедурата е препис да бъде връчен на Киркова, след което тя има 14 дни за отговор. След това делото се препраща на по-горна инстанция - във Върховния административен съд, който трябва да потвърди или да промени решението на пловдивските съдии. 

Те се произнесоха, че  производството за дисциплинално уволнение е било проведено при допуснато съществено нарушение на административно-производствените правила и това прави заповедта незаконно издадена.  В мотивите си съдът посочи, че е налице хипотезата на чл.93, ал.2 от ЗДСл  - дисциплинарно наказващият орган не е изслушал държавния служител или не е приел и обсъдил писмените му обяснения. Когато това е така, по закон съдът отменя дисциплинарното наказание, без да разглежда спора по същество. 

В случая Иванка Киркова не е била изслушана от министъра на образованието, преди да се издаде заповедта за дисциплинарното й уволнение. Това обстоятелство е несъмнено установено в хода на делото и не е спорно между страните, категорични са от Административния съд в Пловдив. Съдебното решение на първа инстанция е от 27 октомври. 

Решението за уволнението на Иванка Киркова пък бе взето в началото на юли от комисия  след проведени комплексни проверки от звеното за вътрешен одит на МОН. Проверки имаше във всички Регионални управления на образованието след встъпването в длъжност на служебния кабинет. Дисциплинарно уволнение бе наложено и на началника на РУО-Видин, а шефовете в Шумен, Хасково и Враца бяха пенсионирани. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Иванов

Иванов

23.11.2021 | 14:32

И какво да се очаква от почервенелия МОН!?Ясно е, че иска да си назначи техен кадър!

Отговори
2 1
ОбразУвание

ОбразУвание

18.11.2021 | 17:20

Дано парите за образование да достигат до истинските изпълнители, а не само до тези на "върха". Дано всички назначени по Убеждения, а не по качества, да отидат Там откъдето са дошли. Жалко за Бъдещето на децата.

Отговори
6 0
Нина

Нина

17.11.2021 | 12:57

Прилича ми на чалгарка

Отговори
7 5
Яна

Яна

17.11.2021 | 10:46

Във всички министерства трябва да изчистят гнилите ябълки като тая….

Отговори
19 5
Учител

Учител

17.11.2021 | 09:15

Правилно решение на МОН. Такива нямат място в системата на образованието.

Отговори
28 6

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?